Tο Wall των Pink Floyd συμπληρώνει 33 χρόνια [βίντεο] - iefimerida.gr

Tο Wall των Pink Floyd συμπληρώνει 33 χρόνια [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το δημοφιλέστερο και κατά πολλούς καλύτερο άλμπουμ όλων των εποχών, το «Τhe Wall» των Pink Floyd, συμπληρώνει 33 χρόνια από τη μέρα που κυκλοφόρησε ως διπλό άλμπουμ στις 30 Νοεμβρίου 1979. Ηταν το το 11ο άλμπουμ των Floyd, και λίγο μετά μεταφέρθηκε σε ταινία μεγάλου μήκους.

Όπως και οι τρεις προηγούμενοι δίσκοι του συγκροτήματος, έτσι και το The Wall είναι ένα θεματικό άλμπουμ. Ασχολείται με τα θέματα της εγκατάλειψης και με την προσωπική απομόνωση, ενώ η ιδέα για τη δημιουργία του ξεκίνησε το 1977 κατά τη διάρκεια του «Flesh Tour», όταν ο Ρότζερ Γούοτερς, μπασίστας και στιχουργός του συγκροτήματος, ενοχλήθηκε τόσο πολύ με τη σκαιότητα των θεατών, που ένιωσε να χτίζει έναν τοίχο ανάμεσα στους καλλιτέχνες και το κοινό.

Το άλμπουμ είναι ουσιαστικά μια ροκ όπερα που διερευνά την εγκατάλειψη και την απομόνωση, η οποία συμβολίζεται από έναν μεταφορικό «τοίχο». Κεντρικός χαρακτήρας είναι ο Pink, τον οποίο «κατασκεύασε» ο Γουότερς «καθ' εικόνα και ομοίωση του». Η κατρακύλα στη ζωή του Pink ξεκινάει με το θάνατο του πατέρα του στον 2ο παγκόσμιο πόλεμο και συνεχίζεται με την καταπίεση που υφίσταται από την υπερπροστατευτική μητέρα του και τα δύσκολα σχολικά χρόνια με τους τυρρανικούς δασκάλους. Όλα αυτά γίνονται σιγά σιγά «τούβλα στο τοίχο» που χτίζει ο Pink απέναντι στον κόσμο.

Ο πρωταγωνιστής γίνεται τελικά ένας δημοφιλής ροκ σταρ, αλλά οι κοινωνικές του σχέσεις διαλύονται από την απιστία, τη χρήση ναρκωτικών, καθώς και τις εκρήξεις βίας. Όταν ο γάμος του καταρρέει, ολοκληρώνεται και η οικοδόμηση του τείχους, η πλήρης απομόνωση του από την ανθρώπινη επαφή.

Κρυμμένος πίσω από τον τοίχο που έχτισε, η κρίση του Pink κλιμακώνεται, με αποκορύφωμα τις παραισθήσεις του επί σκηνής στις οποίες νομίζει ότι είναι ένας φασίστας δικτάτορας και εμφανίζεται σε συγκέντρωση Νεοναζί, όπου εξαπολύει άνδρες στους θαυμαστές που πιστεύει ότι είναι ανάξιοι. Βασανισμένος τελικά από τις ενοχές, καταδικάζει τον εαυτό του να γκρεμίσει το τείχος για να βρει άνοιγμα προς τον έξω κόσμο.

Το άλμπουμ εν τέλει κάνει έναν πλήρη κύκλο κλείνοντας με τη φράση «Isn't this where...», οπου είναι οι πρώτες λέξεις της φράσης που ξεκινάει το άλμπουμ, «...we came in?», συνεχίζοντας τη μελωδία του τελευταίου τραγουδιού.

Το The Wall διαθέτει το πιο θεατρικό ύφος από όλες τις προηγούμενες δουλειές των Pink Floyd. Ωστόσο ήταν στην κορυφή των πωλήσεων του 1980, και από το 1999, πούλησε πάνω από 11,5 εκατομμύρια άλμπουμ στις ΗΠΑ, ενώ το περιοδικό Rolling Stone το τοποθετεί 87ο στη λίστα με τα 500 καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 8, 9 και 12 Ιουλίου του 2011, το The Wall, παρουσιάστηκε ζωντανά στην Αθήνα, στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του Ο.Α.Κ.Α. , από τον Ρότζερ Γούοτερς και η τεράστια επιτυχία του ήταν αναμενόμενη, αφού στην Ελλάδα το άλμπουμ έχει κάνει περισσότερες από 100.000 πωλήσεις.

Τα τραγούδια που περιλαμβάνει ο δίσκος είναι:

(CD 1)
In the Flesh? (Waters) - 3:18 λεπτά
The Thin Ice (Waters) - 2:28 λεπτά
Another Brick in the Wall (Part One) (Waters) - 3:21 λεπτά
The Happiest Days of our Lives (Waters) - 1:46 λεπτά
Another Brick in the Wall (Part Two) (Waters) - 3:56 λεπτά
Mother (Waters) - 5:32 λεπτά
Goodbye Blue Sky (Waters) - 2:48 λεπτά
Empty Spaces (Waters) - 2:06 λεπτά
Young Lust (Waters/Gilmour) - 3:29 λεπτά
One of My Turns (Waters) - 3:37 λεπτά
Don't Leave Me Now (Waters) - 4:22 λεπτά
Another Brick in the Wall (Part Three) (Waters) - 1:17 λεπτά
Goodbye Cruel World (Waters) - 1:05 λεπτά

(CD 2)
Hey You (Waters) - 4:41 λεπτά
Is There Anybody Out There? (Waters) - 2:40 λεπτά
Nobody Home (Waters) - 3:25 λεπτά
Vera (Waters) - 1:39 λεπτά
Bring the Boys Back Home (Waters) - 0:51 λεπτά
Comfortably Numb (Waters/Gilmour) - 6:49 λεπτά
The Show Must Go On (Waters) - 1:37 λεπτά
In the Flesh (Waters) - 4:17 λεπτά
Run Like Hell (Waters/Gilmour) - 4:23 λεπτά
Waiting for the Worms (Waters) - 3:56 λεπτά
Stop (Waters) - 0:33 λεπτά
The Trial (Waters/Ezrin) - 5:18 λεπτά
Outside the Wall (Waters) - 1:42 λεπτά

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ