Οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη υπερδιπλασίασαν τις περιουσίες τους στη διάρκεια της πανδημίας - iefimerida.gr

Οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη υπερδιπλασίασαν τις περιουσίες τους στη διάρκεια της πανδημίας

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, Έλον Μασκ
Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, Έλον Μασκ / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo / Matt Rourke
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Oι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη – ανάμεσά τους οι Έλον Μασκ, Τζεφ Μπέζος και Μπιλ Γκέιτς – διπλασίασαν τις περιουσίες τους στην πανδημία.

Οι περιουσίες των δέκα αυτών ανθρώπων – δηλαδή των προαναφερθέντων καθώς και των Μπερνάρ Αρνό, Λάρι Έλισον, Λάρι Πέιτζ, Σεργκέι Μπριν, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, Στιβ Μπάλμερ και Γουόρεν Μπάφετ, που περιλαμβάνονται στη σχετική λίστα του Forbes - εκτινάχθηκαν από τα 700 δισ. δολάρια στο ενάμιση τρισ. δολάρια με μέσο ημερήσιο ρυθμό 1,3 δισ. δολαρίων, ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές διακυμάνσεις μεταξύ τους, με την περιουσία του Μασκ να αυξάνεται κατά περισσότερο από 1.000%, ενώ του Γκέιτς κατά 30%, σύμφωνα με έκθεση της Οxfam.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η έκθεση αυτή δόθηκε στη δημοσιότητα πριν τη βιντεοδιάσκεψη ηγετών στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός. Για δεύτερη συνεχή χρονιά το ραντεβού αυτό θα είναι διαδικτυακό αφού η Όμικρον ανέτρεψε τα σχέδια για διά ζώσης εκδήλωση. Οι συζητήσεις αυτή την εβδομάδα θα επικεντρωθούν στην πιθανή μελλοντική πορεία της πανδημίας, την ισότητα των εμβολίων και την ενεργειακή μετάβαση. Ο επικεφαλής της Oxfam Βρετανίας, Ντάνι Σρισκανταράτζα, εξηγεί ότι η φιλανθρωπική οργάνωση δημοσιεύει αυτή την έκθεση κάθε χρόνο, ώστε να συμπίπτει με το Φόρουμ του Νταβός για να προσεκλύκει την προσοχή των οικονομικών, επιχειρηματικών και πολιτικών ελίτ». «Αυτό που συβαίνει φέτος δεν έχει προηγούμενο. Σχεδόν κάθε μέρα στη διάρκεια αυτής της πανδημίας δημιουργείται ένας νέος δισεκατομμυριούχος, την ώρα που το 99% του πληθυσμού του πλανήτη βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση λόγω των lockdown, της μείωσης των διεθνών εμπορικών συναλλαγών και του διεθνούς τουρισμού. Κι ως αποτέλεσμα όλων αυτών, άλλα 160 εκατ. άνθρωποι έχουν οδηγηθεί στη φτώχεια. Κάτι μέσα στο οικονομικό μας σύστημα είναι βαθιά ελαττωματικό», δήλωσε στο BBC.

Ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε περισσότερο στη διάρκεια της πανδημίας απ’ ό,τι τα προηγούμενα 14 χρόνια, όταν η παγκόσμια οικονομία βίωνε τη χειρότερη ύφεση από το Μεγάλο Κραχ του 1929, σημειώνει η Oxfam αποκαλώντας «οικονομική βία» αυτή την ανισότητα, η οποία, όπως λέει, συνεισφέρει στους θανάτους 21.000 ανθρώπων ημερησίως λόγω της έλλειψης πρόσβασης σε υγειονομική περίθαλψη, τη βία λόγω φύλου , την πείνα και την κλιματική αλλαγή.

Όπως αναφέρει η φιλανθρωπική οργάνωση, η πανδημία βύθισε 160 εκατ. ανθρώπους στη φτώχεια, ως επί το πλείστον μη λευκές μειονότητες και γυναίκες. Η έκθεση δίνεται στη δημοσιότητα ένα μήνα μετά από μελέτη της Oxfam, που διαπίστωσε ότι το μερίδιο του παγκόσμιου πλούτου των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου αυξήθηκε με ρυθμό ρεκόρ κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η Oxfam κάλεσε να γίνουν φορολογικές μεταρρυθμίσεις για τη χρηματοδότηση της παγκόσμιας παραγωγής εμβολίων, καθώς και της υγειονομικής περίθαλψης, της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και της μείωσης της βίας με βάση το φύλο, προκειμένου να σωθούν ζωές.

Tα πορίσματα της έκθεσης της Oxfam

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Η πανδημία αναγκάζει τις αναπτυσσόμενες χώρες να μειώσουν τις κοινωνικές δαπάνες καθώς αυξάνονται τα εθνικά χρέη.
  • Η ισότητα των φύλων έχει καθυστερήσει, με 13 εκατ. λιγότερες γυναίκες να εργάζονται σήμερα σε σύγκριση με το 2019 και περισσότερα από 20 εκατ. κορίτσια να κινδυνεύουν να μην επιστρέψουν ποτέ στο σχολείο.
  • Οι εθνοτικές μειονότητες δοκιμάστηκαν περισσότερο από την Covid-19, περιλαμβανομένων των Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ και των πολιτών από το Μπαγκλαντές που ζουν στη Βρετανία.

«Ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας κρίσης, τα άδικα οικονομικά μας συστήματα καταφέρνουν να προσφέρουν εκπληκτικά απροσδόκητα κέρδη στους πλουσιότερους, αλλά αποτυγχάνουν να προστατεύσουν τους φτωχότερους», τονίζει ο διευθυντής της Oxfam. Oι πολιτικοί ηγέτες έχουν τώρα μια ιστορική ευκαιρία να υποστηρίξουν πιο τολμηρές οικονομικές στρατηγικές για να «αλλάξουμε τη θανάσιμη πορεία στην οποία βρισκόμαστε», συμπλήρωσε.

Η Oxfam ζητά τέλος να αρθούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια για την Covid-19, ώστε να καταστεί δυνατή η ευρύτερη παραγωγή και η ταχύτερη διανομή τους σε μη προνομιούχες περιοχές του πλανήτη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ