Nτάριο Φο: Ο Μπέπε Γκρίλο είναι ο μόνος που μπορεί να εγγυηθεί μια πραγματική επανάσταση - iefimerida.gr

Nτάριο Φο: Ο Μπέπε Γκρίλο είναι ο μόνος που μπορεί να εγγυηθεί μια πραγματική επανάσταση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Μεγάλη ημέρα η σημερινή» δήλωσε ο Ντάριο Φο με το που οι κάλπες στην Ιταλία έδειξαν ότι ο Μπέπε Γκρίλο ξεπέρασε το 25%. «Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι εκπληκτικό», πρόσθεσε ο Φο μιλώντας στη «Repubblica» από το σπίτι του στο Μιλάνο όπου, «κολλημένος» στην τηλεόραση, παρακολουθούσε τη μετάδοση των αποτελεσμάτων.

«Το Κίνημα 5 Αστέρων είναι πρώτο κόμμα», λέει μη μπορώντας να κρύψει τον ενθουσιασμό του. «Τώρα επιτέλους θα μπει στο κοινοβούλιο. Θα μπορέσει να φτιάξει τους νόμους που θα αλλάξουν την Ιταλία και τους οποίους ούτε καν το Δημοκρατικό Κόμμα δεν είχε το θάρρος να φτιάξει όταν ήταν στην κυβέρνηση».

Σύμφωνα με τον Φο, ο Γκρίλο («τον γνωρίζω καλά, εδώ και χρόνια») επιθυμεί να διαπραγματευτεί με την κεντροαριστερά και το Δημοκρατικό Κόμμα οφείλει να τον ακούσει. «Θα φέρει στην εξουσία καλά προετοιμασμένους νέους που θα ανανεώσουν την Ιταλία. Τους έχω γνωρίσει από κοντά. Δεν έδωσα την ψήφο μου χωρίς να ενημερωθώ. Συζητώντας με τον Γκρίλο για το πρόγραμμά του, κατάλαβα ότι μόνο αυτός μπορεί να εγγυηθεί μια πραγματική επανάσταση. Δεν είναι αλήθεια ότι είναι λαϊκιστής. Ο Μπερλουσκόνι είναι λαϊκιστής».

Ούτε ο ίδιος ο Φο περίμενε την τόσο μεγάλη εκλογική επιτυχία του Κινήματος 5 Αστέρων. «Οι Ιταλοί αποφάσισαν να τους στείλουν όλους σπίτι τους, όλους εκείνους που κυβέρνησαν επί χρόνια».

Χαρακτηρίζει «αναπάντεχη» την επιστροφή του Μπερλουσκόνι στο προσκήνιο και επιχειρεί να εξηγήσει γιατί το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) δεν κατόρθωσε να εκμεταλλευτεί προς όφελός του ούτε τα σκάνδαλα που βαρύνουν τον «Καβαλιέρε». «Το PD άφησε τον Μπερλουσκόνι να περάσει τους νόμους που τον ωφελούσαν προσωπικά και του εξασφάλισαν την ατιμωρησία. Και αυτό το συνειδητοποίησαν οι ψηφοφόροι».

Ο Φο θεωρεί βέβαιη την ακυβερνησία όμως «τι θα άλλαζε αν το Δημοκρατικό Κόμμα λάμβανε περισσότερες ψήφους; Ποιος εμπιστεύεται ακόμη ένα κόμμα το οποίο δεν πέρασε τους νόμους που θα μπορούσαν να σταματήσουν τον Μπερλουσκόνι;» αναρωτιέται.

Προβλέπει ότι «αν το Δημοκρατικό Κόμμα συμμαχήσει με τον Μάριο Μόντι, θα ξαναδιοργανωθούν σύντομα εκλογές. Αν όμως συνεργαστεί με τον Γκρίλο, τα πράγματα θα αλλάξουν. Το Κίνημα 5 Αστέρων είναι έτοιμο να διαπραγματευτεί με την αριστερά προκειμένου να γίνουν τα πράγματα που οι Ιταλοί ζητούν επί χρόνια».

Πηγή: Το Βήμα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ