Στουρνάρας: To 2013 η χρονιά του «όλα ή τίποτα» για την Ελλάδα - iefimerida.gr

Στουρνάρας: To 2013 η χρονιά του «όλα ή τίποτα» για την Ελλάδα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στην Κέριν Χόουπ φιλοξένησε την Πέμπτη η οικονομική εφημερίδα Financial Times, στην οποία σκιαγράφει την κατάσταση όπως διαμορφώνεται από εδώ και στο εξής, επισημαίνοντας τις θετικές προοπτικές και τους κινδύνους που εγκυμονεί η κρίσιμη χρονιά που έρχεται.

Χώρο και χρόνο για απρόσκοπτο σχεδιασμό κατάφερε να κερδίσει, σύμφωνα με το άρθρο της Κέριν Χόουπ, ο Γιάννης Στουρνάρας έπειτα από 5 μήνες ατέρμονων διαπραγματεύσεων με την Τρόικα.

«Έχουμε πλέον χρόνο για να κάνουμε σχέδια... Είναι μια πολυτέλεια», αναφέρει ο τεχνοκράτης υπουργός, έπειτα από την έγκριση του πακέτου διάσωσης 52,5 δισ. ευρώ από τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ωστόσο, το «ρευστό», σημειώνει το δημοσίευμα, δεν «έρχεται» μόνο του, αλλά συνοδεύεται από σκληρούς όρους και μία σειρά από προϋποθέσεις τις οποίες οφείλει να εκπληρώσει η Αθήνα προκειμένου να της καταβάλλονται οι δόσεις.

Μία τέτοια προϋπόθεση είναι ο διορισμός από τον κ. Στουρνάρα ενός ειδικού γραμματέα φορολογικών υποθέσεων μέσα στον Ιανουάριο, ο οποίος θα ηγηθεί μιας νέας εκστρατείας κατά της φοροδιαφυγής, η οποία εκτιμάται πως κοστίζει περίπου 30 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

«Τώρα έχουμε χρόνο για να προετοιμάσουμε σωστά αυτή τη δομική φορολογική μεταρρύθμιση σε συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα, την κοινωνία, τις αγορές και τα πολιτικά κόμματα... Η Τρόικα μας έχει ήδη προσφέρει πλούσιο υλικό», σημειώνει ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας:

Φοροδιαφυγή παντού

«Η φοροδιαφυγή βρίσκεται παντού: στα υψηλά και στα χαμηλά στρώματα... Όπου και αν ψάξετε, θα τη βρείτε».

Στο σχέδιο αντιμετώπισης του φαινομένου συμπεριλαμβάνεται και η συγκρότηση ειδικών δικαστηρίων – μία πρόταση την οποία εισηγήθηκε η Τρόικα το 2010 και την οποία δεν κατάφερε να θέσει σε εφαρμογή η προηγούμενη κυβέρνηση – προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επανεξέτασης ενός μεγάλου όγκου παρελθουσών υποθέσεων και να καταστεί δυνατή η δίωξη των φοροφυγάδων.

«Εάν τα αποτελέσματα της πάταξης της φοροδιαφυγής είναι θετικά, εάν το πρωτογενές πλεόνασμα είναι μεγαλύτερο απ' ό,τι προβλέπεται, τότε θα είμαστε σε θέση να ελαφρύνουμε τους συνταξιούχους και μισθωτούς», επισημαίνει ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος, όπως αναφέρει η Κέριν Χόουπ, παρ' όλο που ανήκει στην κεντροδεξιά, παραμένει εκτός κομματικής πολιτικής λογικής, έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη του συντηρητικού πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Στοίχημα η ανάπτυξη

Άλλο ένα μέλημα του κ. Στουρνάρα θα είναι η επίβλεψη του πρώτου δεκαετούς σχεδίου ανάπτυξης της Ελλάδας, σε συνεργασία με τον υπουργό Ανάπτυξης, κ. Κωστή Χατζηδάκη και ομάδα Ελλήνων οικονομολόγων.

«Πρέπει να επεξεργαστούμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, που θα αφορά τη βιομηχανία και την επιχειρηματικότητα, καθώς και τους τρόπους χρηματοδότησής τους...», προσθέτει καταλήγοντας:

«Θεωρώ τη σημερινή κατάσταση μία ευκαιρία... Ναι, χιλιάδες οικογένειες αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ωστόσο, έχουμε πλέον την ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα πιο σταθερό μακρο-οικονομικό περιβάλλον, χωρίς ελλείμματα, με έναν ισορροπημένο προϋπολογισμό και έναν εξίσου τρέχοντα λογαριασμό».

Κρίσιμο το 2013-Καιρός για πράξεις

Η χρονιά που έρχεται θα είναι «όλα ή τίποτα» για το μέλλον της Ελλάδας ως μέλους της Ευρωζώνης, δήλωσε ο υπουργός κ. Στουρνάρας, προειδοποιώντας τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η Αθήνα αντιμετωπίζει ακόμη «τον πιθανό κίνδυνο» να τεθεί εκτός νομισματικής ένωσης:

«Τη χρονιά που έρχεται, θα τα καταφέρουμε μόνο εάν μείνουμε πιστοί στο πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ».

«Το πρόβλημα θα είναι εάν το πολιτικό σύστημα δυσκολευτεί να διαχειριστεί την κατάσταση», προσθέτει αναφερόμενος στον κίνδυνο κοινωνικής αναταραχής εξαιτίας των μέτρων λιτότητας που θα μπορούσε να ωθήσει τα δύο κεντροαριστερά κόμματα να ρίξουν την κυβέρνηση συνασπισμού.

«Ό,τι έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα είναι αναγκαίο, αλλά όχι αρκετό για την επίτευξη μίας μακροπρόθεσμης λύσης για την Ελλάδα. Το ζητούμενο τώρα είναι η πρακτική εφαρμογή».

Πήραμε τα χρήματα, αλλά...

«Η απόφαση των εταίρων μας να μας δώσουν τόσα πολλά χρήματα – περισσότερα απ' όσα περιμέναμε – απομακρύνει ένα μεγάλο μέρος του κινδύνου... Παρ' όλα αυτά, ακόμη αντιμετωπίζουμε τον ενδεχόμενο κίνδυνο χρεοκοπίας», σημείωσε ο υπουργός.

«Θα είναι μία πολύ δύσκολη χρονιά... Εάν όμως συνεχίσουμε σε αυτό το μονοπάτι, μειώσουμε το έλλειμμα προϋπολογισμού και ανταποκριθούμε στα μέτρα για να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα, το 2014 και το 2015 τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ