O Tζαβάρας ξηλώνει όλο το Δ.Σ. και τη διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου - iefimerida.gr

O Tζαβάρας ξηλώνει όλο το Δ.Σ. και τη διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου

Πρωτοφανές: Ξηλώνουν όλο το διοικητικό  συμβούλιο και τη διευθύντρια του Εθνικού
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας ζήτησε τις παραιτήσεις σύσσωμου του Δ.Σ., του προέδρου και της διευθύντριας του ΕΚΕΒΙ μετά τις καταγγελίες για την σύγκρουση πνευματικών συμφερόντων.

Αφορμή για την σαρωτική κίνηση του Υπουργού ήταν δημοσίευμα στο Bhmagazino την Κυριακή όπου η Λώρη Κέζα κατήγγειλε πως η επιτροπή 9 ατόμων που διορίστηκε για το πρόγραμμα Φιλαναγνωσία στα Σχολεία, επέλεξε την αγορά 498 βιβλίων, εκ των οποίων τα 33 ήταν γραμμένα από δυο μέλη της επιτροπής και συγγενείς τους. Η επιλογή βιβλίων για τη Φιλαναγνωσία είχε καταγγελθεί από πολλούς μικρότερους εκδότες, λέγοντας ότι ευνοούσε σκανδαλωδώς τις εκδόσεις Πατάκη, που είχε στον κατάλογο το ¼ περίπου του συνόλου των βιβλίων που θα αγοράζονταν για να ενισχύσουν το πρόγραμμα, έναντι 315.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που υπογράφει η Λώρη Κέζα, η επιτροπή επέλεξε βιβλία του Μάνου Κοντολέοντος, του Βαγγέλη Ηλιόπουλου (και οι δύο μέλη της επιτροπής), αλλά και της συζύγου και της θυγατέρας του κυρίου Κοντολέοντος. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος έχει περισσότερες από 130 συνεργασίες με τον οίκο Πατάκη, και η οικογένεια Κοντολέοντος περί τις 110.

Έτσι σήμερα ο κ. Τζαβάρας ζήτησε την παραίτηση όλων των μελών του Δ.Σ. του ΕΚΕΒΙ, του Προέδρου κ. Θανάση Βαλτινού, της Διευθύντριας του ΕΚΕΒΙ κ. Κατρίν Βελισσάρη όπως και της Επιτροπής για την Φιλαναγνωσία. Προανήγγειλε και έλεγχο για το κατά πόσο αδιάβλητη είναι και η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Βιβλίων για Παιδιά.

Τα μέλη της επίμαχης επιτροπής είναι τα ακόλουθα:

Κατσίκη – Γκίβαλου Άντα, Καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Αθηνών

Καρακίτσιος Ανδρέας, Καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Πολίτης Δημήτρης, Επίκουρος Καθηγητής στο Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η του Πανεπιστημίου Πατρών (Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής της Προσχολικής Ηλικίας)

Παπαδάτος Γιάννης Σ., Λέκτορας Τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Πανεπιστημίου Αιγαίου, Κριτικός παιδικού βιβλίου

Ηλιόπουλος Βαγγέλης, Συγγραφέας - Εκπαιδευτικός, Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ - Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου

Κοντολέων Μάνος, Συγγραφέας - κριτικός

Μπέλλα Ζωή, Επ. Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων

Λάππα Κατερίνα, Εκπαιδευτικός, εμψυχώτρια παιδικής λογοτεχνίας

Μελίνα Βέργη, εκπαιδευτικός, δρ. λογοτεχνίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ