Η Κύπρος σύρθηκε σε συμφωνία - Ναι σε όλα για «κούρεμα» καταθέσεων, τράπεζες - iefimerida.gr

Η Κύπρος σύρθηκε σε συμφωνία - Ναι σε όλα για «κούρεμα» καταθέσεων, τράπεζες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μόνο οι καταθέτες κάτω των 100.000 ευρώ βγαίνουν προς το παρόν ανέπαφοι από το σχέδιο σωτηρίας για την Κύπρο που ενέκρινε το Eurogroup. Υστερα από μια εβδομάδα ιστορικών διαπραγματεύσεων και υπαναχωρήσεων της κυπριακής ηγεσίας αλλά και ένα επικοινωνιακό παιχνίδι του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη που οδήγησε σε οδυνηρά αποτελέσματα, η Κύπρος υποχρεώθηκε να υπογράψει μια ιδιαίτερα σκληρή συμφωνία που αναμένεται να αλλάξει συθέμελα τη χώρα.

Τα μέτρα που προβλέπονται στη συμφωνία με το Eurogroup είναι πρωτοφανή και δεν απαιτούν πλέον έγκριση από την κυπριακή Βουλή, αφού τα σχετικά νομοσχέδια ψηφίστηκαν προκαταβολικά την περασμένη Παρασκευή.

Ο πυρήνας των τραπεζών διαλύεται

Επί της ουσίας ο πυρήνας του τραπεζικού τομέα της Κύπρου είτε διαλύεται, είτε «ανασυγκροτείται», με το κόστος να πληρώνουν οι μέτοχοι, οι ομολογιούχοι και οι καταθέτες άνω των 100.000 ευρώ, γεγονός που θα οδηγήσει στην άμεση επιβολή σοβαρότατων περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων, γεγονός που χαρακτηρίζεται πρωτόγνωρο στην ιστορία της Ευρωζώνης.

Κορυφαίοι εκπρόσωποι της Τρόικα αλλά και της κυπριακής κυβέρνησης δεν ήταν σε θέση να μιλήσουν συγκεκριμένα, ούτε για το ύψος του κουρέματος των καταθέσεων, ούτε πότε θα ανοίξουν ξανά οι κυπριακές τράπεζες (ενδεχομένως να αποφασιστεί σήμερα, ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου έκανε λόγο για «λίγες μέρες») ούτε για το πόσο θα διαρκέσουν οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων (καθώς θα πάρει εβδομάδες ή και μήνες ώσπου να ξεπαγώσει μέρος των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου), ούτε όμως και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για τις κυπριακές επιχειρήσεις και την οικονομία.

Η Λαϊκή οδεύει σε εξαφάνιση

Σε ό,τι αφορά τη Λαϊκή, είναι πλέον σαφές ότι οδεύει σε εξαφάνιση μέσω διαχωρισμού σε «κακή τράπεζα» και σε «καλή», που σε δεύτερο χρόνο θα απορροφηθεί από την Τράπεζα Κύπρου. Οι απώλειες των μετόχων, των ομολογιούχων και των καταθετών άνω των 100.000 ευρώ υπολογίζεται, σύμφωνα με τις δηλώσεις που έγιναν, ότι θα αγγίξουν το 100%, μέσα στα πλαίσια της διαδικασίας εκκαθάρισης, προκειμένου να εξοικονομηθούν 4,2 δισ. ευρώ, όπως εκτιμά το euro2day.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα χαθεί κι ένα μεγάλο μέρος των θέσεων εργασίας και θα δημιουργηθεί αναταραχή σε ιδιώτες κι επιχειρήσεις που την είχαν επιλέξει, ενώ είναι άγνωστο τι θα γίνει με τα Ταμεία Πρόνοιας τα οποία δεν έχει ξεκαθαρίσει πώς και πόσο θα κουρευτούν ή θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα σωτηρίας.

Η Τράπεζα Κύπρου θα ανασυγκροτηθεί

Η Τράπεζα Κύπρου θα «ανασυγκροτηθεί», σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, που πρακτικά σημαίνει ότι θα γίνει ανακεφαλαιοποίησή της με συμμετοχή των μετόχων, των ομολογιούχων και των μεγαλοκαταθετών, οι οποίοι θα πάρουν ως αντάλλαγμα μετοχές.

Οπως παραδέχτηκε το Eurogroup πρόκειται για διαδικασία που θα κρατήσει εβδομάδες προκειμένου να διαπιστωθεί ποιο είναι το ύψος της επιβάρυνσης για τους καταθέτες, διάστημα στο οποίο θα «παγώσουν» οι καταθέσεις αυτές, αλλά και μήνες προκειμένου να εφαρμοστεί.

Αγνωστο το ποσοστό του κουρέματος επί των καταθέσεων

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χ. Στυλιανίδης, πάντως, υπογράμμισε ότι η αναγκαστική ανταλλαγή ανασφάλιστων καταθέσεων με μετοχές της Τράπεζας Κύπρου θα είναι κάτω από 30%, τονίζοντας ωστόσο ότι προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο το ποσοστό ενώ γίνεται λόγος και για κούρεμα στις καταθέσεις που θα φτάνει το 40%!

Τα ανωτέρω συνεπάγονται ότι στην Κύπρο θα επιβληθούν με απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας και του Υπουργείου Οικονομικών, σκληρά μέτρα περιορισμού στη διακίνηση κεφαλαίων, τα οποία έως τώρα είχαν αποφευχθεί στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής κρίσης και σύμφωνα με ξένους αναλυτές θέτουν πλέον εν αμφιβόλω την έννοια του κοινού νομίσματος «που έχει την ίδια αξία παντού».

Απόλυτη αμηχανία

Χαρακτηριστικό πάντως της κατάστασης που επικράτησε στη συνέντευξη ήταν και το γεγονός ότι κανένας από τους παριστάμενους δεν δέχτηκε να απαντήσει πόσα είναι τελικά τα χρήματα που θα απαιτηθούν για την «ανασυγκρότηση» του κυπριακού τραπεζικού τομέα, έναντι των 5,8 δισ. που είχαν υπολογιστεί στο προηγούμενο Eurogroup.

Οι παριστάμενοι δήλωναν ότι τα 5,8 δισ. δεν χρησιμοποιούνται πια, ότι δεν γνωρίζουν το ακριβές νούμερο, κι ότι αυτή η λύση είναι καλύτερη από την προηγούμενη διότι «αντιμετωπίζει» το πρόβλημα στη ρίζα του, για να υποστηρίξουν στη συνέχεια ότι ήταν τελικά «η μόνη λύση» μετά τη χειροτέρευση της κατάστασης που μεσολάβησε την περασμένη εβδομάδα. Η κυρία Λαγκάρντ πάντως είπε ότι με τα μέτρα που λαμβάνονται ο κυπριακός τραπεζικός τομέας θα έχει περιοριστεί στο επίπεδο του ευρωπαϊκού μέσου όρου έως το 2018.

Αρκετές ήταν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το «λάθος» του προηγούμενου Εurogroup να συναινέσει στο έμμεσο κούρεμα καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ, γεγονός που ανάγκασε τον κ. Ντάισελμπλουμ να παραδεχτεί ότι «υπήρχαν τότε πολιτικοί περιορισμοί που μας έκαναν να στραφούμε σε εκείνη τη λύση», περιορισμοί που έπαψαν προφανώς να υφίστανται.

Ντάισελμπλουμ: Μέσα Απριλίου το πακέτο 10 δισ.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι το πακέτο για την Κύπρο παραμένει στα 10 δισ. ευρώ. Υποστήριξε ότι το draft του Μνημονίου Κατανόησης θα είναι έτοιμο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου και συμπλήρωσε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για την επιμήκυνση του δανείου των 2,5 δισ. ευρώ.

Ολι Ρεν: Task Force για την «ανοικοδόμηση»

«Ηταν δύσκολη η διαδικασία καθώς την προηγούμενη εβδομάδα βρεθήκαμε σε μια κατάσταση που δεν υπήρχαν εύκολες επιλογές αλλά μόνο δύσκολες αποφάσεις. Το επόμενο διάστημα θα είναι δύσκολο για το λαό της Κύπρου και η Κομισιόν θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τους πλέον αδύναμους. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Μπαρόζο ετοιμάζει μια task force για την Κύπρο. Αυτή θα προσφέρει τεχνική βοήθεια στις αρχές με έμφαση σε προσπάθειες ανάκαμψης», τόνισε. «Πρέπει να χτιστεί η οικονομία της χώρας σε νέα βάση και θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε».

Αναφορικά με τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, ο Ολι Ρεν σημειώσει ότι η κυπριακή κυβέρνηση και η Τρόικα θα δουλέψουν από κοινού για τα συγκεκριμένα μέτρα. Υποστήριξε ότι υπό αυστηρές προϋποθέσεις η νομοθεσία της ΕΕ επιτρέπει τη λήψη αυτών των μέτρων. Η Κομισιόν θα παρακολουθεί την εφαρμογή.

Σόιμπλε: Δίκαιη η συμφωνία

Το κυπριακό deal είναι «δίκαιο» για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζοντας πως στόχος είναι να μειωθεί ο κυπριακός τραπεζικός τομέας στον ευρωπαϊκό μέσο όρο που αντιστοιχεί σε τρεις φορές το ΑΕΠ.

Κατά τον κ. Σόιμπλε, από την σκοπιά των Γερμανών, η νέα συμφωνία της Κύπρου είναι πολύ καλύτερη από αυτήν της προηγούμενης εβδομάδας.

Οπως επισήμανε, ο Κύπριος πρόεδρος «κατάλαβε» ότι το bail in ήταν σημαντικό όχι μόνο για τη Γερμανία και το ΔΝΤ, αλλά και για άλλους.

Ο ίδιος σημείωσε πως οι κυπριακές τράπεζες πρέπει να ξανανοίξουν όσο το δυνατόν συντομότερα, και ότι οι συζητήσεις για αυτό το θέμα θα πραγματοποιηθούν σήμερα.

Λαγκάρντ: Εντός των επόμενων εβδομάδων η εισήγηση για συμμετοχή ΔΝΤ

Από την τελική συμφωνία με την Τρόικα στην Κύπρο εξαρτάται η εισήγηση της Κριστίν Λαγκάρντ για συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στην κυπριακή βοήθεια, τόνισε η επικεφαλής του ταμείου, προσθέτοντας ότι η τελική εισήγηση θα είναι έτοιμη εντός των επόμενων εβδομάδων.

Ειδικότερα, η επίσημη δήλωση της κ. Λαγκάρντ έχει ως εξής:

«Η συμφωνία για την Κύπρο παρέχει ένα βατό και αξιόπιστο σχέδιο αντιμετώπισης των οικονομικών προκλήσεων στη χώρα.

Το σχέδιο επικεντρώνεται στις δυο μεγάλες προβληματικές τράπεζες και την προστασία των ασφαλισμένων καταθέσεων σε όλες τις τράπεζες.

Αντιμετωπίζει το βασικό πρόβλημα του τραπεζικού συστήματος μέσω μιας ξεκάθαρης στρατηγικής που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους και δεν επιβαρύνει υπερβολικά τους Κύπριους φορολογούμενους. Η συμφωνία αποτελεί τη βάση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, που είναι και το κλειδί για τη στήριξη της ανάπτυξης.
Πιστεύουμε ότι το σχέδιο παρέχει μια διατηρήσιμη και πλήρως χρηματοδοτούμενη λύση στα προβλήματα της Κύπρου και τη θέτει σε ένα μονοπάτι ανάκαμψης.

Τα τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ και της ΕΕ που βρίσκονται στην Κύπρο θα ολοκληρώσουν τις λεπτομέρειες του σχεδίου. Με βάση αυτό και την τελική συμφωνία με την τρόικα στην Κύπρο, εκτιμώ ότι θα καταθέσω την πρόταση στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ για πιθανή οικονομική συμβολή εντός των επόμενων εβδομάδων».

Αναστασιάδης: Θα έχουμε ένα πρόγραμμα, δηλώνει ικανοποιημένος

Ικανοποίηση για τη συμφωνία δήλωσε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. «Θα έχουμε ένα πρόγραμμα και αυτό είναι προς το συμφέρον του λαού της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως σύνολο», υπογράμμισε εξερχόμενος από τις ολονύχτιες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, γεγονός που εγείρει αμφιβολίες για το κατά πόσον ήταν ειλικρινής η δήθεν απειλή του ότι θα παραιτηθεί κατά τη διάρκεια του κρίσιμου Εurogroup.

Σαρρής: Θα έχουμε σημαντικές απώλειες

«Η συμφωνία δεν θα είναι χωρίς κόστος. Θα χρησιμοποιήσουμε το χρόνο που κερδίσαμε για να κάνουμε μια νέα αρχή», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου κ. Σαρρής. Αναγνώρισε ότι πολλοί από τους ξένους επενδυτές και καταθέτες είναι δυσαρεστημένοι. «Θα είναι ψέμα να μην παραδεχθούμε ότι θα έχουμε σημαντικές απώλειες», παραδέχθηκε.

Κεδίκογλου: «Η συμφωνία σταματάει την πορεία προς το χάος»

«Επώδυνη» χαρακτήρισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για την Κύπρο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε δήλωσή του σχετικά με τις αποφάσεις του Eurogroup. Σημείωσε, ωστόσο, «ότι η συμφωνία σταματάει την πορεία προς το χάος που θα έφερνε η άτακτη χρεοκοπία και η έξοδος από την Ευρωζώνη» και υπογράμμισε ότι «ο Ελληνισμός ολόκληρος στηρίζει την Κύπρο και δεν θα αφήσει κανέναν να εκμεταλλευτεί την πρόσκαιρη αδυναμία της».

Ο κ. Κεδίκογλου, τόνισε ότι το πιο σημαντικό τώρα είναι «πώς θα βοηθήσουμε την Κύπρο να σταθεί ξανά στα πόδια της», επισημαίνοντας ότι «δεν είναι ώρα για διχαστικά συνθήματα, ούτε για ανεύθυνες κραυγές...Τώρα κοιτάζουμε μπροστά».

Και πρόσθεσε:

«Η Κύπρος έκανε το "θαύμα" πολλές φορές. Θα το κάνει ξανά! Εχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τη μοναδική θέση της και τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους της, ώστε να επιστρέψει σύντομα στην ευημερία και την ανάπτυξη».

Oλοι ευχαριστημένοι στο κυβερνών κόμμα Κύπρου

«Τα δύσκολα σήμερα αρχίζουν. Και από σήμερα, θα πρέπει να δείξουμε και να αποδείξουμε όλοι τον καλύτερό μας εαυτό», τονίζει σε γραπτή του ανακοίνωση ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών της Βουλής Νικόλας Παπαδόπουλος.

Ουδείς αμφισβητεί, αναφέρει, ότι η απόφαση του Eurogroup και η συμφωνία για δανεισμό της χώρας μας από την τρόικα είναι «μια πάρα πολύ οδυνηρή συμφωνία».

Επισημαίνει ότι οι όποιες συνέπειές της στην κυπριακή οικονομία και την καθημερινότητα όλων των πολιτών θα φανούν πλέον στην πράξη και προσθέτει ότι οι αναλύσεις, οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις «δίνουν τη θέση τους στη σκληρή πραγματικότητα».

«Η αναζήτηση των πολιτικών και πραγματικών ευθυνών για το πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο είναι ασφαλώς επιβεβλημένη. Οχι μόνο για ικανοποίηση του "περί δικαίου" αισθήματος του λαού μας αλλά, κυρίως, για άντληση διδαγμάτων και αποφυγή των ίδιων λαθών στο μέλλον», τονίζει στη δήλωση του ο κ. Παπαδόπουλος και συμπληρώνει ότι «αυτό που προέχει σήμερα, είναι να πράξουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό ώστε να περιορίσουμε όσο μπορούμε τις αρνητικές συνέπειες της Συμφωνίας και, πάνω απ΄ όλα, να στηρίξουμε όσους πλήττονται καίρια και άμεσα από τις πρωτοφανείς για τον τόπο μας εξελίξεις».

«Από αύριο θα ζούμε σε μια νέα Κύπρο. Και είναι στο χέρι μας, η νέα Κύπρος να καταστεί μακροπρόθεσμα καλύτερη. Με αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της, με αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της» καταλήγει η ανακοίνωση του κ. Παπαδόπουλου.

Απειλεί η Τουρκία για το φυσικό αέριο

Με νέα προκλητική δήλωση το τουρκικό ΥΠΕΞ επιδεινώνει την ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα των τελευταίων ημερών, απειλώντας εμμέσως πλην σαφώς τους Ελληνοκύπριους να μην αυταπατώνται ότι είναι οι μοναδικοί ιδιοκτήτες του νησιού γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει μια νέα κρίση στην περιοχή, σχολιάζουν θορυβημένα και ανήσυχα τα κυπριακά ΜΜΕ, τα οποία κάνουν λόγο για «αποθράσυνση των Τούρκων».

Οπως μεταδίδεται από τουρκικά και τ/κ ΜΜΕ, το τουρκικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η σκέψη από την «ελληνοκυπριακή διοίκηση» να υποδειχθούν οι κοινοί φυσικοί πόροι του νησιού ως εγγύηση σε ένα επενδυτικό ταμείο αλληλεγγύης ή άλλο μοντέλο δανειοδότησης που θα δημιουργηθεί λόγω της οικονομικής κρίσης στην οποία βρίσκεται και η αυταπάτη ότι είναι οι μόνοι ιδιοκτήτες της Κύπρου, μπορεί να προκαλέσει μια νέα κρίση στην περιοχή.

Κάνει δε λόγο για παράκαμψη των θεμελιωδών δικαιωμάτων του «τ/κ λαού» στις φυσικές πηγές που είναι «ένα επικίνδυνο σημάδι ότι μπορεί να προκληθεί μια νέα κρίση στην περιοχή», όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος Κύπρου.

Η Τουρκία, συνεχίζει, είναι αποφασισμένη να προσφέρει στήριξη στην τ/κ πλευρά και να προφυλάξει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα στη δική της υφαλοκρηπίδα.

Πρέπει οι δύο «συνιδρυθέντες λαοί» να αποφασίσουν από κοινού το τι μέλλον θέλουν και με τη συμμετοχή και των μητέρων πατρίδων να χτίσουν ένα νέο καθεστώς, προστίθεται. «Γι' αυτό δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο. Η τ/κ πλευρά με την κατανόηση για μια κοινή ευημερία και ασφάλεια περιμένει την έναρξη άμεσα των διαπραγματεύσεων».

Δεν είναι επιλογή μας η πρόκληση μιας νέας κρίσης του προβλήματος που βρίσκεται ενώπιόν μας, συνεχίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτό πρέπει να μετατραπεί σε μια ευκαιρία και αρχή για μια ειρηνική και μόνιμη λύση.

«Οι Τ/κ δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ μια μειονότητα σε ένα ε/κ κράτος στο νησί. Η Τουρκία δεν θα δώσει με κανένα τρόπο άδεια σε κάτι τέτοιο. Αλλά η Τουρκία θα σεβαστεί τις επιλογές των δύο λαών στο νησί. Αυτή η επιλογή μπορεί να είναι προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός νέου συνεταιρισμού και οι παράμετροι γι' αυτό είναι ξεκάθαροι. Αν οι Ε/κ τους φυσικούς πόρους που βρίσκονται νότια του νησιού τούς διαχειριστούν μονόπλευρα και δεν επιθυμούν τη συνεργασία με τους Τ/κ, μπορεί να υπάρξει και μια διαπραγμάτευση για λύση προς την κατεύθυνση των δύο κρατών».

Τα ξένα ΜΜΕ για την Κύπρο

Το θέμα της Κύπρου μονοπώλησε το ενδιαφέρον των διεθνών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης τα οποία με ανταποκρίσεις και συνεχή ενημέρωση κατέγραφαν από χθες το βράδυ τις εξελίξεις.

Η Κύπρος εξασφάλισε μια συμφωνία, βάζοντας τέλος στον πανικό που επικράτησε από την προηγούμενη εβδομάδα υπό την απειλή να γίνει η χώρα η πρώτη που θα έβγαινε εκτός ευρωζώνης, σχολιάζει το Dow Jones Newswires.

Ωστόσο επισημαίνει ότι, μια μόνιμη «βλάβη» ενδέχεται να έχει ήδη προκληθεί στην κυπριακή οικονομία. Επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχων αναφέρει ότι, η χώρα θα χρειαστεί πλέον αυστηρούς ελέγχους στις μεταφορές κεφαλαίων τις ερχόμενες εβδομάδες ή και πιθανόν μήνες, αποκόπτοντας τους πολίτες και τις επιχειρήσεις από μεγάλο μέρος του χρηματοπιστωτικού συστήματος της ευρωζώνης. Οικονομολόγοι μάλιστα προβλέπουν συρρίκνωση της οικονομίας κατά 10% ή περισσότερο τα επόμενα χρόνια.

Για «ρήγμα» που ενδέχεται να έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις μεταξύ Ευρωπαϊκού Βορρά και Νότου κάνουν λόγο οι Financial Times, αλλά και ανάμεσα σε ΕΕ και ΔΝΤ. Οι σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι τόσο τεταμένες που η Κομισιόν στην εβδομαδιαία συνάντηση που έγινε στις Βρυξέλλες συμφώνησε να θέσει το ζήτημα απευθείας στους Ευρωπαίους πρωθυπουργούς προτείνοντας να αναθεωρηθεί η δομή της τρόικας. Σύμφωνα με δηλώσεις ανώτερου αξιωματούχου «το μοντέλο της τρόικας έχει γίνει δυσλειτουργικό».

«Λίγοι οι νικητές μετά το κυπριακό deal», αναφέρει το BBC. H διάσωση θα έχει για την Κύπρο ένα βαρύ τίμημα επισημαίνει και διευκρινίζει ότι, όπως συνέβη στις υπόλοιπες διασώσεις στην ευρωζώνη έτσι και τώρα ύφεση θα βαθύνει και θέσεις εργασίας θα χαθούν. «Συνδυάζει την λιτότητα και την συρρίκνωση ενός από τους βασικούς κλάδους της χώρας», αναφέρει το BBC. Επιπλέον προβλέπει μεγάλη σύγχυση από το επιχείρημα στην Κύπρο καθώς ανακοινώνονται οι λεπτομέρειες του σχεδίου. Σίγουρα, σύμφωνα με το δημοσίευμα η διάσωση αυτή θα προκαλέσει ένα δυνατό πλήγμα στην κυπριακή οικονομία. Όμως σύμφωνα με το BBC για την Ευρώπη έχει μηδενιστεί ο κίνδυνος εξόδου μιας χώρας αλλά και ο κίνδυνος μετάδοσης και για τις Βρυξέλλες αυτό είναι ένα σπουδαίο επίτευγμα.

Η συμφωνία θέτει υπό αμφισβήτηση την ασφάλεια των τραπεζικών καταθέσεων μέχρι την επόμενη φορά που μια χώρα θα ζητήσει από την ΕΚΤ χρηματοδότηση και θα της απαντήσει με τον ίδιο τρόπο που απάντησε και στην Κύπρο», τονίζει στο MarketWatch ο αναλυτής της IG Markets, Evan Lucas.

Επικαλούμενο την οικονομολόγο της Societe Generale, Michala Marcussen ανέφερε ότι, «η Κύπρος μπορεί να είναι μικρή για να βλάψει την ευρωζώνη αλλά τα γεγονότα που συνέβησαν ήταν αρκετά σημαντικά για να παραμένει ο κίνδυνος της μετάδοσης του προβλήματος».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ