Πώς το Βατικανό έχτισε μία μυστική αυτοκρατορία με τα εκατομμύρια του Μουσολίνι - iefimerida.gr

Πώς το Βατικανό έχτισε μία μυστική αυτοκρατορία με τα εκατομμύρια του Μουσολίνι

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για εκμετάλλευση των υπεράκτιων (offshore) φορολογικών παραδείσων από το Βατικανό με αποτέλεσμα τη δημιουργία μίας οικονομικής αυτοκρατορίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων που εκτείνεται από το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι τη Γαλλία και την Ελβετία, κάνει λόγο αποκαλυπτικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian.

«Κανένας τουρίστας ή απλός περαστικός δεν θα μπορούσε ποτέ να μαντέψει ότι τα κεντρικά της Bulgari στη New Bond Street έχει σχέση με τον πάπα, όπως και τα κεντρικά γραφεία της ισχυρής επενδυτικής τράπεζας Altium Capital, λίγο παρακάτω, στη γωνία St James's Square και Pall Mall», αναφέρει το δημοσίευμα.

Κι όμως, αμφότεροι οι χώροι στη θεωρούμενη ως μία από τις πιο ακριβές περιοχές του Λονδίνου αποτελούν μέρος μιας μυστικής εμπορικής αυτοκρατορίας, στην κεφαλή της οποίας άρχει το Βατικανό.

Πίσω από ένα καλά μεταμφιεσμένο υπεράκτιο εταιρικό πλέγμα, η παπική εκκλησία έχει χτίσει με τα χρόνια ένα διεθνές portfolio, χρησιμοποιώντας τα τεράστια χρηματικά ποσά που της πρόσφερε ο Μουσολίνι με αντάλλαγμα την αναγνώριση του ιταλικού φασιστικού καθεστώτος το 1929.

'Έκτοτε, η διεθνής αξία του «δώρου» του Μουσολίνι αυξήθηκε υπερβαίνοντας σήμερα τα 500 εκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα 15 ξοδεύτηκαν με σκοπό την αγορά ακινήτων σε κεντρικά σημεία του Λονδίνου, καθώς και πολυκατοικιών σε Παρίσι και Ελβετία.

Αυτό που εκπλήσσει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι το πέπλο μυστικότητα που περιβάλλει τα εκατομμύρια του Μουσολίνι, καθώς ούτε οι εκπρόσωποι του Βατικανού ούτε κι εκείνοι των εταιρειών που στεγάζονται στα ακίνητα του εμφανίζονται πρόθυμοι να μιλήσουν.

Το βέβαιο είναι, όπως αναφέρει ο ιστορικός του Κέμπριτζ Τζον Πόλαρντ, ότι αυτά τα χρήματα αποδείχθηκαν υψίστης σημασίας για τα οικονομικά του Βατικανού: «Η παπική εκκλησία ήταν πλέον οικονομικά εξασφαλισμένη. Δεν θα ήταν ποτέ ξανά φτωχή».

Σήμερα, οι επενδύσεις στη Βρετανία αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη ελέγχονται από έναν αξιωματούχο της παπικής εκκλησίας στη Ρώμη, τον Πάολο Μενίνι που στην ουσία λειτουργεί ως κεντρικός τραπεζίτης του Πάπα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ