Σαμαράς - Ερντογάν στην Τουρκία με το βλέμμα σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα - iefimerida.gr

Σαμαράς - Ερντογάν στην Τουρκία με το βλέμμα σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνέχεια στο καλό κλίμα συνεργασίας σε ανώτερο επίπεδο θέλει να δώσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τουρκία και τη συνάντηση της Δευτέρας με τον Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Ανώτερου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Οι δύο πρωθυπουργοί θα συναντηθούν σε συνέχεια της σύντομης συζήτησης που είχαν τον Ιανουάριο στο Κατάρ, ενώ η συνεδρίαση του Ανώτερου Συμβουλίου Συνεργασίας αναμένεται να καταλήξει σε περισσότερες από δέκα συμφωνίες και μνημόνια σε τομείς «χαμηλής » πολιτικής.

Κεντρικό θέμα αναμένεται να είναι τα ζητήματα της ΑΟΖ και των ενεργειακών ερευνών στο Αιγαίο, ώστε οι δύο πρωθυπουργοί να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από την ένταση που προκλήθηκε τις τελευταίες ημέρες στον ΟΗΕ.

Εκτός από τις συμφωνίες που θα υπογραφούν και αφορούν σε ποικίλους τομείς, ενδέχεται να πέσουν στο τραπέζι και άλλα ζητήματα όπως ιδιωτικοποιήσεις, ενώ δεν αποκλείεται οι δύο πλευρές να αγγίξουν και το θέμα του τζαμιού στην Αθήνα και ευρύτερα ζητήματα θρησκευτικά, αλλά και μειονοτήτων.

Στη σκιά των ρηματικών διακοινώσεων

Η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών θα πραγματοποιηθεί στη σκιά της έντασης που προκλήθηκε τις τελευταίες ημέρες με τις ρηματικές διακοινώσεις προς τον ΟΗΕ αναφορικά με το ζήτημα της προκήρυξης ερευνών από την Τουρκία σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ειδικότερα η Ελλάδα προχώρησε σε επίσημη διαμαρτυρία προς τον γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα που απορρέουν από το εθιμικό και το συμβατικό δίκαιο της θάλασσας.

Τότε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε επισημάνει ότι «η Ελλάδα επιθυμεί τη φιλία και τη συνεργασία με την Τουρκία, όπως και με όλες τις χώρες της περιοχής μας. Μέσα όμως από σχέσεις που βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και τη νομιμότητα, ειδικότερα όταν πρόκειται για ζητήματα που άπτονται κυριαρχικών μας δικαιωμάτων αλλά και εκμετάλλευσης πλουτοπαραγωγικών πηγών, σε μία περίοδο που η ανάπτυξη είναι το ζητούμενο για την Ελλάδα και για την Ευρώπη».

Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στη ρηματική του διακοίνωση προς τον ΟΗΕ διατύπωσε σαφείς θέσεις οι οποίες στηρίζονται στη διεθνή σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας που έχουν κυρώσει 162 χώρες μέλη του ΟΗΕ, στις οποίες δεν περιλαμβάνεται η Τουρκία.

Από την πλευρά της η Αγκυρα απάντησε με δική της διακοίνωση υποστηρίζοντας ότι οι ισχυρισμοί της Ελλάδας δεν έχουν κάποια βάση στο Διεθνές Δίκαιο και ότι «οι άδειες που έδωσε η Τουρκία από το 2007 μέχρι τώρα στην κρατική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) είναι εντός των ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο και υπάρχουν κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας για έρευνα και εξόρυξη φυσικών πηγών στους τομείς αυτούς».

Τότε ο Αντώνης Σαμαράς είχε αναφέρει ότι μπορεί και οι δύο χώρες να επικαλούνται το διεθνές δίκαιο, ωστόσο, «εμείς έχουμε υπογράψει το διεθνές δίκαιο, ενώ η Τουρκία το επικαλείται, ενώ δεν το έχει υπογράψει».

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ που θα μεταδοθεί τη Δευτέρα, σημείωσε ότι θεωρεί «στρατηγική» τη συνεργασία με την Ελλάδα και υπογράμμισε τη σημασία που έχουν οι συμφωνίες με την Ελλάδα.

Οι υπουργοί και οι συμφωνίες

Τον πρωθυπουργό στην Κωνσταντινούπολη συνοδεύουν κορυφαίοι υπουργοί, όπως ο Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, οι αναπληρωτές υπουργοί Επικρατείας Σίμος Κεδίκογλου, Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας και ο υπουργός Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης.

Από τις δέκα σημαντικές συμφωνίες που αναμένεται να υπογραφούν ξεχωρίζουν οι συνεργασίες του ελληνικού υπουργείου Δημόσιας Τάξης με το αντίστοιχο τουρκικό και το υπουργείο Εσωτερικών για κοινές δράσεις στον τομέα της λαθρομετανάστευσης, αλλά και το μνημόνιο κατανόησης στον τομέα της ναυτιλίας και των θαλάσσιων μεταφορών που θα υπογράψει ο υπουργός Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης με τον Τούρκο ομόλογό του.

Η συμφωνία αυτή προβλέπει την αυξημένη συνεργασία μεταξύ ναυτιλιακών εταιρειών, αλλά και δράσεις για τον θαλάσσιο τουρισμό σε Αιγαίο, Μαύρη θάλασσα και Ανατολική Μεσόγειο.

Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι συμφωνίες που θα υπογραφούν στον τομέα της παροχής υπηρεσιών Υγείας σε περιπτώσεις καταστροφών, αλλά και το πρωτόκολλο συνεργασίας για θέματα Τύπου, αθλητισμού και πολιτισμού.

Οι επιχειρηματίες και οι «μπίζνες»

Εν τω μεταξύ, την ελληνική αποστολή συνοδεύουν εκπρόσωποι εκατό περίπου ελληνικών επιχειρήσεων που αναμένεται να συναντηθούν με αντίστοιχους από διακόσιες τουρκικές επιχειρήσεις, παρουσία των δύο πρωθυπουργών, με το μήνυμα να είναι «η ανάπτυξη περνάει μέσα από την επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια».

«Η παρουσία μας στην Τουρκία, όπως και στο Κατάρ πριν από μερικές εβδομάδες, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, έχει για εμάς ένα μήνυμα: νέα έργα, νέες δουλειές», τονίζει ο κ. Λαβίδας επικεφαλής των Διεθνών Δράσεων του ΣΕΒ, υπογραμμίζοντας ότι η ανάπτυξη προϋποθέτει εξωστρέφεια με τη διττή έννοια: προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα και ''άνοιγμα'' των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό».

Το ενδιαφέρον των ελληνικών εταιρειών που μετέχουν στην επιχειρηματική αποστολή στην Τουρκία εστιάζεται:

  1. Στην προώθηση εξαγωγών και υπηρεσιών σε τομείς που περιλαμβάνουν δομικά υλικά (κατασκευές), μεγάλη γκάμα τροφίμων (κυρίως παραδοσιακά προϊόντα), χημικά, φαρμακευτικά, αλλά και νανοτεχνολογία και εξειδικευμένες εφαρμογές πληροφορικής (όπως τραπεζικό software), συστήματα ασφαλείας, υπηρεσίες υγείας-διοίκηση νοσοκομείων, λιανικό εμπόριο, προσέλκυση τουρκικού επενδυτικού ενδιαφέροντος σε real-estate στην Ελλάδα.
  2. Στην αναζήτηση τουρκικών εταιριών που θα ενδιαφερόντουσαν να συμμετάσχουν σε κοινοπραξίες για συνέργειες (joint-ventures) στις αγορές των Βαλκανίων.
  3. Στην ευρύτερη αξιοποίηση της μεγάλης τουρκικής αγοράς 70 εκ. καταναλωτικού πληθυσμού και των τουρκικών εταιρειών που έχουν αναπτύξει υψηλό στελεχιακό δυναμικό, υψηλή επιχειρηματική αντίληψη και πρακτική αποτελεσματικότητα και έχουν αποκτήσει δυναμική, καθώς η τουρκική οικονομία, σε περιβάλλον διεθνούς κρίσης διατηρεί αναπτυξιακή πορεία.
  4. Στην επέκταση σε αγορές της Μαύρης Θάλασσας, της Κασπίας και του Καυκάσου μέσω συμμαχιών με τουρκικές εταιρείες, οι οποίες λόγω παραδοσιακών δεσμών (επιχειρηματικών, θρησκευτικών, πολιτιστικών) έχουν καλύτερη πρόσβαση.
  5. Στο τεράστιο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και παραχωρήσεων -με τη μορφή ΒΟΤ- που σχεδιάζει η τουρκική κυβέρνηση, το οποίο προκαλεί έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον σε μεγάλους παίκτες, μεταξύ των Ελλήνων επιχειρηματιών. Το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα υποδομών μεγάλης εμβέλειας σε ενεργειακά assets, στην υγεία, στο οδικό δίκτυο, στις σιδηροδρομικές συνδέσεις, σε λιμάνια, αεροδρόμια, κλπ.
  6. Στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών, η τουρκική αγορά εμφανίζεται κορεσμένη στα φωτοβολταϊκά, όμως παραμένει πεδίο ελληνικού ενδιαφέροντος.
  7. Στην αναζήτηση χρηματοδότησης για τα ενεργειακά projects στην Ελλάδα, στην Τουρκία ή σε άλλες χώρες της περιοχής.
  8. Στον κλάδο της πληροφορικής, όπου οι ελληνικές εταιρείες πιστεύουν ότι διαθέτουν τις τεχνολογικές λύσεις και εφαρμογές οι οποίες μπορούν να συνδυασθούν αποτελεσματικά με την τουρκική προσβασιμότητα στις παρευξείνιες αγορές.
  9. Στον κατασκευαστικό τομέα, όπου και οι δύο πλευρές διαθέτουν- η κάθε μία στην περιοχή της- τεχνογνωσία, εμπειρία και ικανό προφίλ, αλλά απαιτείται να εντοπιστεί το κέντρο βάρους των συνεργειών που θα αποφέρουν κοινά οφέλη.
  10. Στον τουριστικό τομέα, όπου διαφαίνεται μία διαφορετική προσέγγιση που ξεπερνά την ανταγωνιστική διάθεση που επικρατούσε ως τώρα και οδηγείται σε συνέργειες με κοινά πακέτα που μπορούν να προσελκύσουν καλύτερα τις μαζικές τουριστικές αγορές Απω Ανατολής, Αμερικής και Λατινικής Αμερικής.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ