Γιαννάκου: Μεγάλο πολιτικό λάθος η λήψη νέων μέτρων - iefimerida.gr

Γιαννάκου: Μεγάλο πολιτικό λάθος η λήψη νέων μέτρων

Γιαννάκου: Μεγάλο πολιτικό λάθος η λήψη νέων μέτρων
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαριέτα Γιαννάκου σε συνέντευξη της στο iefimerida.gr υποστηρίζει πως πλέον οι Βρυξέλλες μαθαίνουν σε πραγματικό χρόνο τα μεγάλα και μικρά γεγονότα που συμβαίνουν στην Ελλάδα, ενώ τονίζει πως σοβαρές προσωπικότητες με πολιτική επιρροή στο χώρο της Ευρώπης θεωρούν ότι θα είναι μεγάλο πολιτικό λάθος η λήψη νέων μέτρων.

Παράλληλα επιτίθεται και στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως τα επιχειρήματα του δεν αντέχουν σοβαρής κριτικής, ενώ τονίζει πως καλό θα είναι να αναλογιστεί ότι προσβάλει την κοινή νοημοσύνη.

Γιατί η Ελλάδα μπορεί να είναι ικανοποιημένη από την πρόσφατη συμφωνία για τον κοινοτικό προϋπολογισμό;

Γιατί καταφέραμε να βελτιώσουμε ουσιαστικά τις αρχικές προτάσεις της Επιτροπής και να κατοχυρώσουμε υψηλότερες εισροές κοινοτικών πόρων, ενώ ο κοινοτικός προϋπολογισμός συνολικά μειώθηκε. Είναι εξαιρετική επιτυχία τα 14,5 δις ευρώ που μας αναλογούν από το νέο ΕΣΠΑ, όπως επίσης τα 1,8 δις για αγροτική ανάπτυξη, αλλά και τα 2 δις που θα προκύψουν ως αντιστάθμισμα λόγω της κατακόρυφης μείωσης του ΑΕΠ της χώρας. Σε μία χώρα που μαστίζεται από την πολύχρονη βαθιά ύφεση, πρωτόγνωρα επίπεδα ανεργίας και διεύρυνση των στρωμάτων της κοινωνίας που διαβιούν στα όρια ή κάτω από τα όρια της φτώχειας, η κυβέρνησε διεκδίκησε με επιχειρήματα και διασφάλισε ένα μεγάλο πακέτο οικονομικών πόρων.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί τον Πρωθυπουργό ότι «ήρθε, είδε και απήλθε» χωρίς ουσιαστικά να διαπραγματευτεί...

Κοιτάξτε τα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ δεν αντέχουν σοβαρής κριτικής. Μας κατηγορούν διαρκώς με σκληρές εκφράσεις. Όταν όμως η κυβέρνησε συντεταγμένα και τεκμηριωμένα αποκαθιστά το κύρος της χώρας στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς, συνομιλεί και έχει σχέσεις εμπιστοσύνης με όλες τις ισχυρές κυβερνήσεις, επιτυγχάνει ακόμη ευνοϊκότερους όρους για τη διαχείριση της κρίσης χρέους και τον εξωτερικό δανεισμό της χώρας και προσφάτως ένα μεγάλο κονδύλιο κοινοτικής χρηματοδότησης, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ καλό θα είναι να αναλογιστεί ότι προσβάλει την κοινή νοημοσύνη και ολισθαίνει στο δρόμο του λαϊκισμού και της πόλωσης.

Παρά τα σκληρά μέτρα που αναγκάστηκε να πάρει η κυβέρνηση, η ΝΔ δείχνει να διατηρεί έστω και οριακά το προβάδισμά της από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ποια εξήγηση δίνετε;

Οι κοινοβουλευτικές ομάδες που στηρίζουν την κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχουν ευθέως ξεκαθαρίσει ότι γνώμονας της πολιτικής τους δεν θα είναι το βραχυπρόθεσμο πολιτικό κόστος, αλλά το μεσοπρόθεσμο δημόσιο συμφέρον και η συλλογική ωφέλεια που θα προκύψει. Απομακρύναμε τη χώρα από τον 'γκρεμό' της χρεοκοπίας και πασχίζουμε να θεραπεύσουμε πληγές. Κάνουμε πράξη ορισμένες σπουδαίες αλλαγές στη δομή του κράτους και τη λειτουργία της οικονομίας, οι οποίες έχουν άμεσα αποτελέσματα. Το έργο μας έχει μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, αλλά είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό ότι οι πολίτες κατανοούν την πραγματικότητα, υπομένουν τις θυσίες, δεν υποκύπτουν στο λαϊκισμό και προσδοκούν αποτελέσματα αντί υποσχέσεων.

Ανήκετε στα μετριοπαθή φιλελεύθερα στελέχη της ΝΔ. Πώς νιώθετε απέναντι σε όσους λένε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί μία "σκληρή δεξιά στροφή" για να απορροφήσει τους εκλογικούς κραδασμούς από την άνοδο της Χρυσής Αυγής;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος πρέπει να υψώσει τείχος προστασίας της δημοκρατίας έναντι των άκρων. Η συγκυρία της κρίσης δυστυχώς προσέφερε τις αφορμές για τη διάδοση αντι-συστημικών, ρατσιστικών και ακραίων ιδεών που προσβάλουν τον πολιτικό πολιτισμό μας, την πίστη μας στην αξία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ισοτιμίας ανεξαρτήτως των φυλετικών, θρησκευτικών, φιλοσοφικών και άλλων ιδιοτήτων που προσδιορίζουν κάθε άνθρωπο. Η ΝΔ παραμένει αταλάντευτη στις δημοκρατικές της αρχές, στην ισχυρή πολιτική παράδοση που θεμελιώσαμε το 1974 με την απομάκρυνση των άκρων, την καλλιέργεια της μετριοπάθειας και την παγίωση ενός δημοκρατικού πολιτικού συστήματος που κατέστησε θεμιτή την κριτική σε κοινοβουλευτικό πλαίσιο.

Τι άποψη έχετε για τα σενάρια που κατά καιρούς διοχετεύονται για την ίδρυση ευρωπαϊκού κόμματος και τον ισχυρισμό ότι «η ΝΔ αν παραμείνει ως έχει, είναι τελειωμένη»;

Κοιτάξτε, η ΝΔ εδραιώνεται σε μία ισχυρή παραταξιακή παράδοση. Κάθε βήμα μετεξέλιξης του κομματικού σχηματισμού που αντιπροσωπεύει τον πολιτικό χώρο αυτό πρέπει να ανταποκρίνεται σε νέα διακυβεύματα, ένα νέο πολιτικό πλαίσιο, έναν μείζονος σημασίας εθνικό στόχο. Δεν αποκλείεται σήμερα να συντρέχουν ορισμένες προϋποθέσεις, αλλά θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά νηφάλιοι και τεκμηριωμένοι στις αναλύσεις μας. Επίσης, ο σκοπός μας σήμερα είναι η καλύτερη δυνατή εκπλήρωση των στόχων της κυβέρνησης και έπονται τα ζητήματα της κομματικής λειτουργίας.

Τα τελευταία χρόνια κινείστε μεταξύ Αθήνας, Βρυξελλών και Στρασβούργου και είστε πολύ καλή γνώστης της ευρωπαϊκής πραγματικότητας. Θεωρείτε ότι οι Βρυξέλλες έχουν αρχίσει να αποκτούν εικόνα για την οικονομική εξαθλίωση που οδηγούνται οι Έλληνες. Και ότι, τέλος πάντων, δεν υπάρχει περιθώριο για «νέα μέτρα»;

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι «Βρυξέλλες» μαθαίνουν σε πραγματικό χρόνο τα μεγάλα και μικρά γεγονότα που συμβαίνουν στην Ελλάδα, τις επιτυχίες μας, αλλά και τα δυσοίωνα κοινωνικά φαινόμενα. Η εικόνα έχει εξαιρετικά μεγάλη δύναμη, όπως συνέβη με τους απόρους συμπολίτες μας που κάνουν ουρές στα συσσίτια και τη διανομή τροφίμων, τη σύλληψη των τρομοκρατών, καθώς και άλλα περιστατικά βίας. Επιτέλους, έχει περιοριστεί η επιρροή ορισμένων κίτρινων εντύπων του εξωτερικού σχετικά με τα στερεότυπα για την κατάσταση της χώρας και υπάρχει διαυγέστερη εικόνα. Σοβαρές προσωπικότητες με πολιτική επιρροή στο χώρο της Ευρώπης θεωρούν ότι θα είναι μεγάλο πολιτικό λάθος η λήψη νέων μέτρων.

Πόσο καλά οργανωμένη είναι η ομάδα των Ευρωβουλευτών της ΝΔ στις Βρυξέλλες. Πώς συντονίζετε εσείς ως επικεφαλής τους τις ενέργειες και τις δράσεις σας;

Η δουλειά μας είναι ίσως αθόρυβη, γιατί δεν προσελκύει το ενδιαφέρον των ελληνικών media, αλλά είναι ουσιαστική. Καθημερινά ερχόμαστε επαφή με συναδέλφους απ΄ όλα τα κράτη-μέλη και τους ιθύνοντες και το προσωπικό στα ευρωπαϊκά όργανα και προσπαθούμε να στηρίξουμε τις ελληνικές θέσεις. Μην ξεχνάτε ότι η χώρα αντιμετωπίζει μία πρωτόγνωρη καθίζηση της διεθνούς εικόνας της και η συμβολή όλων όσων μπορούν να βοηθήσουν στην ανάκαμψη είναι απαραίτητη.

Στη δύσκολη αυτή συγκυρία η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ κινείται απόλυτα συντονισμένα, καλύπτει όλους τους τομείς της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και του νομοθετικού έργου, παρά το γεγονός ότι αποτελείται μόνο από επτά μέλη, ενώ οι Επιτροπές του Κοινοβουλίου είναι είκοσι. Βρίσκεται σε συνεχή ενδοσυνεννόηση και εγρήγορση, ώστε να στηρίζει πρώτον, όλα τα ελληνικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα και ταυτόχρονα, μία ισχυρή ευρωπαϊκή προοπτική που θα εδράζεται στην κοινωνική οικονομία της αγοράς. Παράλληλα, ερχόμαστε σε επαφή με τους Έλληνες πολίτες συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις που οργανώνονται από το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα σε διάφορες πόλεις σε όλη τη χώρα, καθώς και σε δραστηριότητες περιφερειών και δήμων και κομματικών οργανώσεων, προκειμένου να μεταφέρουμε ουσιαστική πληροφόρηση για τα τεκταινόμενα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να αξιοποιήσουμε ιδέες και προτάσεις που προέρχονται από τους πολίτες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ