Πως γλύτωσαν οι ΗΠΑ το δημοσιονομικό γκρεμό - iefimerida.gr

Πως γλύτωσαν οι ΗΠΑ το δημοσιονομικό γκρεμό

Πως γλύτωσαν οι ΗΠΑ το δημοσιονομικό γκρεμό
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ικανοποιημένος εμφανίζεται ο Μπαράκ Ομπάμα, λίγο μετά την τελική επίτευξη συμφωνίας στο Κογκρέσο μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για την αποφυγή του δημοσιονομικού γκρεμού.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, εμφανίζεται δικαιωμένος, επειδή μπόρεσε να πετύχει ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα, κυρίως για τη μεσαία τάξη, κάτι που αποτελούσε βασικό άξονα του προεκλογικού του προγράμματος, ενώ παράλληλα κατήργησε τις φορολογικές ελαφρύνσεις προς τους πλούσιους, που είχε θεσμοθετήσει η κυβέρνηση Μπους. «Ένας από τους άξονες της προεδρικής εκστρατείας μου ήταν η αλλαγή ενός φορολογικού κώδικα που ευνοούσε υπερβολικά τους πλούσιους εις βάρος της μεσαίας τάξης. Απόψε το επιτύχαμε χάρη στις ψήφους των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο», τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα εμφανώς ικανοποιημένος τόσο από την επίτευξη της συμφωνίας, όσο και από την ευρύτερη πλειοψηφία που είχε στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία ενέκρινε με 257 ψήφους υπέρ και 167 κατά τη συμφωνία που είχε υιοθετήσει 24 ώρες πριν η Γερουσία για την αποφυγή του «δημοσιονομικού γκρεμού», μπροστά στο φάσμα της λιτότητας.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Η συμφωνία, προβλέπει την αύξηση από 35% στο 39,6% του φορολογικού συντελεστή για τα νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα άνω των 450.000 δολαρίων, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το θέμα των αυτόματων περικοπών των δημοσίων δαπανών, κάτι το οποίο αναμένεται να αποτελέσει το νέο πεδίο διαξιφισμού, μεταξύ του Λευκού Οίκου και των Ρεπουμπλικάνων.

Ειδικότερα, η συμφωνία προβλέπει λήξη των φοροαπαλλαγών για τα πρόσωπα με φορολογητέα εισοδήματα υψηλότερα από 400.000 δολάρια ετησίως και τις οικογένειες με φορολογητέα εισοδήματα υψηλότερα από 450.000 δολάρια. Πρόκειται για μια παραχώρηση από μέρους των Ρεπουμπλικάνων, που ήθελαν να παραμείνουν αμετάβλητες όλες οι φοροαπαλλαγές, ακόμη και για τους πλουσιότερους Αμερικανούς· και από μέρους των Δημοκρατικών, που ήθελαν οι φόροι να αυξηθούν για όσους πολίτες έχουν φορολογητέα εισοδήματα πάνω από 200.000 δολάρια και όσες οικογένειες έχουν φορολογητέα εισοδήματα πάνω από 250.000 δολάρια σε ετήσια βάση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ