Γιατί επισκέπτεται την Αργεντινή και τη Βραζιλία ο Αλέξης Τσίπρας - iefimerida.gr

Γιατί επισκέπτεται την Αργεντινή και τη Βραζιλία ο Αλέξης Τσίπρας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινάει από αύριο πολυήμερο επίσημο ταξίδι στην Αργεντινή και στη Βραζιλία και θα συνοδεύεται από μεγάλη αντιπροσωπεία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Νίκος Χουντής, ο Κώστας Ησυχος, ο στενός του συνεργάτη Ανδρέας Καρίτζης και ο συντονιστής της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αθανασίου.

Το «λάτιν» ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα θεωρείται εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ υψηλού ρίσκου τόσο για τους παραλληλισμούς που μπορεί να δημιουργήσει η επίσκεψή του στην Αργεντινή, η οποία πτώχευσε τη δεκαετία του 2000 και ετέθη υπό την κηδεμονία του ΔΝΤ, όσο και για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του σε χώρες που συνδέονται άμεσα και έμμεσα με την ελληνική κρίση χρέους.

Το «όχι» της Βραζιλίας

Πρώτος σταθμός του ταξιδιού του κ. Τσίπρα θα είναι η Βραζιλία όπου γίνεται προσπάθεια να συναντηθεί ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ με την πρόεδρο της χώρας Ντίλμα Ρουσέφ, διάδοχο του Ινάσιο Λούλα. Είναι γνωστό ότι η Βραζιλία, ως χώρα-μέλος του ΔΝΤ, είχε πρωτοστατήσει στο επιχείρημα ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και είχε υποστηρίξει ότι το ΔΝΤ δεν πρέπει να συνεχίσει να δανειοδοτεί την χώρα μας.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ έγινε γνωστό ότι ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει συνάντηση και με τον εκπρόσωπο της Βραζιλίας στο ΔΝΤ Πάουλο Νογκέιρα Μπατίστα προκειμένου να αποκτήσει γνώση των επιχειρημάτων αλλά και του σκηνικού που διαμορφώνεται στο ΔΝΤ από πρώτο χέρι.

Αργεντινή και πτώχευση

Στην Αργεντινή ο κ. Τσίπρας έχει προσκληθεί να μιλήσει σε εκδήλωση του CLACSO, ενός από τα μεγαλύτερα think tank της χώρας. Στις 20 Δεκεμβρίου ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να βρεθεί στο υπουργείο Εξωτερικών και στο προεδρικό Μέγαρο του Μπουένες Αιρες, εφόσον καταστεί δυνατή μια συνάντηση με την πρόεδρο Κριστίνα Κίρχνερ.

Η χρονική περίοδος της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στην Αργεντινή συμπίπτει με νέα οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα, παρά την αποδέσμευσή της από το ΔΝΤ. Στην Αργεντινή ελλοχεύει ο κίνδυνος νέας νομισματικής κρίσης, ο πληθωρισμός καλπάζει άνω του 25% και η ανάπτυξη εκτιμάται για φέτος μηδενική.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να συναντηθεί και με την πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας Μερσέντες Μαρκό ντελ Ποντ.

Θεωρείται βέβαιο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα αποκομίσει πολύτιμες εμπειρίες από το ταξίδι του στην Λατινική Αμερική και θα γνωρίσει από πρώτο χέρι τις μαρτυρίες πρωταγωνιστών που γνώρισαν την οικονομική ύφεση και την επιβολή μέτρων από το ΔΝΤ πριν την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ