Νew York Times: Για άλλη μια φορά η Τρόικα ζητάει νέα μέτρα και περικοπές στην Ελλάδα - iefimerida.gr

Νew York Times: Για άλλη μια φορά η Τρόικα ζητάει νέα μέτρα και περικοπές στην Ελλάδα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε νέο δημοσίευμά τους οι New York Times κάνουν λόγο για μια ακόμη διαφωνία μεταξύ Τρόικας και κυβέρνησης που αφορά τη νέα δόση οικονομικής βοήθειας και αν η χώρα μας θα καταφέρει να τη λάβει.

Το άρθρο της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας κάνει λόγο για κάτι τόσο σύνηθες που έχει πλέον γίνει σαν «τελετουργικό». Οι επικεφαλής της κυβέρνησης δηλαδή να προσπαθούν να διαπραγματευτούν τις απαιτήσεις της τρόικας και οι δανειστές να ζητούν όλο και περισσότερα μέτρα.

Αυτή τη φορά στο στόχαστρο μπήκαν 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι σύμφωνα με τις απαιτήσεις της τρόικας πρέπει να απολυθούν, ώστε να εξοικονομηθούν επιπλέον πόροι, γράφει η εφημερίδα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα οι εκπρόσωποι της τρόικας εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι από τη «σημαντική» πρόοδο που έχει κάνει η χώρα μας στο συμμάζεμα των οικονομικών της όμως πριν λάβει τη νέα οικονομική βοήθεια των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, πρέπει να ληφθούν και νέα μέτρα.

«Στα μάτια των δανειστών της η Ελλάδα συχνά υστερεί στις δεσμεύσεις για τη μείωση των κρατικών δαπανών όμως πρόσφατα επέδειξε πρόοδο. Τον Ιανουάριο το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε στα 1.64 δισεκατομμύρια ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση είχε περισσότερα έσοδα παρά έξοδα, πρώτη φορά από το 2002» σημειώνουν οι New York Times.

FT: Ελλάδα και τρόικα «τα έσπασαν» για τις απολύσεις στο Δημόσιο

Στο θέμα της διακοπής των συζητήσεων ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα επανήλθαν σε άρθρο τους οι Financial Times. Η εφημερίδα αποδίδει την παύση των συνομιλιών σε μια «διένεξη σχετικά με την αποπομπή των δημοσίων υπαλλήλων». Παράλληλα επισημαίνει ότι η Ευρωζώνη έχει πλέον χωριστεί σε δύο στρατόπεδα, το ένα στον Βορρά και το άλλο στον Νότο με το μεν να επιμένει στα μέτρα λιτότητας και το δε να προκρίνει την ανάπτυξη ως προτεραιότητα.

«Μια διένεξη σχετικά με την αποπομπή των δημοσίων υπαλλήλων σταμάτησε τις συζητήσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την τρόικα, καθυστερώντας την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ αυτό το μήνα εν μέσω φόβων ότι το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας έχει ήδη τεθεί εκτός τροχιάς», ξεκινά το άρθρο επισημαίνοντας ότι «είναι μόλις η δεύτερη φορά μέσα σε σχεδόν τρία χρόνια από τότε που η Ελλάδα εντάχθηκε στο πρόγραμμα διάσωσης που η τρόικα αναχωρεί από την Αθήνα χωρίς να έχει συμφωνήσει για συγκεκριμένα μέτρα με την κυβέρνηση».

«Φτάνοντας στις Βρυξέλλες, ο Αντώνης Σαμαράς απευθυνόμενους στους ομολόγους του τους ζήτησε να βρουν νέα μέτρα για να ενισχύσουν την οικονομία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, λέγοντας ότι η ανάπτυξη είναι το νούμερο ένα πρόβλημα σήμερα».

FT: Καμία αλλαγή στο πρόγραμμα λιτότητας

Παράλληλα το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι «στην Ελλάδα, οι αξιωματούχοι της Τρόικας έχουν απορρίψει τα αιτήματα του Σαμαρά για τροποποίηση των μέτρων λιτότητας εξαιτίας της αυξανόμενης λαϊκής δυσαρέσκειας».

«Αν και ο κυβερνών συνασπισμός είχε δεσμευθεί να προχωρήσει σε κατάργηση 25.000 θέσεων δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2014, οι Ελληνες αξιωματούχοι απέτυχαν να παρέχουν επαρκείς λεπτομέρειες σχετικά με την απόλυση 7.000 εργαζομένων στον δημόσιο τομέα που βρέθηκαν ένοχοι για πλημμελήματα, τη μεταφορά λιγότερο ικανών εργαζομένων σε ένα καθεστώς «κινητικότητας» και την επιτάχυνση των συνταξιοδοτήσεων φέτος».

«Το διακύβευμα για την κυβέρνηση συνασπισμού είναι υψηλό», επισημαίνουν οι FT. «Η ανταμοιβή της Ελλάδας για την επίτευξη των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών στόχων της θα είναι η προοπτική της πιο επιεικούς μεταχείρισης κατά την αποπληρωμή των δανείων διάσωσής της αργότερα φέτος, βοηθώντας να ανοίξει ο δρόμος για μια βιώσιμη ανάκαμψη. Αλλά αν οι στόχοι δεν επιτευχθούν, ο συνασπισμός θα έχει το θλιβερό έργο της επιβολής περισσότερων περικοπών στις δαπάνες και φορολογικών αυξήσεων υπό το νέο φόβο μιας 'Grexit' από το ευρώ».

Υπογραμμίζοντας ότι ο έκτος χρόνος της Ελλάδας στην ύφεση ίσως είναι χειρότερος από ό,τι αναμενόταν, με τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας να κάνουν λόγο για συρρίκνωση της οικονομίας περισσότερο από 5% σε σχέση με το 4,5% που προβλέπει η τρόικα. «Το υπουργείο Οικονομικών παλεύει να ετοιμάσει ένα ακόμη πακέτο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει την αναμόρφωση της φορολογικής διοίκησης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το Μάιο, δεκάδες συγχωνεύσεις και λουκέτα παρωχημένων κρατικών οργανισμών και έναν νέο φόρο ακίνητης περιουσίας για την αντικατάσταση των αποσπασματικών εισφορών που πολλά νοικοκυριά αποφεύγουν να καταβάλουν», καταλήγει το δημοσίευμα.

Bloomberg: Κυβέρνηση - Τρόικα δεν συμφωνούν για τις απολύσεις

Στο δημοσίευμα τονίζεται πως η Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές της για το θέμα της συρρίκνωσης του εργατικού δυναμικού που απασχολείται στο Δημόσιο προκειμένου να διασφαλίσει τη ροή της χρηματοδότησης από τον μηχανισμό διάσωσης.

Όπως τονίζεται, ο προσδιορισμός των θέσεων και η δημιουργία ενός συστήματος που θα οδηγήσει σε υποχρεωτική έξοδο περίπου 150.000 δημοσίους υπαλλήλους μέχρι το 2015 είναι το λεγόμενο ορόσημο που θα καθορίσει εάν η χώρα θα λάβει τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου. Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται πως αν και έχει παρέλθει περισσότερο από μία εβδομάδα συνομιλιών δεν έχει ακόμη επιτευχθεί συμφωνία για το θέμα.

Στο δημοσίευμα τονίζεται πως περίπου το ήμισυ των γενικών κρατικών δαπανών στην Ελλάδα πηγαίνει για να πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις. Όπως τονίζεται, η χώρα είχε την 1η Οκτωβρίου 667.733 εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, ένας αριθμός που δεν περιλαμβάνει το προσωπικό των ΔΕΚΟ.

«Είναι σημαντικό να μειωθεί με βιώσιμο τρόπο το βάρος για την κοινωνία από αυτό το υπερδιογκωμένο γραφειοκρατικό κράτος», δήλωσε ο κ. Μιχαήλ Μασουράκης, επικεφαλής οικονομολόγος της Alpha Bank στo Bloomberg. «Το πιο σημαντικό βέβαια είναι ότι αυτό είναι ορόσημο για την εκταμίευση του Μαρτίου ύψους 2,8 δισ. ευρώ και εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν θα είναι ένα σοβαρό πλήγμα. Μια αποτυχία θα είχε συνέπειες για την Ελλάδα και σε επίπεδο αγοράς και θα πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος», είπε ο κ. Μασουράκης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ