Απορρίφθηκε πανηγυρικά το κούρεμα - Δεν το ψήφισε ούτε ένας βουλευτής - iefimerida.gr

Απορρίφθηκε πανηγυρικά το κούρεμα - Δεν το ψήφισε ούτε ένας βουλευτής

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με 36 κατά, κανένα υπέρ και 19 αποχές η Ολομέλεια της κυπριακής Βουλής απέρριψε κατηγορηματικά το προτεινόμενο νομοσχέδιο για επιβολή φόρου στις καταθέσεις, όπως είχε απαιτήσει το Eurogroup.

Επειτα από μια συνεδρίαση που κυμάνθηκε σε δραματικούς τόνους οι εκπρόσωποι του κυπριακού λαού αποφάσισαν να πουν ακόμη ένα μεγάλο «όχι», αυτή τη φορά στην απόφαση του Eurogroup για φορολόγηση των καταθέσεων.

Χαρακτηριστικό της ολοκληρωτικής άρνησης των βουλευτών είναι το γεγονός ότι το κυβερνητικό ΔΗΣΥ, το κόμμα του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, απείχε από την ψηφοφορία, ενώ 36 ήταν οι ψήφοι κατά.

Τα εναλλακτικά σενάρια της επόμενης ημέρας

Η κυπριακή κυβέρνηση, πλέον, καλείται να βρει έναν τρόπο ώστε να εξοικονομηθούν τα απαιτούμενα 5,8 δισ. ευρώ, ιδιαίτερα από τη στιγμή που απορρίφθηκε η πρωτοφανής απόφαση του Eurogroup.

Ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, παρά τις φήμες που τον θέλουν να έχει υποβάλλει την παραίτησή του, βρίσκεται στη Μόσχα για να διαπραγματευθεί με τη ρωσική πλευρά ένα πιθανό σενάριο με βοήθεια από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Από την άλλη πλευρά πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται και επικοινωνία Αναστασιάδη - Πούτιν για να συζητήσουν για περαιτέρω συνεργασία.

Δεύτερη εναλλακτική παραμένει το «Σχέδιο Β» που μελετάει η κυπριακή πλευρά με στόχο τον εσωτερικό δανεισμό από τα Ταμεία Πρόνοιας για να καλύψει το μεγάλο μέρος των 5,8 δισ. ευρώ.

Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι μέσω ενός εσωτερικού δανείου θα μπορέσει να μαζευτεί το ποσό της τάξης των 5,2 δισ.

Κρίσιμη αναμένεται να είναι και η αυριανή σύσκεψη των πολιτικών κομμάτων, καθώς αναμένεται να πέσουν στο τραπέζι και διαφορετικές προτάσεις, όπως υπαινίχθηκαν αρκετοί από τους ομιλητές στη σημερινή συνεδρίαση, όπως η περίπτωση έκδοσης ομολογιακών δανείων και άλλα.

Τι θα πράξει η Ευρωζώνη

Βέβαια, εκείνο που έχει μεγάλη σημασία είναι να φανεί ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις των ηγετών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς το «όχι» των Κυπρίων δημιουργεί τεράστιες αναταράξεις.

Η κριτική που ασκείται στις «μεγάλες» χώρες είναι αυστηρότατη, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν φόβους ακόμη και για το μέλλον της οικονομικής ένωσης και του κοινού νομίσματος.

Στο επίκεντρο βρίσκεται, όπως ήταν αναμενόμενο η Γερμανία, στην οποία αρκετοί αναλυτές καταλογίζουν εξαιρετικά λάθος χειρισμούς που τορπιλίζουν το μέλλον του ευρώ.

Από την πλευρά του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, νωρίτερα, έκανε μια αινιγματική δήλωση χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στην Κύπρο «εξαιρετικά σοβαρή» ενώ πρόσθεσε ότι λυπάται για τον λαό της Κύπρου.

Ερωτηματικό οι τράπεζες

Μπορεί η κεντρική τράπεζα της Κύπρου να έχει αποφασίσει να κρατήσει κλειστά τα τραπεζικά καταστήματα μέχρι και την Πέμπτη, ωστόσο, άγνωστο παραμένει το αν θα ανοίξουν όντως την Παρασκευή και κυρίως τι θα συμβεί τότε.

Θεωρείται δεδομένο ότι σε οποιαδήποτε στιγμή ανοίξουν οι τράπεζες οια καταθέτες θα τρέξουν να σηκώσουν τα χρήματά τους κάτι που θα έχει κατστροφικές συνέπειες για τον τραπεζικό τομέα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυπριακή πλευρά εξετάζει μια σειρά από προτάσεις για να προλάβει τέτοιες καταστάσεις.

Η ελληνική αντίδραση

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, τόνισε στους δημοσιογράφους ότι «Η Κύπρος δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει», ενώ πρόσθεσε ότι η «η Ελλάδα είναι θωρακισμένη πλήρως».

Στο πλευρό της Κύπρου στάθηκε με δηλώσεις του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου που ανέφερε πως «η Ελλάδα στήριξε και στηρίζει τις επιλογές της Κύπρου».

Παράλληλα, ο κ. Κεδίκογλου καταφέρθηκε και εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι «οι στιγμές είναι εξαιρετικά κρίσιμες για να παίζουν κάποιοι μικροπολιτικά παιχνίδια».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Στην αντίπερα όχθη ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του χαιρέτισε την απόφαση της κυπριακής Βουλής.

Αναλυτικά:

«Μετά το περήφανο ΟΧΙ της κυπριακής βουλής, οι πιο πιστοί στη στρατηγική της κ. Μέρκελ παραμένουν οι κ.κ. Σαμαράς και Στουρνάρας.

Η σημερινή απόφαση της κυπριακής βουλής δείχνει το δρόμο της πραγματικής διαπραγμάτευσης που δεν διανοήθηκε ποτέ να ακολουθήσει καμία μνημονιακή κυβέρνηση στη χώρα μας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ