Ερχεται σούπερ-δόση 44 δισ. αλλά και τέσσερα σούπερ-καψόνια - iefimerida.gr

Ερχεται σούπερ-δόση 44 δισ. αλλά και τέσσερα σούπερ-καψόνια

Ερχεται σούπερ-δόση 44 δισ. αλλά και τέσσερα σούπερ-καψόνια
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την έγκριση δόσης-μαμούθ ύψους 44 δισ. ευρώ για την Ελλάδα συζητούν οι δανειστές μας για να εκταμιευθεί ως τα Χριστούγεννα.Θα συνοδεύεται όμως από πολύ αυστηρούς αυτόματους μηχανισμούς ελέγχου. Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος και δήλωσε ότι κάνει προσπάθειες να εκταμιεύσει χρήματα και για την ελληνική ανάπτυξη.

Το σούπερ-καψόνια που θέλει να επιβάλλει στην Ελλάδα η γερμανική πλευρά είναι οι περικοπές δαπανών σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους και σε περίπτωση αδυναμίας επίτευξης των στόχων για τις ιδιωτικοποιήσεις, κάτι που αναγκάστηκε να κάνει δεκτό η ελληνική πλευρά.

Ο Αντώνης Σαμαράς επέστρεψε τα μεσάνυχτα από τις Βρυξέλλες αισιόδοξος ότι το πρόγραμμα χρηματοδότησης της χώρας μπαίνει σε νέα τροχιά και τα εμπόδια που το καθυστερούσαν έχουν οριστικά αρθεί.

«H δόση του δανείου αναμένεται να εκταμιευθεί κανονικά» δήλωσε ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες, μετά τις συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι.

«Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στην επόμενη μέρα. Στο χθεσινό Eurogroup αναγνωρίστηκαν πλήρως οι θυσίες της Ελλάδας και εξαλείφθηκαν και οι τελευταίες εκκρεμότητες: Ανακοινώθηκε επίσημα η επιμήκυνση, ενώ ξεπεράστηκε το θέμα του εξωτερικού λογαριασμού. Όσα απομένουν είναι ελάχιστες, τεχνικού χαρακτήρα λεπτομέρειες, που αφορούν την εκτέλεση των ήδη συμφωνημένων και θα κλείσουν οριστικά στις επόμενες μέρες» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός

Τα σούπερ-καψόνια

Την εκταμίευση της σούπερ-δόσης είχε ουσιαστικά προαναγγείλει χθες η γερμανική εφημερίδα Bild και επιβεβαίωσε αργότερα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο κ. Σόιμπλε συνέδεσε πάντως την απόφαση της εκταμίευσης της δόσης με τέσσερις όρους:

  1. Ενίσχυση των διατάξεων της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 29ης Οκτωβρίου ώστε να επιβάλλονται αυτόματες περικοπές δαπανών (πλην μισθών, συντάξεων και επιδομάτων ανεργίας) όταν δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι του προϋπολογισμού για λόγους που δεν οφείλονται στην ύφεση.
  2. Καθιέρωση αυτόματου μηχανισμού διόρθωσης στις αποκρατικοποιήσεις. Σε περίπτωση υστέρησης για έξι μήνες θα αυξάνεται αυτόματα ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα του προϋπολογισμού μέσω περικοπής δαπανών, ώστε να καλυφθεί τουλάχιστον το 50% της υστέρησης.
  3. Θέσπιση κανόνα ισοσκελισμένου προϋπολογισμού με αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης.
  4. Προληπτικό πάγωμα του 10% των πιστώσεων του προϋπολογισμού και αποδέσμευσή τους μόνο το δεύτερο εξάμηνο, υπό την προϋπόθεση ότι ο προϋπολογισμός εκτελείται κανονικά.

Τρία είναι τα θετικά που αποκόμισε ο Πρωθυπουργός από τη χθεσινή του επίσκεψη:

  1. Θεσπίζεται και μια ρήτρα εσόδων σύμφωνα με την οποία αν τα έσοδα υπερβούν την πρόβλεψη τότε το πλεόνασμα θα κατευθύνεται κατά 30% στην εξόφληση του χρέους και κατά το υπόλοιπο 70% για κοινωνικές παροχές και ανάπτυξη, υπό την προϋπόθεση ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν επιτευχθεί.
  2. Ολα δείχνουν ότι ξεπεράστηκε και ο σκόπελος του ειδικού λογαριασμού όπου θα εκταμιευόταν η δόση. Επιθυμία των Γερμανών ήταν ο ειδικός λογαριασμός να βρίσκεται στο εξωτερικό αλλά η δυσκολία αυτή ξεπεράστηκε και ο λογαριασμός θα βρίσκεται στην Τράπεζα της Ελλάδας.
  3. Δεδομένη θεωρείται η διετής επιμήκυνση παρότι παραμένει η διχογνωμία μεταξύ των εταίρων για το ύψος των κονδυλίων που θα χρειαστεί καθώς και για το ποιος θα πληρώσει αυτά τα χρήματα.

Τέλος, ανοιχτό παραμένει το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και του κουρέματος που απαιτείται καθώς παραμένει αγεφύρωτο το χάσμα μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων.

Καλά λόγια από τους εταίρους

Η Γερμανία και η Γαλλία έπειτα από μήνες συνεχών επικρίσεων και ασφυκτικών πιέσεων αρχίζουν τώρα να αναγνωρίζουν ότι η χώρα μας έκανε μεγάλη προσπάθεια για να αντιμετωπίσει την κρίση.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απένειμαν εύσημα στην Ελλάδα και υποσχέθηκαν να δοθεί η δόση μέχρι τα τέλη του μήνα.

«Η Ελλάδα περιμένει να δεχθεί την υποστήριξη της Ευρώπης και του ΔΝΤ, αυτή την υποστήριξη που έχουμε υποσχεθεί στη χώρα» ανέφερε ο κ. Ολάντ.

Από την πλευρά του ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε ότι αντικειμενικός στόχος είναι να «ξεκλειδώσουν τα χρήματα της δόσης μέχρι τα τέλη αυτού του μήνα».

Ακόμη και ο σκληρός Σόιμπλε είχε επαίνους για την ελληνική προσπάθεια:

«Το ελληνικό κοινοβούλιο έχει λάβει σημαντικές αποφάσεις που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και για τις οποίες τρέφουμε μεγάλο σεβασμό» είπε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Το θέμα της Ελλάδς πρέπει τώρα να περάσει από το κοινοβούλιο των ευρωπαϊκών χωρών παρότι, όπως είπε ο κ. Ολάντ, αναζητούνται τρόποι για να παρακαμφθεί κάτι τέτοιο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ