Πάνω από τους μισούς Αμερικανούς θεωρούν «λάθος» την επέμβαση στο Ιράκ - iefimerida.gr

Πάνω από τους μισούς Αμερικανούς θεωρούν «λάθος» την επέμβαση στο Ιράκ

Πάνω από τους μισούς Αμερικανούς θεωρούν «λάθος» την επέμβαση στο Ιράκ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέο χτύπημα στο κατεστημένο των ΗΠΑ αποτελούν τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που καταδεικνύουν πως οι περισσότεροι Αμερικανοί παραδεχονται ότι ήταν λάθος ο πόλεμος στο Ιράκ. Η δημοσκόπηση έρχεται έπειτα από νέα έρευνα που κατέδειξε ότι το κόστος του πολέμου έχει ξεπεράσει τα τέσσερα τρισ. δολάρια.

Το Ινστιτούτο Gallup αποκάλυψε μια έρευνά του που διενεργήθηκε και καταγράφει ότι το 53% των Αμερικανών πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ έκανα ν λάθος με την με την αποστολή στρατευμάτων για την ανατροπή του Ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσέιν.

Η δημοσκόπηση, που έγινε για πρώτη φορά μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, στα τέλη του 2011, δείχνει ότι η αμερικανική κοινή γνώμη δεν έχει αλλάξει σημαντικά από το 2009. Και τότε, όπως και τώρα, το 42% των ερωτηθέντων είπε ότι δεν ήταν λάθος ο πόλεμος.

Αντίθετα με την εποχή της εισβολής, την άνοιξη του 2003, όταν η πλειοψηφία της κοινής γνώμης, σε ποσοστό 73% έκρινε ότι η επέμβαση στο Ιράκ δεν ήταν λάθος.

Πέντε χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο του 2008, όταν οι απώλειες είχαν φτάσει στο αποκορύφωμά τους, η τάση είχε αντιστραφεί καθώς το 63% χαρακτήριζε «λάθος» τον πόλεμο.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε τηλεφωνικά στο διάστημα 7-10 Μαρτίου σε δείγμα 1.022 ενηλίκων. Από όσους δήλωσαν ότι είναι Δημοκρατικοί, το 73% χαρακτήρισε τον πόλεμο λάθος ενώ το 22% εξακολουθεί να εγκρίνει την απόφαση που είχε λάβει ο τότε Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Τζορτζ Μπους. Τρεις στους δέκα Ρεπουμπλικάνους κρίνουν «λάθος» τον πόλεμο, όμως το 66% πιστεύει ότι η απόφαση ήταν σωστή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ