Ο Σαμαράς σήμερα στο Κατάρ κυνηγάει αραβικές επενδύσεις - iefimerida.gr

Ο Σαμαράς σήμερα στο Κατάρ κυνηγάει αραβικές επενδύσεις

Ο Σαμαράς σήμερα στο Κατάρ κυνηγάει αραβικές επενδύσεις
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με στόχο να ανανεώσει το ενδιαφέρον του Κατάρ για επενδύσεις στην Ελλάδα ο Πρωθυπουργός πραγματοποιεί σήμερα και αύριο επίσημη επίσκεψη στο αραβικό εμιράτο. Τον κ. Σαμαρά συνοδεύουν 50 κορυφαίοι εκπρόσωποι της τραπεζικής και επιχειρηματικής κοινότητας καθώς και πολυμελής κυβερνητική ομάδα.

Tι επιδιώκει ο Πρωθυπουργός

Ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει να ανοίξει νέο κεφάλαιο στις διμερείς σχέσεις Ντόχα-Αθήνας, μετά το ναυάγιο στα επενδυτικά σχέδια για το Ελληνικό και το Κατάρ. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Εμίρη του Κατάρ και ο δύο χώρες αναμένεται να υπογράψουν διακρατική πολιτιστική συμφωνία.

Το μόνο σίγουρο (καθώς έχει προετοιμασθεί ήδη) είναι πως θα συσταθεί ελληνο-καταριανό Επιχειρηματικό Συμβούλιο για τη διευκόλυνση των δραστηριοτήτων ανάμεσα σε επιχειρήσεις των δύο χωρών. Η πρωτοβουλία ανήκει στον ΣΕΒ ενώ ανάλογα Συμβούλια έχουν συσταθεί και με άλλες χώρες όπως ΗΠΑ, Ρωσία, Τουρκία, Λίβανος και Κορέα.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις συμφωνίες που θα δρομολογήσουν ή και θα «κλείσουν» οι Ελληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι εκπροσωπούν όλους τους τομείς των οικονομικών δραστηριοτήτων.

Οπως: Ο ιδιοκτήτης της LAVIPHARM Θανάσης Λαβίδας (και επικεφαλής διεθνών σχέσεων του ΣΕΒ), Δημήτρης Καλιτζάντζης (ACTOR S.A.), Γιώργος Περιστέρης (TERNA S.A.), Δημήτρης Κοπελούζος (KOPELOUZOS GROUP), Γεώργιος Στασης (MAMIDAKIS GROUP), Νικόλαος Μάνεσης (HELLENIC HAL YVOURGIA, εκπρόσωπος της οικογένειας Κων/νου Αγγελόπουλου (HALYVOURGIKI INC), Ευκλείδης Ιωαννίδης (VIOHALCO S.A), Δημήτρης Παπαλεξόπουλος (TITAN CEMENT C.O.),Χριστόφορος Χατζηγεωργίου (ALUMIL S.A.),Ευτύχιος Βασιλάκης (AEGEAN AIRLINES), Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος (TEMES S.A), Νικόλαος Τσάκος (TSAKOS E.N. Ltd), Νίκος Ευθυμιάδης (REDESTOS S.A.), Ευθύμιος Ευθυμιάδης (AGRITEX ENERGY S.A.), Γεώργιος Αποστολόπουλος (ATHENS MEDICAL CENTER), Σπύρος Δημοτσάντος (MEDICON HELLAS S.A.), Ευάγγελος Σπανός (BIOMEDICINE GROUP), Θεόδωρος Βάρδας (VARDAS S.A.), Στέλιος Σταυρίδης (ΕΥΔΑΠ).

Επίσης, θα μετέχουν εκπρόσωποι των τεσσάρων Τραπεζών Εθνικής, Πειραιώς, Eurobank και Alpha, ο Κωνσταντίνος Πιλάλης (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) και ο Δημήτρης Παντερμαλής (Μουσείο Ακρόπολης). Ας σημειωθεί ότι στον τραπεζικό χώρο το κρατικό fund του Κατάρ διατηρεί ποσοστό κάτω του 5% στην Alpha Bank.

Ποιές επενδύσεις απέτυχαν

Η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε στηρίξει πολλές ελπίδες στις επενδύσεις του Κατάρ και είχε εμφανίσει τα επενδυτικά σχέδια στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και στο λιμάνι του Αστακού ως βέβαιες. Οι προσπάθειες να έρθουν τα πετροδολάρια στην Ελλάδα άρχισαν το 2009 και επισημοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2010, όταν ο τότε Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου υπέγραψε στη Νέα Υόρκη με τον Εμίρη Αλ Τάνι μνημόνιο συνεργασίας για επενδύσεις στην Ελλάδα ύψους 5,5 δισ. δολαρίων.

Αποτυχία στον Αστακό

Ωστόσο, λίγες εβδομάδες μετά την πανηγυρική συμφωνία ήρθε το ναυάγιο του πολυδιαφημισμένου σχεδίου στο λιμάνι του Αστακού Αιτωλοακαρνανίας προϋπολογισμού 3 δισ. ευρώ.

Η επένδυσε προέβλεπε την κατασκευή μονάδας ηεκτροπαραγωγής 1.000 ΜW και ενός γιγαντιαίου σταθμού που θα αποθήκευε πετρελαϊκό αέριο από το Κατάρ (LPG) για την τροφοδοσία του εργοστασίου. Το ρεύμα στη συνέχεια θα εξαγόταν στην Ιταλία μέσω υποθαλάσσιου αγωγού μήκους 990 χιλιομέτρων. Την επένδυση θα αναλάμβανε η κοινοπραξία Astakos Power Plan Consortium, αποτελούμενη από το Κατάρ, τη λιβανέζικη εταιρεία CCC και την ελληνογερμανικών συμφερόντων Rosebud.

Ωστόσο το Κατάρ, τον Οκτώβριο του 2010, αφού δεν πέτυχε την τιμή πώλησης του αερίου που επιθυμούσε, αποσύρθηκε από την επένδυση. Στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι το έργο είχε σχεδιαστεί στο πόδι και δεν μπορούσε να στηριχθεί τεχνολογικά η κατασκευή μονάδας παραγωγής ενέργειας με καύσιμο LPG.

Αποτυχία και στο Ελληνικό

Δύο χρόνια μετά το ναυάγιο της επένδυσης του Αστακού ήρθε και το δεύτερο ναυάγιο του Ελληνικού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά είχε δώσει υπερβολικές υποσχέσεις στους καταριανούς επενδυτές οι οποίες ουδέποτε τηρήθηκαν. Είναι ενδεικτικό ότι στην περίπτωση του Ελληνικού ακόμη και το 2011 ο τότε υπουργός Ανάπτυξης Χάρης Παμπούκης ισχυριζόταν ότι η επένδυση θα πραγματοποιηθεί μέσω διακρατικής συμφωνίας. Είναι επίσης γνωστό ότι η τότε κυβέρνηση Παπανδρέου είχε πληρώσει τον διάσημο ισπανό αρχιτέκτονα Χοσέ Αθεμπίγιο για να παρουσιάσει master plan για το Ελληνικό στους εκπροσώπους του Κατάρ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ