Τι σημαίνει για την Ελλάδα η αλλαγή της σκακιέρας σε Κύπρο-Αιγαίο-ΑΟΖ - iefimerida.gr

Τι σημαίνει για την Ελλάδα η αλλαγή της σκακιέρας σε Κύπρο-Αιγαίο-ΑΟΖ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ώρα που το μέλλον της Κύπρου παραμένει αβέβαιο, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και ένα σκληρό παιχνίδι πάνω στη γεωπολιτική σκακιέρα με φόντο τους υδρογονάνθρακες και βασικούς αντιπάλους από τη μία την Ευρώπη (κυρίως τη Γερμανία) και από την άλλη τη Ρωσία.

Η Ευρώπη ζητά από την Κύπρο να βάλει τέλος στο ευνοϊκό καθεστώς για τα Ρωσικά κεφάλαια και η δεύτερη επιθυμεί να μετατρέψουν την Κύπρο σε ένα κράτος απόλυτα εξαρτημένο από τη Ρωσία.

Οι Ευρωπαίοι -και δη οι Γερμανοί- δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να ελέγχει η Μόσχα τα πολύτιμα κοιτάσματα στα κυπριακά οικόπεδα του Αιγαίου, δεν βλέπουν με καλό μάτι τη συσσώρευση Ρωσικού πλούτου στο νησί και σίγουρα δεν θέλουν να δουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν να λαμβάνει στρατηγικές θέσεις.

Ανήσυχη η Αθήνα

Ανησυχία επικρατεί στην Αθήνα και για την επαναπροσέγγιση Ισραήλ-Τουρκίας αφού η εξέλιξη αυτή δεν εμπνέει αισιοδοξία για το μέλλον. Αυτό που ανησυχεί την Ελλάδα είναι κατά πόσο το Ισραήλ σκοπεύει να διακόψει τη συνεργασία με την Κύπρο και να επιδιώξει τη συνεργασία της Άγκυρας στο πεδίο των ερευνών για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην Ανατολική Μεσόγειο

Διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι η τηλεφωνική επικοινωνία του Αντώνη Σαμαρά με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε ένα συγκεκριμένο στόχο: να στείλει μήνυμα ότι η ελληνική κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την εμβάθυνση της συνεργασίας με το Ισραήλ και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ έχουν μπει στο ψυγείο τους τελευταίους μήνες.

Ο ρόλος του Μπαράκ Ομπάμα και το Αιγαίο

Την επίσημη συγγνώμη της ισραηλινής κυβέρνησης προς την Τουρκία και τον τουρκικό λαό «για λάθη τα οποία μπορεί να κόστισαν ζωές» κατά την επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων στο τουρκικό πλοιάριο Μάβι Μαρμαρά το 2010 εξέφρασε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε τηλεφωνική συνομιλία με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως ανακοίνωσε επισήμως το πρωθυπουργικό γραφείο του Ισραήλ. Η συνομιλία έγινε με τη μεσολάβηση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, λίγο πριν ο τελευταίος αναχωρήσει από το Τελ Αβίβ για την Ιορδανία, και ανακοινώθηκε με πρωτοβουλία του Λευκού Οίκου.

- Ο κ. Νετανιάχου σημείωσε ότι είναι έτοιμος για συμφωνία καταβολής αποζημιώσεων στις οικογένειες των εννέα θυμάτων τουρκικής εθνικότητας στη συμπλοκή της 31ης Μαΐου 2010 μεταξύ των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ και των επιβαινόντων στο Μαβί Μαρμαρά.

Αλλαγές στους συσχετισμούς για την κυπριακή ΑΟΖ

Η ομαλοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία θα φέρει «δραματικές αλλαγές» στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλώνει στο CNN Turk ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Alon Liel, σύμφωνα με δημοσίευμα της "Καθημερινής Κύπρου".

Την απάντηση αυτή έδωσε ο Ισραηλινός πολιτικός, ερωτηθείς από Τούρκο δημοσιογράφο για το κατά πόσο το Ισραήλ σκοπεύει να διακόψει τη συνεργασία με την Κύπρο και να επιδιώξει τη συνεργασία της Άγκυρας στο πεδίο των ερευνών για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το επίσημο «συγγνώμη» του Ισραήλ προς την Τουρκία, αναφορικά με την επίθεση στου τουρκικό καράβι «Μαβί Μάρμαρα» το οποίο απέστειλε ανθρωπιστική βοήθεια στην Λωρίδα της Γάζας, αναμένεται να φέρει εξελίξεις από τις οποίες τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα δεν πρόκειται να εξέλθουν αλώβητες.

Θέτει ακόμα ερωτήματα και για την συμφωνία Ισραήλ – Κύπρου για την εκμετάλλευση της κυπριακής ΑΟΖ. Αν και ο κ. Liel απέφυγε να τοποθετηθεί για το μέλλον των σχέσεων Κύπρου – Ισραήλ, η τελική απάντηση του ήταν ότι «στο ζήτημα του φυσικού αερίου θα συνομιλήσουμε με την Τουρκία».

Ενταση Ρωσίας-Δύσης

Με διαθέσεις αντεκδίκησης εκτιμά ότι έχει ήδη φορτισθεί η Μόσχα πρώην ειδικός σύμβουλος του Κρεμλίνου, σύμφωνα με όσα δηλώνει στον Guardian.

Οι φόβοι για ρωσικά αντίποινα στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν αυξηθεί καθώς η Κύπρος οδηγείται σε κούρεμα για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, αναφέρει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας που φιλοξενεί ακολούθως δηλώσεις του Αλεξάντερ Νεκράσοφ (Alexander Nekrassov), πρώην συμβούλου της ρωσικής κυβέρνησης.

«Εάν πράγματι συμβεί αυτό, εάν δηλαδή επιβληθεί έκτακτος φόρος 25% σε καταθέσεις άνω των 100.00 ευρώ τότε κάποιοι Ρώσοι θα υποστούν βαρύ πλήγμα», λέει ο Νεκράσοφ αναφερόμενος στα 30 δισεκατομμύρια ρωσικών κεφαλαίων που εικάζεται ότι έχουν επενδυθεί σε κυπριακές τράπεζες.

«Και τότε, φυσικά, η Μόσχα θα αναζητήσει τρόπους να τιμωρήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχουν πολλές γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία. Θα περίμενε κανείς πάγωμα περιουσιακών στοιχείων ή ακόμη και μία φορολόγησή τους. Το Κρεμλίνο υιοθετεί πάντα την πολιτική του «βλέποντας και κάνοντας».

Ωστόσο, ο Νεκράσοφ απορρίπτει το ενδεχόμενο η Ρωσία να αντεπιτεθεί διακόπτοντας την παροχή φυσικού αερίου, τακτική που ακολούθησε το 2009 μετά την κατάρρευση των συνομιλιών με την Ουκρανία.

«Το φυσικό αέριο δεν συνιστά πλέον όπλο. Την προηγούμενη φορά η Μόσχα κατάλαβε ότι το διεθνές ενεργειακό λόμπυ αντέδρασε και αυξήθηκαν οι προσπάθειες να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις. Η Ρωσία ξέρει ότι εάν συνέχιζε να απειλεί, τότε κανείς δεν θα αγόραζε από εκείνη φυσικό αέριο για τα επόμενα 20 χρόνια».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ