Βόμβες μικροβίων τα εισαγόμενα τροπικά ψάρια - Είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά - iefimerida.gr

Βόμβες μικροβίων τα εισαγόμενα τροπικά ψάρια - Είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά

Βόμβες μικροβίων τα εισαγόμενα τροπικά ψάρια - Είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κώδωνα κινδύνου κρούουν κτηνίατροι και ιχθυολόγοι, μετά τα πρόσφατα αποτελέσματα ερευνών που δείχνουν ότι τα τροπικά ψάρια που εισάγονται στα pet shop έχουν αναπτύξει αντίσταση στα αντιβιοτικά με αποτέλεσμα να αποτελούν πηγή μολύνσεων, απειλώντας ακόμα και τον άνθρωπο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Δημοκρατία, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Όρεγκον, παρατήρησαν ανησυχητικά μεγάλο ποσοστό ψαριών έχει αναπτύξει αντίσταση στις αντιβιώσεις, με αποτέλεσμα, όσα εισάγονται από ξένες χώρες να μεταφέρουν βακτηριακές μολύνσεις που δεν επιδέχονται θεραπεία.

Παρόλο που η μετάδοση ασθενειών από τα ψάρια στους ανθρώπους είναι σχετικά σπάνιο φαινόμενο, για τα άτομα που δεν έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ο κίνδυνος είναι υπαρκτός.

Τα αντιβιοτικά χορηγούνται σε τροπικά ψάρια που ταξιδεύουν υπερατλαντικά για να καταπολεμηθούν βακτηριακές μολύνσεις που αναπτύσσονται στον οργανισμό τους όταν στρεσάρονται, ωστόσο τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας ήταν μάλλον ανησυχητικά.

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Όρεγκον, μελέτησαν τροπικά ψάρια που προέρχονταν από τη Φλόριντα, την Κολομβία και τη Σιγκαπούρη και έλεγξαν την αντίστασή τους σε εννέα διαφορετικά φάρμακα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όλα τα ψάρια είχαν αναπτύξη αντίσταση στην αντιβίωση, ενώ το 77% από αυτά, ήταν ανθεκτικό ακόμα και στην τετρακυκλίνη, το πιο κοινό αντιβιοτικό για ενυδρεία.

Οι συχνότερες ασθένειες είναι μολύνσεις από μύκητες όπως σταφυλόκοκος και ψευδομονάδες, που μπορεί να προκαλέσουν από πνευμονία μέχρι και σηπτικό σοκ ενώ ο κίνδυνος ενισχύεται από το γεγονός ότι τα βακτήρια επιβιώνουν για πολλές μέρες σε επιφάνειες που δεν καθαρίζονται καλά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ