Ο Ολάντ έρχεται στην Αθήνα για μπίζνες, φρεγάτες και πετρέλαιο - iefimerida.gr

Ο Ολάντ έρχεται στην Αθήνα για μπίζνες, φρεγάτες και πετρέλαιο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρόεδρος της Γαλλίας θα βρεθεί αύριο στην ελληνική πρωτεύουσα για έξι ώρες, στο πρότυπο της επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει στη χώρα μας τον περασμένο Σεπτέμβριο η Ανγκελα Μέρκελ.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να λάβει τη δημόσια στήριξη του κ. Ολάντ στις προσπάθειές της, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα αρκεστεί σε αυτό. Υπάρχει σαφής πρόθεση για την προμήθεια φρεγατών FREMM, ενώ στο τραπέζι θα μπει και το ενδιαφέρον γαλλικών εταιρειών για συμμετοχή σε μελλοντικές έρευνες για υδρογονάνθρακες.

Mε Παπούλια - Σαμαρά

Ο κ. Ολάντ επισκέπτεται την Αθήνα έπειτα από πρόσκληση του Αντώνη Σαμαρά το περασμένο φθινόπωρο. Οι συναντήσεις του Γάλλου Προέδρου περιλαμβάνουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά, ενώ ενδέχεται να έχει συνομιλίες και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Δεν θα υπάρξει συνάντηση ούτε με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη ούτε με τον Αλέξη Τσίπρα. Θα υπάρξει επίσης μία συνάντηση με επιχειρηματίες, όπως είχε συμβεί και κατά την επίσκεψη Μέρκελ.

Συζήτηση για το λάθος του ΔΝΤ

Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι ο κ. Σαμαράς θα θέσει προς τον κ. Ολάντ και το ζήτημα του «λάθους» με τον δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή που κατεγράφη στη γνωστή έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Συζήτηση θα διεξαχθεί και για την ύφεση που εμφανίζεται να βαθαίνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) βάσει και των τελευταίων στοιχείων της Eurostat.

Γιατί ζητούν να αγοράσουμε φρεγάτες οι Γάλλοι

Η απόφαση να ανακινηθεί το ζήτημα των φρεγατών FREMM εντυπωσιάζει, όπως αναφέρει η εφημερίδα Βήμα. Και αυτό καθώς η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία με δεδομένη τη δημοσιονομική στενότητα. Ωστόσο, οι γνωρίζοντες επισημαίνουν ότι ανάλογες κινήσεις διεξάγονταν από γαλλικής πλευράς ακόμη και επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου, τόσο πριν όσο και μετά την υπογραφή του μνημονίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώην υπουργός Αμυνας Ερβέ Μορέν είχε επισκεφθεί την Αθήνα για να συναντηθεί με τον κ. Βενιζέλο όταν εκείνος ήταν υπουργός Εθνικής Αμυνας ήδη το 2009. Το απαγορευτικό κόστος όμως είχε φρενάρει οποιαδήποτε κίνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, η γαλλική πλευρά εμφανίζεται να προωθεί μια φόρμουλα «ενοικίασης προς πώληση» για δύο ως και έξι φρεγάτες FREMM τις οποίες κατασκευάζει η DCNS. Η εν λόγω εταιρεία αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και αυτό θα συνιστούσε «φιλί ζωής» για εκείνη.

Το σκεπτικό είναι ότι σε περίπτωση που η Αθήνα αποφασίσει να προχωρήσει σε αγορά, οι πληρωμές να μετατεθούν για το μέλλον. Στους κόλπους του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού υπάρχουν θετικές και αρνητικές εισηγήσεις επί των FREMM. Η πρόσφατη όμως συζήτηση περί Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) έχει ενισχύσει τα επιχειρήματα των υποστηρικτών τους. Μάλιστα σύντομα θα επισκεφθεί την Αθήνα ο Γάλλος υπουργός Αμυνας Ζαν-Υβ λε Ντριάν για συνομιλίες με τον Ελληνα ομόλογό του Πάνο Παναγιωτόπουλο. Σε αυτές θα συζητηθούν οι πρακτικές λεπτομέρειες.

Θέλουν μερίδιο στις έρευνες για πετρέλαιο

Παράλληλα, δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται το ενδιαφέρον γαλλικών εταιρειών -συγκεκριμένα του κολοσσού Total- για μελλοντικές έρευνες υδρογονανθράκων. Ηδη η Total αποφάσισε να ενεργοποιηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο και η Κυπριακή Δημοκρατία τής παραχώρησε δύο οικόπεδα προς έρευνα κατά τον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων. Ο κ. Σαμαράς θα απευθύνει επίσης κάλεσμα σε γαλλικές εταιρείες για επενδύσεις αλλά και για τη δραστηριοποίησή τους στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ