Τζανρομπέρτο Καζαλέτζο: Ο μυστηριώδης «γκουρού» πίσω από το φαινόμενο Μπέπε Γκρίλο - iefimerida.gr

Τζανρομπέρτο Καζαλέτζο: Ο μυστηριώδης «γκουρού» πίσω από το φαινόμενο Μπέπε Γκρίλο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Γεννημένος το 1954 στο Μιλάνο, ο σύμβουλος επικοινωνίας του προέδρου του κινήματος των 5 αστέρων, προτιμά το παρασκήνιο από το προσκήνιο.

Στις 22 Φεβρουαρίου ο λιγομίλητος Καζαλέτζο, με το προσωνύμιο «Ιησούς» έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του Μπέπε Γκρίλο. Οι μόνες τέσσερις λέξεις που ξεστόμισε ήταν «Θα αλλάξουμε την Ιταλία». Αυτή ήταν και η μόνη φορά που οι οπαδοί του κινήματος άκουσαν τον μακρυμάλλη επικοινωνιολόγο με την γκριζο-ασημί κόμη και τα γυαλιά αλά Τζον Λένον να τοποθετείται δημόσια.

Τα μόνα πράγματα που μπορεί να πει κανείς για τον Καζαλέτζο είναι ότι είναι ιδρυτής, βασικός μέτοχος και πρόεδρος της εταιρείας Casaleggio Associati και ότι η έδρα της εταιρείας βρίσκεται σε ένα δρομάκι πίσω από τη Σκάλα του Μιλάνου, στην πόλη όπου έχει γεννηθεί.

Ξεκίνησε την καριέρα του στον κυβερνοχώρο από την Olivetti για να γίνει γενικός διευθυντής της Webbeg SA, εταιρείας που ελέγχεται από την Telecom Italia, τον ιταλικό κολοσσό τηλεπικοινωνιών. Στον κλάδο ο Καζαλέτζο αποκτά τη φήμη του Μέσι των νέων τεχνολογιών. Το 2005 ιδρύει τη δική του εταιρεία. Ένας από τους πρώτους πελάτες είναι ο Αντόνιο Ντι Πιέτρο, άλλοτε δικαστής-σύμβολο της επιχείρησης «Καθαρά Χέρια» και μετέπειτα ηγέτης του κόμματος Ιταλία των Αξιών. Ο Καζαλέτζο αναλαμβάνει την ιστοσελίδα του Ντι Πιέτρο και προσπαθεί να μετατρέψει τον ίδιο σε ένα «καλό προϊόν» για τους χρήστες του Ιντερνετ, αλλά η συνεργασία δεν περπατάει.

Λίγο καιρό αργότερα έρχεται η γνωριμία με τον Γκρίλο. Οι φήμες θέλουν τον Γενοβέζο κωμικό να πηγαίνει απρόθυμα στη συνάντηση. Αλλά στο τέλος της είχε γεννηθεί ένας πραγματικός έρωτας. Ο Καζαλέτζο πείθει τον Γκρίλο να ανοίξει ένα μπλογκ -λέξη άγνωστη τότε στο μεγάλο κοινό. Σε λίγο θα γίνει ο πιο δημοφιλής μπλόγκερ στην Ιταλία. Επειτα γεννιέται η ιδέα του Vaffanculo Day, των συγκεντρώσεων σε όλη την Ιταλία κατά του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος, και τέλος η ίδρυση του Κινήματος των 5 Αστέρων στις 4 Οκτωβρίου 2009. Ιθύνων νους είναι ο Καζαλέτζο. Η συνέχεια είναι περίπου γνωστή με αποκορύφωμα το θρίαμβο των τελευταίων εκλογών.

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ

Στην ιστοσελίδα της εταιρείας τού Καζαλέτζο μπορεί κανείς να παρακολουθήσει ένα βίντεο με τίτλο «Γαία» και το περιεχόμενό του είναι ένα είδος προφητείας που θα περίμενε να δει κανείς στον κινηματογράφο παρά στην ιστοσελίδα μιας εταιρείας ως δηλωτικό των απόψεων ενός συμβούλου επικοινωνίας.

Ο Καζαλέτζο προβλέπει ότι ο κόσμος θα χωριστεί σε δύο μπλοκ. Από τη μία πλευρά είναι οι δυτικές δημοκρατίες, των οποίων βασικό κριτήριο της ποιότητάς τους είναι η ελεύθερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Στην άλλη πλευρά βρίσκονται η Ρωσία, η Κίνα και η Μέση Ανατολή, όπου το Διαδίκτυο ελέγχεται αυστηρά και οι ελευθερίες περιορίζονται. Ο πόλεμος είναι αναπόφευκτος και μάλιστα μόλις σε έξι χρόνια. Η σύγκρουση αυτή θα αλλάξει οριστικά τον κόσμο έτσι όπως τον γνωρίζουμε. Κατ' αρχάς θα διαρκέσει 22 ολόκληρα χρόνια. Και το 2040 που θα έχει ολοκληρωθεί θα έχουν απομείνει στον πλανήτη μόλις ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι. Από αυτούς τους ανθρώπους θα γεννηθεί ένας νέος κόσμος, ελεύθερος, ευτυχισμένος και φυσικά καλωδιωμένος στο Ιντερνετ. Η άμεση δημοκρατία θα γίνει επιτέλους γεγονός. Τις τύχες του κόσμου θα αναλάβει μια παγκόσμια κυβέρνηση που δεν θα λέγεται κυβέρνηση αλλά «Γαία».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ