Πάνω από το 20% των 62 δισ. τόνων εξορυσσόμενων φυσικών πόρων μένει αχρησιμοποίητο κάθε χρόνο - iefimerida.gr

Πάνω από το 20% των 62 δισ. τόνων εξορυσσόμενων φυσικών πόρων μένει αχρησιμοποίητο κάθε χρόνο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αποτελέσματα νέας μελέτης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η οποία διερευνά το λανθάνον περιβαλλοντικό κόστος της χρήσης πρώτων υλών αποκαλύπτει ότι έως το 1/5 των εξαγώγιμων προς χρήση φυσικών πόρων καταλήγουν «στα σκουπίδια».

Κάθε χρόνο εξάγονται σε ολόκληρο τον κόσμο 62 δισεκατομμύρια τόνοι φυσικών πόρων (ορυκτά, ξυλεία, μέταλλα, ορυκτά καύσιμα, καύσιμα βιομάζας, κατασκευαστικά υλικά), με 10 τόνους εξ αυτών να αναλογούν, κατά μέσο όρο, σε κάθε κάτοικο του πλανήτη.

Από το σύνολο των 62 δισεκατομμυρίων τόνων, περίπου το 20% τελικά δεν χρησιμοποιείται προοριζόμενο έτσι να επαναχρησιμοποιηθεί, να ανακυκλωθεί ή να απορριφθεί με τρόπο ασφαλή για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία – δύσκολη επιχείρηση εφόσον οι αυξημένοι κατά 65% ρυθμοί εξόρυξης φυσικών πόρων δυσχεραίνει τη δυνατότητα διαχείρισής τους με αποδοτικότερο τρόπο μέσω των νέων τεχνολογιών.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ προβαίνει και στην πρόταση μέτρων ούτως ώστε η περιβαλλοντική μέριμνα να μην υπονομεύεται από την οικονομική ανάπτυξη, καλώντας τις κυβερνήσεις και τη βιομηχανία σε στενότερη συνεργασία για την επίτευξη της εξοικονόμησης στη ροή των πρώτων υλών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ