Πείραμα στο DNA, οδηγεί στη θεραπεία του καρκίνου - iefimerida.gr

Πείραμα στο DNA, οδηγεί στη θεραπεία του καρκίνου

Πείραμα στο DNA
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ορόσημο για την βιολογία, θεωρείται η νέα ανακάλυψη πως το DNA που αποτελεί το «μόριο της ζωής» και τον φορέα του γενετικού κώδικα, είναι δυνατό να πάρει και το σχήμα μιας τετραπλής έλικας. Οι επιστήμονες, θεωρούν ότι η νέα αυτή ανακάλυψη θα μπορέσει να οδηγήσει σε θεραπείες κατά του καρκίνου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ινδικής καταγωγής καθηγητή ιατρικής χημείας Σανκάρ Μπαλασουμπραμάνιαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό χημείας "Nature Chemistry", σύμφωνα με το BBC, το "Nature" και το "New Scientist", ανακοίνωσαν ότι η τετραπλή έλικα του DNA εμφανίζεται σε κύτταρα που διαιρούνται με ταχύ ρυθμό, πράγμα που ίσως μελλοντικά βοηθήσει στον εντοπισμό των καρκινικών κυττάρων, τα οποία πολλαπλασιάζονται γρήγορα, κάτι που έρχεται να ανατρέψει την ιστορική ανακάλυψη της διπλής έλικας του μορίου του DNA από τον Βρετανό Φράνσις Κρικ και τον Αμερικανό Τζέημς Γουότσον στο Κέμπριτζ

Ο ίδιος ο επικεφαλής Σανκάρ Μπαλασουμπραμάνιαν, δήλωσε ότι «πρόκειται για μια τελείως διακριτή δομή σε σχέση με τη διπλή έλικα. Είναι μια όμορφη τετραπλή έλικα για την οποία γνωρίζουμε λίγα πράγματα, όμως έχουμε πια πειστεί ότι υπάρχει στη φύση», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση του ότι «ίσως αποτελεί το κλειδί για να βρούμε νέους τρόπους επιλεκτικής αναστολής του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων».

Ο επιστημονικός κόσμος, γνώριζε ότι το DNA μπορεί να σχηματίσει και άλλες δομές, πέρα από τη διπλή έλικα, όμως είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώνεται η τετραπλή έλικα όχι σε συνθήκες εργοστασίου, αλλά μέσα σε ζωντανά ανθρώπινα κύτταρα.

Το μεγάλο μόριο του DNA περιέχει όλες τις γενετικές πληροφορίες που περνούν από γενιά σε γενιά, ενώ αποτελείται από τις τέσσερις χημικές βάσεις αδενίνη (Α), κυτοσίνη (C), γουανίνη (G) και θυμίνη (Τ). Η επιστημονική ομάδα του Κέιμπριτζ, ανακάλυψε ότι αν υπάρχει μεγαλύτερη ποσότητα γουανίνης, η διπλή έλικα διασπάται και αναδιαμορφώνεται σε τετραπλή. Αυτή η ασυνήθιστη δομή είναι παροδική και πιο συχνή όσο πολλαπλασιάζονται τα κύτταρα, ενώ εμφανίζεται τόσο στον πυρήνα των χρωμοσωμάτων, όσο και στα άκρα τους (τα τελομερίδια).

Οι επιστήμονες, κατάφεραν χρησιμοποιώντας συνθετικά μόρια, να «παγιδεύσουν» την τετραπλή έλικα του DNA και να τη σταθεροποιήσουν, κάτι το οποίο αφήνει ελπίδες για την αντιμετώπιση του καρκίνου και της εξάπλωσης του, μέσω του ταχύτατου πολλαπλασιασμού των κυττάρων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ