Τσίπρας στο Bloomberg: Διάσκεψη και ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ για να σωθεί ο Νότος της ΕΕ - iefimerida.gr

Τσίπρας στο Bloomberg: Διάσκεψη και ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ για να σωθεί ο Νότος της ΕΕ

Τσίπρας στο Bloomberg: Διάσκεψη και ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλα για να σωθεί ο Ευρω
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνεντεύξεις του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα προβάλλουν η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal και η τηλεόραση του Bloomberg, στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στις ΗΠΑ.

«Διάσκεψη και σχέδιο Μάρσαλ για να σωθεί ο ευρωπαϊκός νότος»

Στη συνέντευξή του στην τηλεόραση του στο Bloomberg ο κ. Τσίπρας πρόβαλε τη θέση ότι η Ευρώπη θα πρέπει να εγκαταλείψει τις πολιτικές λιτότητας και να συγκαλέσει διάσκεψη για να καταστήσει βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας.

Μάλιστα, ανέφερε ότι μία ευρωπαϊκή διάσκεψη, ανάλογη με αυτή που πραγματοποιήθηκε για την ανακούφιση της Γερμανίας, το 1953, είναι αναγκαία για την επίλυση της περιφερειακής κρίσης. Η διάσκεψη θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα σχέδιο ανάλογο με το αμερικανικό σχέδιο Μάρσαλ, του 1947, που στήριξε την ανοικοδόμηση της Ευρώπης, μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο, έτσι ώστε να επανέλθει οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα και την υπόλοιπη νότια Ευρώπη.

«Αναδιάρθρωση χρέους και επαναδιαπραγμάτευση η στρατηγική μας αν εκλεγούμε»

«Η στρατηγική μας, εάν εκλεγούμε στην Ελλάδα, αποσκοπεί στην ακύρωση των μέτρων λιτότητας, στην ακύρωση του Μνημονίου λιτότητας» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «πρέπει να αναδιαρθρώσουμε το ελληνικό χρέος και να επαναδιαπραγματευθούμε τη δανειακή συμφωνία».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι οι πολιτικές λιτότητας αποδείχθηκαν καταστροφικές για την ελληνική οικονομία, η οποία εισέρχεται, το 2013, στον έκτο χρόνο συνεχούς ύφεσης, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να εκδιωχθεί από το ευρώ εάν εγκαταλείψει τις πολιτικές λιτότητας και ζητήσει αλλαγές στις συμφωνίες διάσωσης.

«Καταστροφή για το ευρώ η αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη»

«Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει ποιος χρειάζεται ποιον περισσότερο, αλλά είναι βέβαιο ότι εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ ή αποφασίσουν να την διώξουν, θα πρόκειται για ολοκληρωτική καταστροφή για το ευρώ και ένα βήμα προς τα πίσω για την παγκόσμια οικονομία» δήλωσε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «εάν μια χώρα πάει στις Βρυξέλλες και πει «φτάνουν πια αυτές οι παράλογες πολιτικές, πιστεύω ότι η αντίδρασή τους θα είναι πιο ισορροπημένη και θα συμφωνήσουν σε ένα διάλογο, σε μια επαναδιαπραγμάτευση».

Wall Street Journal: Ο Τσίπρας δεν είναι ο εκκολακόπτεμενος δικτάτορας ή ο δημαγωγός που οι επικριτές του θεωρούν ότι είναι

Δημοσίευμα για τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ φιλοξενεί και η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal. Αναφερόμενος στην προσωπικότητα του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Μπρετ Στίβενς υποστηρίζει ότι δεν είναι ο εκκολαπτόμενος δικτάτορας ή ο δημαγωγός που οι επικριτές του θεωρούν ότι είναι.

Ο κ. Τσίπρας -πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας- μιλά για τη βαθιά αίσθηση αδικίας που διατρέχει την ελληνική κοινωνία, προβάλλοντας το αίσθημα των Ελλήνων πολιτών ότι προδίδονται από τις οικονομικές ελίτ και τους εκλεγμένους αξιωματούχους τους, ενώ διερωτάται για ποιο λόγο οι φόροι πρέπει να πληρώνονται μόνο από τους τίμιους πολίτες χαμηλών εισοδημάτων, ενώ αυτοί που κατέχουν τα οικονομικά μέσα δεν καταβάλλουν καθόλου φόρους.

Επίσης, θέτει και το ερώτημα για ποιο λόγο η Ελλάδα πρέπει να διέπεται από τόση γραφειοκρατία και τόση αναποτελεσματικότητα στο δημόσιο τομέα της.

Ο κ. Τσίπρας συζήτησε με τον δημοσιογράφο της εφημερίδας Μπρετ Στίβενς και το θέμα της δωροδοκίας στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα. Γιατί σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, προκειμένου να εγχειριστούν, οι ασθενείς πρέπει να δίνουν φακελάκι στους γιατρούς, αναρωτιέται ο κ. Τσίπρας. Διότι, όπως εξηγεί ο ίδιος, «το κράτος δίνει χαμηλούς μισθούς στους γιατρούς, νομίζοντας ότι είναι απολύτως φυσικό γι' αυτούς να συμπληρώνουν τους μισθούς τους» αποδεχόμενοι φακελάκια.

Παράλληλα, με αφορμή το θέμα της δωροδοκίας, ο κ. Τσίπρας πρόβαλε την ανάγκη για μια επανάσταση συνείδησης των πολιτών, σε συνδυασμό με την κρατική βούληση που χρειάζεται να επιδείξουν οι Έλληνες ηγέτες.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, μιλώντας για την κατάσταση της οικονομίας, υποστηρίζει ότι η χώρα διαθέτει μια στρεβλή παραγωγική βάση και ότι δεν θα ανακάμψει από την κρίση ακόμη και αν όλα τα χρέη της διαγραφούν άμεσα, ενώ εκτιμά ότι το δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα δεν θα ωφελήσει κανέναν. Ούτε τους Έλληνες που θα πρέπει να το αποπληρώσουν υπό τη μορφή υψηλότερων φόρων, ούτε τους πιστωτές της Ελλάδας, διότι «είναι άδικο να ζητά κανείς από τους Γερμανούς φορολογούμενους να πετάνε τα χρήματά τους στο βαρέλι χωρίς πάτο που είναι οι ελληνικές τράπεζες».

«Σκεπτικός ως προς το μοντέλο της Αργεντινής ο Τσίπρας»

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, από την άλλη πλευρά, ο κ. Τσίπρας είναι σκεπτικός ως προς το μοντέλο της Αργεντινής, την υποτίμηση δηλαδή του εθνικού νομίσματος και την αποκήρυξη του χρέους, δεδομένου ότι ο ίδιος επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας εντός του ευρώ και αντιτάσσεται σε μια ελληνική χρεοκοπία, αν και υποστηρίζει κάτι που προσιδιάζει στο μοντέλο της Συνόδου του Λονδίνου το 1953, το οποίο παρέγραψε περίπου το ήμισυ των γερμανικών χρεών και έθεσε το υπόλοιπο σε πρόγραμμα εξόφλησης 30ετούς διάρκειας.

«Η Ελλάδα», τόνισε ο Έλληνας πολιτικός, «χρειάζεται μια ατζέντα που θα καταστήσει το φορολογικό σύστημα της χώρας αποτελεσματικότερο, θα καταπολεμήσει τη γραφειοκρατία και θα πατάξει τη διαφθορά».

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ