Το λιώσιμο των πάγων γίνεται με διπλάσια ταχύτητα απ' ότι νόμιζαν οι επιστήμονες - iefimerida.gr

Το λιώσιμο των πάγων γίνεται με διπλάσια ταχύτητα απ' ότι νόμιζαν οι επιστήμονες

Το λιώσιμο των πάγων γίνεται με διπλάσια ταχύτητα απ' ότι νόμιζαν οι επιστήμονες
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με διπλάσια ταχύτητα απ' ότι αρχικά πίστευαν οι επιστήμονες, αυξάνεται η θερμοκρασία των πάγων της δυτικής Ανταρκτικής, η τήξη των οποίων θα ανεβάσει 10% τη στάθμη των ωκεανών, σύμφωνα με αποτελέσματα αμερικανικής μελέτης.

Η Δυτική Ανταρκτική είναι μία από τις περιοχές όπου η άνοδος της θερμοκρασίας γίνεται ταχύτερα από οπουδήποτε αλλού στη Γη (έχει αυξηθεί ήδη κατά 2,4 βαθμούς Κελσίου από το 1958). Η αύξηση αυτή είναι δύο φορές υψηλότερη από όσο είχε εκτιμηθεί αρχικά και τριπλάσια της μέσης αύξησης της θερμοκρασίας της επιφάνειας της Γης κατά την ίδια περίοδο, όπως εξηγούν οι ερευνητές.

Το ύψος του στρώματος των πάγων, φτάνει μέχρι και 4 χιλιόμετρα στην ξηρά και επεκτείνεται στη θάλασσα. Ωστόσο στην περιοχή αυτή μειώνεται με μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι σε άλλες περιοχές της Ανταρκτικής.

Οι επιστήμονες εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι με τα στοιχεία που προκύπτουν «Τα στοιχεία δείχνουν ότι η συνεχής αύξηση της θερμοκρασίας την περίοδο του θέρους στη δυτική Ανταρκτική είναι πιθανόν να διαταράξει την ισορροπία της επιφάνειας των πάγων, γεγονός που σημαίνει ότι η συμβολή της περιοχής στην άνοδο της στάθμης των ωκεανών παγκοσμίως θα είναι ακόμα μεγαλύτερη»

«Η δυτική Ανταρκτική είναι μία από τις περιοχές που μεταβάλλονται με τη μεγαλύτερη ταχύτητα επί της Γης, αλλά επίσης είναι μία από τις λιγότερο γνωστές» επισημαίνει ο Ντέιβιντ Μπρόμγουιτς, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ