Τσίπρας: «Επικίνδυνη η νεοφιλελεύθερη πολιτική λιτότητας» - iefimerida.gr

Τσίπρας: «Επικίνδυνη η νεοφιλελεύθερη πολιτική λιτότητας»

Τσίπρας: «Επικίνδυνη η νεοφιλελεύθερη πολιτική λιτότητας»
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για «αδιέξοδο πρόγραμμα» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη σύνοδο της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στο Βερολίνο. Παράλληλα τόνισε ότι η νεοφιλελεύθερη πολιτική λιτότητας είναι επικίνδυνη, όχι μόνο για την Ελλάδα και τους Έλληνες, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη.

«Το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι πλέον η απογοήτευση του κόσμου» δήλωσε ο κ. Τσίπρας τονίζοντας ότι οι Έλληνες, μαζί με την ανεργία και τη φτώχεια, αντιμετωπίζουν και την έλλειψη ελπίδας, «ότι υπάρχει στο εγγύς μέλλον έξοδος από το καταστροφικό πρόγραμμα».

Παράλληλα ανέφερε ότι τόσο κατά τις τελευταίες εκλογές όσο και κατά την ψήφιση του Μνημονίου στη Βουλή, η πολιτική αυτή δεν ανετράπη, αλλά τα μέτρα ψηφίστηκαν με ισχνή πλειοψηφία.

Στη συνέχεια ο κ Τσίπρας ανέλυσε την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, με την ανεργία να ξεπερνά το 26%, και το ΑΕΠ να είναι κατά 25% μειωμένο. Ανέφερε ότι πρόκειται για την πέμπτη συνεχή χρονιά ύφεσης, η οποία φθάνει το 7%, αλλά και για τον στόχο του χρέους για το 2020.

Ακόμη επισήμανε ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους «δεν ήταν πραγματικό κούρεμα, αλλά μόνο κούρεμα για τον λαό και όχι για τις τράπεζες» ενώ είχε, όπως είπε, ως αποτέλεσμα να αυξηθεί και όχι να μειωθεί, τελικά, το χρέος.

Στην ομιλία του αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Λατινική Αμερική, διευκρινίζοντας ότι η κατάσταση εκεί δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Πρόσθεσε ωστόσο ότι βρήκε εκεί κυβερνήσεις και κόμματα που αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας κρίσης, η οποία θα επηρεάσει ολόκληρο τον πλανήτη.

«Η κατάσταση στη Λατινική Αμερική είναι διαφορετική, αλλά ο αγώνας ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας είναι κοινός. Έχουμε κοινό συμφέρον να αγωνιστούμε κατά των πολιτικών λιτότητας» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Αύριο ο κ. Τσίπρας θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις μνήμης για τη Ρόζα Λούξεμπουργκ και τον Καρλ Λίμπκνεχτ, θα μιλήσει σε εκδήλωση υπό τον τίτλο «Ενάντια στην κυριαρχία του τραπεζικού συστήματος: ειρήνη στους λαούς» ενώ θα έχει και συναντήσεις με τον Γερμανό πρόεδρο της ΚΟ της Αριστεράς (Die Linke) Γκρέγκορ Γκίζι, με την πρόεδρο της Αριστερής Ευρωομάδας Γκάμπι Τσίμερ και τον πρόεδρο του Αριστερού κόμματος της Σουηδίας Γιόνας Σγιέστεντ.

(Φώτο Eurokinissi)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ