Ο Αντώνης Αθανάσογλου της Proton Bank, ο Λαυρεντιάδης, τα δομημένα ομόλογα και η παρέα του '93 - iefimerida.gr

Ο Αντώνης Αθανάσογλου της Proton Bank, ο Λαυρεντιάδης, τα δομημένα ομόλογα και η παρέα του '93

Ο Αντώνης Αθανάσογλου της Proton Bank
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο άλλοτε ισχυρός αντιπρόεδρος της Proton Bank Αντώνης Αθανάσογλου βρίσκεται στον Κορυδαλλό από χθες. Κατηγορείται μαζί με τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη για το σκάνδαλο της τράπεζας. Απολογούμενος στην ανακρίτρια απέρριψε τις κατηγορίες και δήλωσε «Ο Λαυρεντιάδης μας εξαπάτησε, όπως εξαπάτησε και την Τράπεζα της Ελλάδας που ενέκρινε τον Λαυρεντιάδη και αποδεχόταν τα δάνεια ως collaterals στην ΕΚΤ» πριν κριθεί προφυλακιστέος.

Ο Αντώνης Αθανάσογλου ήταν ένας από τους ανθρώπους που ίδρυσαν την Proton Bank και μάλιστα ανήλθε στη θέση του αντιπροέδρου στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, όταν ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης απέκτησε την πλειοψηφία των μετοχών. Μάλιστα ήταν ένα από τα στελέχη που είχε προχωρήσει σε ειδικό διακανονισμό για την αμοιβή του, αφού είχε ζητήσει να πληρώνεται σε μετοχές.

Από τη μία τσέπη στην άλλη

Ο κ. Αθανάσογλου φέρεται ως συμπρωταγωνιστής του σκανδάλου της Proton Bank. Aποκάλυψη-σοκ για τη λεηλασία της Proton Bank αποτελεί το πόρισµα των ελεγκτών της Τράπεζας της Ελλάδος. ∆εν είναι µόνο η υπεξαίρεση από τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη των 52 εκατ. ευρώ, αλλά ποσό σχεδόν δεκαπλάσιο που µέσα από ένα σύµπλεγµα τραπεζικών και επιχειρηµατικών συναλλαγών και χρηµατοδοτήσεων βγήκε από τα ταµεία της τράπεζας και µεταφέρθηκε στην Alapis. Οπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς, «το σκάνδαλο Κοσκωτά ωχριά µπροστά σ΄ αυτό της Proton Βank».
Στο πόρισµα επισηµαίνεται ότι από τα δάνεια που εκταµιεύθηκαν από την Proton Bank συνολικού ύψους 524 εκατ. ευρώ ποσό τουλάχιστον 490 εκατ. ευρώ µεταφέρθηκε στην Alapis. ∆ηλαδή, ο κ. Λαυρεντιάδης έσπασε την Alapis σε κοµµάτια και τα πούλησε σε φίλους και συνεργάτες του, οι οποίοι για την αγορά τους πήραν δάνεια από την Proton Bank. Με τον τρόπο αυτόν τα λεφτά των καταθετών µεταφέρθηκαν στις τσέπες του κ. Λαυρεντιάδη.

Θαλασσοδάνεια

∆άνεια υπερ-εξπρές µε διάτρητες διαδικασίες έχουµε περιγράψει για πολλές περιπτώσεις. Μια από αυτές είναι η περίπτωση της χρηµατοδότησης του επενδυτικού οµίλου Sciens του επιχειρηµατία Γιάννη Ρήγα, όπου η κυρία Βασιλική Αθανάσογλου, σύζυγος του τότε διευθύνοντος συµβούλου της Proton Αντώνη Αθανάσογλου, εµφανίζεται ως συνεργαζόµενη δικηγόρος.

Η θυγατρική της Sciens Cyprus Properties & Holdings Ltd ιδρύθηκε τον Παρασκευή 24 ∆εκεµβρίου 2010 ως offshore εταιρεία µε έδρα τις νήσους Κέιµαν. Την ίδια ηµέρα, παραµονή Χριστουγέννων, κατέθεσε αίτηση στην Proton Bank για δάνειο 35 εκατ. ευρώ, το οποίο εγκρίθηκε την Τετάρτη 29 ∆εκεµβρίου και εκταµιεύθηκε αυθηµερόν. Ωστόσο, όπως σηµειώνουν οι ελεγκτές, το επίσηµο εισηγητικό έγινε δύο µήνες µετά, στις 21 Φεβρουαρίου 2011. Σ' αυτό, προσθέτουν, αναφέρεται ότι «το δάνειο θα χρησιµοποιηθεί για επενδυτική εξαγορά στον χώρο του real estate, χωρίς ωστόσο να δίνονται περαιτέρω διευκρινίσεις, αν και η εκταµίευση είχε ήδη πραγµατοποιηθεί».

Να πάρει και ο κουμπάρος δάνειο

∆άνεια χορηγούνταν σε «ηµετέρους» και φίλους κατόπιν συστάσεως των µετόχων και µελών του διοικητικού συµβουλίου, όπως στην περίπτωση του Σπύρου Μαρτσέκη, αναπληρωτή γενικού διευθυντή της εταιρείας KPMG. Σύµφωνα µε το πόρισµα, ο κ. Μαρτσέκης έλαβε προσωπικό δάνειο ύψους 320.000 ευρώ ύστερα από σύσταση του Αντώνη Αθανάσογλου αλλά και λόγω των στενών σχέσεών του µε τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, καθ' ότι «ο τελευταίος έχει βαφτίσει το παιδί του κ. Μαρτσέκη», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Στην έκθεση σηµειώνεται ότι το δάνειο χορηγήθηκε µε «πολύ ευνοϊκό πρόγραµµα αποπληρωµής» και πως µοναδική εξασφάλιση αποτελεί «ενέχυρο επί προθεσµιακής κατάθεσης 50.000 ευρώ».

Μια παρέα όλοι μαζί από το 1993

Στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, όταν υπουργός Οικονομικών ήταν ο Ιωάννης Παλαιοκρασσάς ομάδα οικονομολόγων πήγαν στο εξωτερικό για να αναζητήσουν δανεικά.

Μεταξύ 1990 και 1993, στο συγκεκριμένο περιβάλλον, άρχισε να κυκλοφορεί στην αγορά ένας νεαρός τραπεζίτης που άκουγε στο όνομα Ηλίας Λιανός. Δραστήριος, κινητικός, με ένα βαλιτσάκι πάντα στο χέρι, κατεγράφη από τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών ως «ο τραπεζίτης με το βαλιτσάκι», όπως έγραφε το Βήμα.

Εκπροσωπούσε τότε την ιαπωνική Μitsubishi Βank και, όπως θυμούνται οι παλαιοί του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ο δανεισμός του ελληνικού Δημοσίου άρχισε να μετατοπίζεται από τη δραχμή στο γεν. Ηταν η εποχή κατά την οποία οι Ιάπωνες έφθασαν να καλύπτουν σχεδόν το 30% των αναγκών του ελληνικού δανεισμού. Οταν μάλιστα στις αρχές του 1992 οι τύχες της οικονομίας ανετέθησαν στον Στέφανο Μάνο, το κλίμα υπέρ των ξένων οίκων έλαβε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς πέραν των άλλων εισήχθησαν στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα και οι διεθνείς σύμβουλοι.

Κατά σύμπτωση, της Εθνικής Χρηματιστηριακής στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο ηγείτο ο Σοφοκλής Πρινιωτάκης και διευθυντής Επενδύσεων της Εθνικής Τράπεζας ήταν ο Γιώργος Αποστολίδης , με ειδικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις πώλησης της ΑΓΕΤ-Ηρακλής στην ιταλική Καλτσεστρούτσι. Ο συχωρεμένος Μιχάλης Βρανόπουλος είχε να λέει για τους εγκαθέτους του Μητσοτάκη στην Εθνική Τράπεζα, όπως και για τη μεγάλη πληγή των παράνομων κομματικών χρηματοδοτήσεων, γράφει το Βήμα.

Ιδρύεται η Τράπεζα Proton Bank

Το 2001 ο Τζώνη Μαρκόπουλος , συνεταιριζόμενος με τον Ηλία Λιανό και τον Αντώνη Αθανάσογλου, ίδρυσε την επενδυτική τράπεζα ΡRΟΤΟΝ ΒΑΝΚ. Ατυχος ο Τζώνη Μαρκόπουλος, αρώστησε και πέθανε, η τράπεζα έμεινε όμως στους κκ. Λιανό και Αθανάσογλου, οι οποίοι και εξαγόρασαν τα ποσοστά από τη χήρα Μαρκόπουλου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ