Ρωσία: Στο αρχείο τίθεται η έρευνα για το θάνατο του δικηγόρου Σεργκέι Μαγκνίτσκι - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Ρωσία: Στο αρχείο τίθεται η έρευνα για το θάνατο του δικηγόρου Σεργκέι Μαγκνίτσκι

Οι αρχές της Ρωσίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι θέτουν στο αρχείο την έρευνα για το θάνατο στη φυλακή το 2009 του δικηγόρου Σεργκέι Μαγκνίτσκι, ο οποίος είχε καταγγείλει ένα τεράστιο δίκτυο οικονομικής απάτης και η υπόθεση του οποίου προκάλεσε σοβαρές εντάσεις στις σχέσεις της Μόσχας με την Ουάσινγκτον.

Ο μόνος άνθρωπος που είχε κατηγορηθεί για την υπόθεση είχε ήδη απαλλαχτεί από τη ρωσική δικαιοσύνη τον Δεκέμβριο.

«Η έρευνα δεν τεκμηρίωσε ότι υπάρχει κάποιο αντικειμενικό γεγονός το οποίο να αποδεικνύει ότι διαπράχθηκαν εγκλήματα κατά (της ζωής) του Σεργκέι Μαγκνίτσκι», ανέφερε η επιτροπή έρευνας σε ανακοίνωσή της.

Ο Μαγκνίτσκι, που παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες σε μια δυτική επενδυτική εταιρεία, την Hermitage Capital, έχασε τη ζωή του σε ηλικία 37 ετών σε μια φυλακή της Μόσχας το Νοέμβριο του 2009, έπειτα από 11 μήνες προφυλάκισης.

Είχε συλληφθεί το 2008 για φορολογική απάτη, αμέσως μετά την καταγγελία του περί μιας τεράστιας χρηματοοικονομικής απάτης ύψους 5,4 δισεκ. ρουβλίων (130 εκατ. ευρώ) στην οποία εμπλέκονταν, σύμφωνα με τον ίδιο, αξιωματούχοι της αστυνομίας και εφοριακοί, σε βάρος του εργοδότη του και του ρωσικού δημοσίου.

Ο Μαγκνίτσκι κατηγορήθηκε με τη σειρά του για φορολογική απάτη από τους ίδιους αξιωματούχους που κατήγγειλε, σύμφωνα με την Hermitage.

Το συμβούλιο του Κρεμλίνου για τα ανθρώπινα δικαιώματα —που έχει εντελώς συμβουλευτικό ρόλο— είχε αναγνωρίσει, σε μια αιτιολογημένη γνώμη χωρίς νομικά δεσμευτικό αποτέλεσμα, ότι ο Μαγκνίτσι πέθανε λόγω της βίαιης κακομεταχείρισής του μέσα στη φυλακή και την στέρηση ιατρικής φροντίδας εκ προθέσεως.

Όμως η επίσημη έρευνα έκανε λόγο μόνο για παραλείψεις και ο μόνος άνθρωπος που είχε κατηγορηθεί για την υπόθεση, ο Ντμίτρι Κρατόφ, ο πρώην υποδιευθυντής της φυλακής Μπουτίρκα, στη ρωσική πρωτεύουσα, απαλλάχθηκε τον Δεκέμβριο.

«Η προφυλάκιση του Μαγκνίτσκι έγινε σύμφωνα με το νόμο και για λόγους που αρκούσαν» γι' αυτό το μέτρο, σύμφωνα με την επιτροπή έρευνας, η οποία υποστήριξε πως «ουδεμία πίεση του ασκήθηκε, ενώ δεν υπέστη σωματική βία ή βασανιστήρια».

Η υπόθεση Μαγκνίτσκι προκάλεσε διπλωματική ένταση στις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ, με την έγκριση νόμων που προβλέπουν κυρώσεις εκατέρωθεν.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ