Παρά την κρίση υπάρχουν 30 εισηγμένες που αύξησαν τα κέρδη τους - iefimerida.gr

Παρά την κρίση υπάρχουν 30 εισηγμένες που αύξησαν τα κέρδη τους

Παρά την κρίση υπάρχουν 30 εισηγμένες που αύξησαν τα κέρδη τους
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Παρά το γεγονός ότι το 2012 αποτέλεσε μία από τις χειρότερες χρονιές για τις ελληνικές επιχειρήσεις και ειδικότερα τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, υπάρχουν πολλές που αντιστέκονται και αρκετές που αύξησαν και τα κέρδη τους.

Και δεν είναι μόνον μεγάλες επιχειρήσεις μονοπώλια, όπως ο ΟΠΑΠ, είναι και επιχειρήσεις μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης που δείχνουν το πώς αντιμετωπίζεται η κρίση.

Συνολικά το 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία 233 ισολογισμών που επεξεργάστηκε η Beta Securities, οι ζημιές που καταγράφουν οι εισηγμένες επιχειρήσεις φτάνουν στα 6,64 δισ. ευρώ, σημαντικά πάντως μικρότερα από τα 43 δισ. του 2011.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 0,3% στα 79,09 δισ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 6,88 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 3,3%.

Η σχέση των κερδοφόρων έναντι των ζημιογόνων εταιρειών στο σύνολο της χρήσης του 2012 διατηρήθηκε στο 7 προς 3. Συνολικά 72 εισηγμένες έκλεισαν τη χρονιά με κέρδη, έναντι 161 που έκλεισαν με ζημιές.

Από τις 72 κερδοφόρες, οι 30 εμφάνισαν και αύξηση κερδών, ισάριθμες εμφάνισαν μείωση κερδών ενώ 12 κατάφεραν να «γυρίσουν» από ζημιές σε κέρδη.

Μεταξύ των 161 ζημιογόνων, οι 77 εμφάνισαν διευρυμένες ζημιές, 68 κατάφεραν να περιορίσουν τις ζημιές τους ενώ 16 «γύρισαν» σε ζημιές έναντι κερδών.

Οι μεγάλοι κερδισμένοι

Στους θετικούς πρωταγωνιστές της κερδοφορίας από την υψηλή κεφαλαιοποίηση ξεχώρισαν οι εταιρείες: ΟΠΑΠ, ΟΛΘ, ΟΛΠ, Folli Follie, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, ΕΛΠΕ, ΜΕΤΚΑ, JUMBO και ΟΤΕ.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση η ΕΥΑΘ, η ΕΥΔΑΠ, ο Σαράντης, η ΕΛΒΑΛ, το Πλαίσιο, τα Πλαστικά Κρήτης και η Αutohellas κατέγραψαν ανθεκτικά αποτελέσματα, ενώ από τη μικρή κεφαλαιοποίηση ξεχώρισαν οι εταιρείες: ΚΡΙ-ΚΡΙ, Ικτίνος, Κυριακίδης Μάρμαρα, Καραμολέγκος, Καράτζη και Flexopack.

Αρνητικά μεγέθη ή κατώτερα των προσδοκιών ανακοινώθηκαν από τον Τιτάνα, τον Φουρλή, τη Σιδενόρ, την Intralot και τον Ηρακλή (ζημιές).

Mε σημαντικές ζημιές έκλεισαν στο τέταρτο τρίμηνο όλες οι εμπορικές Τράπεζες, η MIG, η ΔΕΗ, η Forthnet, η Axon, η Ridenco, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Ηρακλής, το Υγεία, ο Σφακιανάκης, η Δίας Ιχθυοκαλλιέργιες, η Σιδενόρ, η Ελληνική Υφαντουργία, η Χαλκόρ, η Sanyo, η Frigoglass, η NEΛ, ο Νηρέας και η Intracom.

Η δεύτερη χειρότερη επίδοση

Σύμφωνα με τον σχολιασμό της Beta Securities, πρόκειται για τη δεύτερη χειρότερη επίδοση όλων των εποχών για το Χ.Α. Αν και το δ' τρίμηνο περιείχε σημαντικά αρνητικά έκτακτα αποτελέσματα, χωρίς θετικές εκπλήξεις, ωστόσο καταγράφηκε αντοχή στα λειτουργικά αποτελέσματα, έμφαση στη μείωση του τραπεζικού δανεισμού, ενώ οι εξαγωγές αποδείχθηκαν «αντίδοτο» στην κρίση για όσες εταιρείες άντεξαν.

Συγκεκριμένα σημειώνεται: «Το δ' τρίμηνο του 2012 δεν επιφύλαξε κάποια ιδιαίτερη θετική έκπληξη σε επίπεδο κερδοφορίας. Αντιθέτως η ύφεση για πέμπτο συνεχόμενο έτος αλλά και οι εξελίξεις στην Κύπρο είχαν σαν αποτέλεσμα τα μεγέθη να μην είναι πλέον συγκρίσιμα αφού απουσιάζουν σημαντικές εταιρίες ως προς την διαμόρφωση του αποτελέσματος».

«Η παρουσία της Τράπεζας Κύπρου, της CPB, της Alapis αλλά και μικρότερου μεγέθους εταιρειών θα εκτόξευαν τις ζημιές, πιθανόν όχι στα 43 δισ. ευρώ του 2011, αλλά πάντως όχι λιγότερα από 10 δισ. ευρώ, αφού μόνο για τις τρεις πρώτες περιπτώσεις το σύνολο των ζημιών στο εννεάμηνο ήταν 2,6 δισ ευρώ. Αρα τα 6,6 δισ. ευρώ που δείχνει -μέχρι στιγμής- το κοντέρ είναι ένα υποσύνολο των πραγματικών ζημιών που κατέγραψαν οι εισηγμένες εταιρίες το 2012».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ