Διαρροές και διαγραφές φέρνουν Σαμαρά - Βενιζέλο - Κουβέλη πιο κοντά - iefimerida.gr

Διαρροές και διαγραφές φέρνουν Σαμαρά - Βενιζέλο - Κουβέλη πιο κοντά

Διαρροές και διαγραφές φέρνουν Σαμαρά - Βενιζέλο - Κουβέλη πιο κοντά
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με τη διαφοροποίηση έξι βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και ενός της ΝΔ υπερψηφίστηκαν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης από τη Βουλή τα μέτρα του «Μνημονίου 3». 153 βουλευτές είπαν ναι στην νέα ευκαιρία που δίνουν στη χώρα οι δανειστές να αποφύγει την άτακτη χρεοκοπία.

Συνολικά επτά διαγραφές και διαρροές καταγράφηκαν από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ από βουλευτές που τελευταία στιγμή δεν υπάκουσαν στην επίσημη γραμμή των κομμάτων τους και καταψήφισαν τα μέτρα στη χθεσινοβραδινή ψηφοφορία. Το ΠΑΣΟΚ διέγραψε έξι βουλευτές (δύο «όχι», τρία «παρών» και μια αποχή) ενώ η ΝΔ κατέγραψε άλλη μια απώλεια διαγράφοντας τον βουλευτή Κοζάνης Γιώργο Κασαπίδη που ψήφισε αιφνιδιαστικά «παρών».

Ο Φώτης Κουβέλης διέσωσε στο «παρά πέντε» την συνοχή της κυβέρνησης ψηφίζοντας «παρών» στο πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα αλλά δεν έδωσε συνέχεια στα δύο «όχι» που ψήφισαν οι Οδυσσέας Βουδούρης και Πάρις Μουτσινάς και δεν διέγραψε τους δύο βουλευτές.

Βενιζέλος-Κουβέλης αντιπρόεδροι

Ο Ππρωθυπουργός φάνηκε ανακουφισμένος από το αποτέλεσμα. «Αυτή η ψηφοφορία ήταν η προϋπόθεση για να ξαναβρούν δουλειά τα παιδιά μας. Ηταν ένα καλό βήμα σήμερα. Επόμενο, ο προυπολογισμός. Θα πάει κι αυτός καλά» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς αποχωρώντας από τη Βουλή μετά την ολοκλήρωση της κρίσιμης ψηφοφορίας. Και πρόσθεσε:

«Τα σημαντικότερα είναι από Δευτέρα. Θα πρέπει να επικεντρωθούμε και είναι μάλιστα και προσωπικός μου στόχος ώστε να δώσουμε το δικαίωμα της ανάπτυξης στον ελληνικό λαό».

Ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να συσφίξει τις σχέσεις του με τους δύο κυβερνητικούς εταίρους και να βάλει σε εφαρμογή ένα σχέδιο επανακαθορισμού της κυβερνητικής συνεργασίας. Μιλώντας από το βήμα της Βουλής ο Αντώνης Σαμαράς έστειλε ένα σαφές μήνυμα ότι θα εργαστεί για να μείνει αρραγές το μέτωπο της κυβερνητικής συνεργασίας και ευχαρίστησε εκ νέου τους δύο κυβερνητικούς εταίρους.

Το θέμα του ανασχηματισμού, αναφέρουν από το Μέγαρο Μαξίμου, θα τεθεί μετά την εκταμίευση της δόσης. Τότε ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει από τους κκ. Βενιζέλο και Κουβέλη στενότερη συνεργασία, θα προτείνει θέση Αντιπροέδρων και στους δύο και θα ζητήσει οι κυβερνητικοί εταίροι να εκπροσωπηθούν στα υπουργεία από έμπειρα πολιτικά στελέχη που θα στηρίξουν τις κυβερνητικές αποφάσεις και θα μπορέσουν να υλοποιήσουν τα μέτρα.

Στόχος του Πρωθυπουργού, όπως έχει ήδη γράψει το iefimerida.gr, είναι να δημιουργηθεί ένα νέο κυβερνητικό σχήμα με ευρωπαικό προσανατολισμό και διοικητικές ικανότητες. Η παραμονή του Γιάννη Στουρνάρα θεωρείται δεδομένη στο οικονομικό επιτελείο ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς επιθυμεί να χρησιμοποιήσει στο κυβερνητικό σχήμα και άλλα στελέχη από την εποχή Σημίτη, όπως ο Τάσος Γιαννίτης.

Βολιδοσκοπεί ο Βενιζέλος για τα υπουργεία

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος βρίσκεται αντιμέτωπος με το δίλημμα σε ποιόν βαθμό θα πρέπει να συμμετάσχει στην κυβέρνηση. Σε σύσκεψη στελεχών που έγινε χθες το βράδυ άνοιξε ο ίδιος τη συζήτηση ζητώντας τη γνώμη των συνεργατών του για το ενδεχόμενο μεγαλύτερης εμπλοκής στο κυβερνητικό σχήμα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ίδιος έχει αποφασίσει να αποδεχθεί την πρόταση του κ. Σαμαρά για να αναλάβει θέση αντιπροέδρου στην κυβέρνηση εκτιμώντας ότι η χαλαρή συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση κατά το τελευταίο τετράμηνο δεν οδήγησε σε καλό.

Ορισμένοι συνεργάτες του εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί και είπαν στον κ. Βενιζέλο ότι είναι δύσκολο για το ΠΑΣΟΚ να εμπλακεί βαθύτερα στο κυβερνητικό σχήμα με τόσες πληγές και μέτωπα ανοιχτά στο εσωτερικό του κόμματος. Ο Πάρις Κουκουλόπουλος ήταν ένας εξ αυτών και διατύπωσε το ερώτημα αν η σωτηρία της χώρας θα σημάνει και το οριστικό τέλος του ΠΑΣΟΚ.

Τις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσει πάλι η κοινοβουλευτική ομάδα που αριθμεί πλέον μόνο 27 βουλευτές προκειμένου να καθοριστούν τα επόμενα βήματα του κόμματος.

Κουβέλης με «ναι» στον προϋπολογισμό

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είναι επίσης αποφασισμένος να συσφίξει τις σχέσεις του με τους άλλους δύο εταίρους ψηφίζοντας «ναι» στον προυπολογισμό και θα πρόκειται ουσιαστικά για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο Φώτης Κουβέλης δεν διέγραψε τους δύο «αντάρτες» Βουδούρη και Μουτσινά που ψήφισαν «όχι» στα μέτρα αψηφώντας την κομματική «γραμμή». Κατά την χθεσινοβραδυνή ομιλία του στην Βουλή εμφανίστηκε απολογητικός για το «παρών» στα μέτρα που παρ'ολίγον να τινάξει στον αέρα την κυβέρνηση αλλά επέμεινε ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση σε όλα τα μελλοντικά της βήματα ώστε να μην κινδυνεύσει η ευρωπαική της πορεία και η παραμονή στο ευρώ.

Φωτογραφία: Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ