Διεθνές σοκ: Ο νομπελίστας λογοτέχνης για το 2012 τάσσεται υπέρ της λογοκρισίας - iefimerida.gr

Διεθνές σοκ: Ο νομπελίστας λογοτέχνης για το 2012 τάσσεται υπέρ της λογοκρισίας

Διεθνές σοκ: Ο νομπελίστας λογοτέχνης για το 2012 τάσσεται υπέρ της λογοκρισίας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Λίγες μέρες πριν την τελετή βράβευσής του στη Στοκχόλμη (στις 10 Δεκεμβρίου), ο Μο Γιαν δήλωσε ότι σε κάποιες περιπτώσεις η λογοκρισία επιβάλλεται, όπως ακριβώς συμβαίνει με την ασφάλεια του αεροδρομίου. «Δεν τη δοξάζω» είπε «αλλά είναι κάτι που συμβαίνει σε όλες τις χώρες. Η μόνη διαφορά είναι η έκταση και ο τρόπος».

Οι δημοσιογράφοι των βομβάρδισαν με ερωτήσεις και για τον συγγραφέα Λιού Σιαομπό που βρίσκεται σε καθεστώς περιορισμού από το καθεστώς. «Είμαι σίγουρος ότι γνωρίζετε τι είχα δηλώσει. Γιατί θέλετε να το επαναλάβω; Ο χρόνος είναι πολύτιμος» δήλωσε εκνευρισμένος, αρνούμενος να ταχθεί δημοσίως υπέρ της αποφυλάκισης του Λιού. «Πάντα λειτουργούσα αυτόνομα. Μου αρέσει αυτό και όταν με πιέζουν να εκφράσω τη γνώμη μου, τότε αρνούμαι να το κάνω. Έχω πει επανειλημμένα ότι το βραβείο αφορά στη λογοτεχνία και όχι στην πολιτική» υποστήριξε. Ο Μο Γιαν είναι μέλος του Κομμουνιστικού κόμματος και πρώην στρατιώτης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, ενώ είναι αντιπρόεδρος της Ένωσης Συγγραφέων της Κίνας.

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν
«Είμαι πολύ θυμωμένος με τα σχόλια του Μο Γιαν» δήλωσε ο εξόριστος συγγραφέας Γιου Τζιε. «Υπερασπίστηκε δημόσια τη λογοκρισία του Κομμουνιστικού Κόμματος, όπως ακριβώς γερμανοί συγγραφείς έπλεκαν το εγκώμιο του Χίτλερ και του Γκέμπελς. Ο Μο Γιαν κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, αλλά εξακολουθεί να είναι ένας λακές» συνέχισε ο Γιου, υποστηρίζοντας ότι «κανένας Κινέζος διανοούμενος με συνείδηση δεν μπορεί να τρέφει καλά αισθήματα ή σεβασμό γι' αυτόν».
Ο Πάτρικ Πουν, επικεφαλής του γραφείου στο Χονγκ Κονγκ για την ργάνωση λογοτεχνών Ανεξάρτητο Κινεζικό Κέντρο PEN, δήλωσε «πολύ απογοητευμένος» από τις δηλώσεις του Μο. «Πιστεύω πως όλοι μας θα πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί ένας τέτοιος συγγραφέας αξίζει το κορυφαίο λογοτεχνικό βραβείο στον κόσμο» είπε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μο Γιαν
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ