Γιατί υπάρχουν τόσοι υποψήφιοι επενδυτές για τον Αστέρα Βουλιαγμένης - iefimerida.gr

Γιατί υπάρχουν τόσοι υποψήφιοι επενδυτές για τον Αστέρα Βουλιαγμένης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μεγάλος αριθμός ισχυρών ομίλων από την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο παίρνει θέση για την απόκτηση του Αστέρα Βουλιαγμένης, με το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) και την Εθνική Τράπεζα να μεταθέτουν κατά 10 ημέρες την ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 29 Μαρτίου αναμένεται να εμφανιστούν πανίσχυρα διεθνή ονόματα όπως το Κατάρ, η κινεζική Fosun International (σε συνεργασία με τον όμιλο Κουτσολιούτσου της Folli Follie) κι η τουρκική Dogus (που ήδη συνεργάζεται με τη Lamda Development στη διαχείριση μαρινών με επίκεντρο τη μαρίνα Φλοίσβου).

Στους υποψηφίους περιλαμβάνονται, κατά τις ίδιες πληροφορίες, και η εταιρεία τουριστικών επενδύσεων Dolphin Capital Investors μαζί με το αμερικανικό fund Third Point (κατέχει το 20% του μετοχικού της κεφαλαίου) και ο όμιλος Κωνσταντακόπουλου (Costa Navarino, Costamare) με τον ελληνοαμερικανικό Peter Pappas (P. J. Mechanics). Στον μακρύ κατάλογο βάζουν κάποιοι και ηχηρά ονόματα Ελλήνων εφοπλιστών και ισχυρούς επιχειρηματίες, όπως αναφέρει το euro2day.

Διαγωνισμός σε δύο φάσεις

Όπως είναι γνωστό, ο διαγωνισμός θα γίνει σε δύο φάσεις και προκειμένου να συμμετάσχουν στο πρώτο στάδιο οι υποψήφιοι πρέπει να διαθέτουν κεφάλαια άνω των 150 εκατ. ευρώ. Πλήθος σεναρίων κυκλοφορεί και για το τίμημα που θα προσφέρουν οι ενδιαφερόμενοι για ένα ακίνητο που η αντικειμενική του αξία προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ.

Στελέχη της αγοράς που θεωρούν πως το τίμημα θα βρίσκεται κοντά στα 300 εκατ. ευρώ επισημαίνουν πως η Αστήρ Παλλάς είναι στα βιβλία της Εθνικής Τράπεζας με αξία περί τα 200 εκατ. ευρώ.

Τι μπαίνει σε διαγωνισμό

Αντικείμενο του διαγωνισμού, που διοργανώνει το ΤΑΙΠΕΔ μαζί με την Εθνική Τράπεζα, είναι η εξαγορά της Αστήρ Παλλάς και η παραχώρηση της χερσονήσου Μικρό Καβούρι. Εκτός από το συγκρότημα του Αστέρα, οι επενδυτές θα αναλάβουν την εκμετάλλευση της μαρίνας Βουλιαγμένης που πέρασε πρόσφατα στην Αστήρ Παλλάς καθώς και παραλίας 2.100 μέτρων (συν την παραλία του Αστέρα, που φτάνει τα 1.600 μέτρα ακτογραμμής).

Στο πακέτο περιλαμβάνεται ο χώρος του Αστέρα και όμορο ακίνητο του ΕΟΤ εντός του οποίου βρίσκεται το πρώην ξενοδοχειακό συγκρότημα Αφροδίτη. Το ακίνητο εκτείνεται σε συνολική επιφάνεια περίπου 20.100 τετραγωνικών μέτρων και διαθέτει αναξιοποίητη έκταση.

Σύμφωνα με την πρόσκληση, ο επενδυτής θα έχει τη δυνατότητα είτε να διατηρήσει τα υφιστάμενα κτίρια (bungalows), είτε να τα κατεδαφίσει προκειμένου να κατασκευάσει παραθεριστικές κατοικίες.

Στην περίπτωση που κατεδαφιστούν οι σημερινές εγκαταστάσεις, στη θέση των bungalows μπορούν να κατασκευαστούν παραθεριστικές κατοικίες συνολικής επιφάνειας 5.300 τετραγωνικών μέτρων. Αν κατεδαφιστεί και το συγκρότημα Arion Resort and Spa, τότε μπορούν να κατασκευαστούν κατοικίες συνολικής επιφάνειας 8.600 τ.μ.

Bloomberg: Η Dolphin Capital Investors ενδιαφέρεται για τον Αστέρα

Η εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα Dolphin Capital Investors σχεδιάζει να υποβάλει προσφορά για την εξαγορά του Αστέρα Βουλιαγμένης, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο επικαλείται πηγή με γνώση του θέματος. Η Dolphin, η οποία εξειδικεύεται στην αξιοποίηση θέρετρων για διακοπές στη Νοτιανατολική Ευρώπη, θα υποβάλει έως τις 19 Μαρτίου προσφορά για το σύμπλεγμα του Αστέρα με έκταση 120.000 τετραγωνικά μέτρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι μετοχές της Dolphin διαπραγματεύονται στο Λονδίνο και η έδρα της είναι στις βρετανικές Παρθένους Νήσους. Η Εθνική Τράπεζα και το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) προκήρυξαν στις 16 Ιανουαρίου διεθνή διαγωνισμό για την πώληση του Αστέρα, στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων της Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Dolphin Capital Investors, με πρόεδρο τον Μίλτο Καμπουρίδη, είναι κυπριακών συμφερόντων. Ο Μίλτος Καμπουρίδης εξάλλου έχει διατελέσει ιδρυτικό στέλεχος της Soros Real Estate Partners. Πριν από τη συνεργασία του με τη Soros, εργάστηκε δύο χρόνια στην Goldman Sachs στην επενδυτική ομάδα του real estate. Το 1998 η Goldman Sachs τού απένειμε το βραβείο Παγκόσμιας Καινοτομίας. Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Κύπρο, ο πρόεδρος της Dolphin έχει αποφοιτήσει από το Massachusetts Institute of Technology (MIT) κατέχοντας τρία πτυχία στη Μηχανολογία και τα Μαθηματικά, ενώ είναι παντρεμένος με τη φωτογράφο Μαρίνα Βερνίκου, με την οποία έχουν αποκτήσει τρία παιδιά.

Ακίνητα-Φιλέτο

Πρόκειται για μια από τις ομορφότερες δημόσιες εκτάσεις όχι μόνον της Αττικής, αλλά και διεθνώς, έκτασης 300 στρεμμάτων.
Περιλαμβάνει το ξενοδοχείο Αστέρας, τη μαρίνα Βουλιαγμένης και την παραλία του Αστέρα.

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Τράπεζα, σε συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ, έχει προκηρύξει ανοικτή διεθνή διαγωνιστική διαδικασία για την εξεύρεση επενδυτή, στο πλαίσιο της σκοπούμενης από κοινού αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων του Ομίλου ΕΤΕ και του ΤΑΙΠΕΔ στη χερσόνησο Μικρό Καβούρι της Βουλιαγμένης.

Η προς αξιοποίηση έκταση καλύπτει σημαντικό τμήμα της χερσονήσου Μικρό Καβούρι στη Βουλιαγμένη και περιλαμβάνει τρεις ξενοδοχειακές μονάδες, δύο ιδιωτικές παραλίες και μία μαρίνα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το Arion Resort & Spa που διαθέτει 123 κλίνες, 58 μπανγκαλόους, εστιατόρια, καταστήματα, υπαίθρια πισίνα και συνεδριακό κέντρο. Και το Westin Hotel Athens που αποτελείται από 162 κλίνες, αίθουσα γυμναστηρίου, εστιατόρια και μπαρ, καταστήματα και συνεδριακό χώρο.

Η έκταση περιλαμβάνει όμορο ακίνητο του ΕΟΤ. Σε αυτό βρίσκεται το πρώην ξενοδοχειακό συγκρότημα «Αφροδίτη» που εκτείνεται σε συνολική επιφάνεια περίπου 20,1 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων και διαθέτει αναξιοποίητη έκταση. Το «Αφροδίτη» είναι σήμερα κλειστό, με την ανακαίνισή του να υπάρχει στο «πακέτο» αξιοποίησης του συγκροτήματος. Οι προδιαγραφές αξιοποίησής του προβλέπουν τη δημιουργία 148 δωματίων, όπως και την μετατροπή ορισμένων από τις κλίνες σε πολυτελείς σουίτες. Η παραλία του Αστέρα καταλαμβάνει 1.600 μέτρα ακτογραμμής, ενώ η παραλία που ανήκει στον ΕΟΤ εκτείνεται σε 2.100 μέτρα ακτογραμμής.

Όσον αφορά τη μαρίνα, θα παραχωρηθεί για 40 χρόνια στον επενδυτή.

Πώς θα γίνει η αξιοποίηση

Όπως προβλέπεται, ο επενδυτής έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε μερική μετατροπή των υφιστάμενων μεζονετών και στην κατεδάφιση ορισμένων από τα υπάρχοντα κτήρια με στόχο την υλοποίηση στη θέση τους τουριστικών βιλών.

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στον «μνηστήρα» να κατεδαφίσει το Arion Resort & Spa, αυξάνοντας τη δομούμενη επιφάνεια στα 8.600 τ.μ. Παράλληλα, βάσει του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου η «Αφροδίτη» μπορεί μερικώς μόνο να κατεδαφιστεί, ενισχύοντας τη δομούμενη επιφάνεια στα 2.880 τ.μ.

Την ίδια στιγμή, έχουν ληφθεί οι σχετικές εγκρίσεις για την ανακαίνιση και την μετατροπή του εστιατορίου «Εννέα Μούσες» σε κλαμπ χωρητικότητας 350 ατόμων. Σχετικά με το συνεδριακό κέντρο, οι εργασίες περιλαμβάνουν την ανάπτυξη 3.000 τ.μ. συνεδριακών χώρων και 9.000 τ.μ. υπόγειου παρκινγκ και βοηθητικών χώρων.

Όπως επισημαίνεται, ο επενδυτής θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε περαιτέρω παρεμβάσεις στην προς αξιοποίηση έκταση.

Στο πλαίσιο αυτό, τέθηκε, πρόσφατα, σε διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού, με το οποίο προβλέπονται νέα τουριστικά προϊόντα, όπως τα condo hotels, και προβλέπεται η λειτουργία καταστημάτων εντός ζώνης τουριστικού λιμένα Κυριακές και αργίες, σύμφωνα με το capital.gr.

Γιατί υπάρχουν τόσοι υποψήφιοι επενδυτές για τον Αστέρα Βουλιαγμένης | iefimerida.gr 0
Γιατί υπάρχουν τόσοι υποψήφιοι επενδυτές για τον Αστέρα Βουλιαγμένης | iefimerida.gr 1
Γιατί υπάρχουν τόσοι υποψήφιοι επενδυτές για τον Αστέρα Βουλιαγμένης | iefimerida.gr 2
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ