Ο Σαμαράς δίνει το φιλί της ζωής στον Ευάγγελο Βενιζέλο - iefimerida.gr

Ο Σαμαράς δίνει το φιλί της ζωής στον Ευάγγελο Βενιζέλο

Ο Σαμαράς δίνει το φιλί της ζωής στον Ευάγγελο Βενιζέλο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το σκηνικό που διαμορφώθηκε στη Βουλή και τα μετέπειτα βήματα της κυβέρνησης συζήτησε χθες το πρωί ο Αντώνης Σαμαράς σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τον εμψύχωσε, ζήτησε να μάθει τις προεκτάσεις που ενδέχεται να πάρει κατά την ψήφιση του Μνημονίου η εσωκομματική θύελλα που πλήττει το ΠΑΣΟΚ και άφησε να εννοηθεί ότι θα στηρίξει την παρουσία του στην συγκυβέρνηση.

Μάλιστα, συνεργάτες του Πρωθυπουργού ενημέρωναν χθες ότι ο κ. Σαμαράς εκτιμά τη συνεπή στήριξη στην κυβέρνηση που παρέχει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και εξήραν την «στάση υπευθυνότητας» που τηρεί απέναντι στο Μνημόνιο, παρά τις εσωκομματικές αντιξοότητες.

Είναι προφανές ότι ο Πρωθυπουργός θα κάνει τα πάντα προκειμένου να διατηρήσει στη ζωή την τρικομματική κυβέρνηση και ετοιμάζεται να δώσει «φιλί ζωής» στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα αμφισβήτησης στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Στο επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά παρακολουθούν με ανησυχία τα τεκταινόμενα στην Ιπποκράτους και εκτιμούν ότι ο κ. Βενιζέλος χρήζει άμεσης στήριξης προκειμένου να σταθεί ξανά στα πόδια του και να ξεπεράσει τον άμεσο κίνδυνο να τεθεί θέμα ηγεσίας προκειμένου, όπως ισχυρίζονται στο Μαξίμου, η συγκυβέρνηση να μακροημερεύσει και να μην οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Σε ρόλο αντιπροέδρου

Σενάρια άρχισαν και πάλι να διακινούνται ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα δώσει άλλη μορφή στη κυβερνητική συνεργασία με τους δύο εταίρους και θα χρίσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο αντιπρόεδρο στην κυβέρνηση. Αυτό το σενάριο αρχίζει να φαίνεται ελκυστικό και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αφού διαπίστωσε, μετά από τέσσερις μήνες στην συγκυβέρνηση, ότι η «ολίγον συμμετοχή» δεν απέδωσε.

Παρά το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ κράτησε το ένα πόδι έξω από την συγκυβέρνηση προτείνοντας μόνο τεχνοκράτες και όχι βουλευτές στα υπουργεία η στρατηγική αυτή απέτυχε, ισχυρίζονται στην Ιπποκράτους και το κόμμα χάνει συνεχώς στις δημοσκοπήσεις.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά την απροσδόκητη εσωκομματική θύελλα που ξέσπασε στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ, ετοιμάζεται τώρα να αναλάβει πρωτοβουλίες οι οποίες θα συνδέονται τόσο με την πορεία του κόμματος όσο και με τη λειτουργία της κυβέρνησης.

Για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ η ανάδειξή του σε ρόλο αντιπροέδρου της συγκυβέρνησης θα σταματούσε τις εσωκομματικές αναταράξεις και θα αποθάρρυνε τους επίδοξους δελφίνους να τον αμφισβητήσουν άμεσα. Ο κ. Βενιζέλος θα αξιοποιήσει όσο μπορεί το χαρτί του επικείμενου ανασχηματισμού προκειμένου να μεταπείσει ορισμένους αντάρτες να καταψηφίσουν τα μέτρα προτείνοντας το «τυράκι» της υπουργικής καρέκλας.

Ο Βενιζέλος θέλει αρκετά υπουργεία

Θεωρείται δεδομένο ότι αμέσως μετά την ψήφιση των μέτρων θα ακολουθήσει ανασχηματισμός, ο οποίος ενδέχεται να είναι και σαρωτικός. Συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου του εισηγούνται να εξαγγείλει από του βήματος της Βουλής ενεργότερη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και μεγαλύτερη εμπλοκή του ιδίου στα κυβερνητικά πράγματα.

Επιπλέον του εισηγούνται να ζητήσει παρουσία στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε 3-4 συγκεκριμένους και νευραλγικούς τομείς, όπως τα έσοδα και ο πυρήνας του κράτους, δηλαδή είτε το υπουργείο Εσωτερικών είτε το Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Με άλλα λόγια να ζητήσει να τοποθετηθεί στέλεχος του ΠΑΣΟΚ (π.χ ο Φίλιππος Σαχινίδης) ως υπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τα έσοδα, αλλά να έχει την ευθύνη σε όλα: υφυπουργούς, επικεφαλής ΣΔΟΕ κ.λπ.

«Διεκδικούμε την ευθύνη. Και ας κριθούμε. Αν σε ένα χρόνο δεν έχουν υπάρξει αποτελέσματα να πάμε σπίτι μας και να κλείσουμε το μαγαζί» λένε χαρακτηριστικά συνεργάτες του κ. Βενιζέλου.

«Το ερμαφρόδιτο σχήμα που ακολουθήθηκε στο σχηματισμό κυβέρνησης με εσωτερικές ισορροπίες μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων (άλλος υπουργός, άλλου κόμματος υφυπουργός κ.λπ.) δεν λειτούργησε» προσθέτουν με έμφαση αναγνωρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ «έχει πάρει το κόστος συμμετοχής του στην κυβέρνηση χωρίς να μπορεί να προσδοκά σε κεφαλαιοποίηση του».

Οπως όλα δείχνουν πάντως, σε μια τέτοια προοπτική συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση δεν υπολογίζονται παλαιά και έμπειρα στελέχη του κόμματος, (Χρυσοχοΐδης κλπ) αλλά πολιτικά στελέχη νεότερης γενιάς (Φίλιππος Σαχινίδης, Φώφη Γεννηματά, κλπ).

Αγκάθι η λίστα Λαγκάρντ

Το μόνο αγκάθι στον «γάμο» Σαμαρά-Βενιζέλου αποτελεί η εμπλοκή του τελευταίου στο μείζον ζήτημα της λίστας Λαγκάρντ. Ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης παρέπεμψε το θέμα και ζήτησε να διερευνηθούν από τη Βουλή πράξεις ή παραλείψεις των πρώην υπουργών Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και Γιώργου Παπακωνσταντίνου σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Αν το ζήτημα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή θα είναι δύσκολο για τον Πρωθυπουργό να δώσει πράσινο φως στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα κρίνει τον κ. Βενιζέλο αν στο μεταξύ τον έχει ορίσει Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Ομως, εξίσου δύσκολο θα είναι για τον κ. Σαμαρά να σταματήσει κάθε διερεύνηση αφού ήδη έχει απορρίψει αίτημα σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για αναζήτηση ευθυνών για το Μνημόνιο.

Ο ρόλος Κουβέλη

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επιμένει ότι δεν έχει επικοινωνήσει ούτε μια φορά με τον Πρωθυπουργό το τελευταίο διάστημα, παρά τις φήμες ότι υπήρξε χθες τηλεφωνική επικοινωνία. Στελέχη του κόμματος εισηγήθηκαν στον Φώτη Κουβέλη να πάρει εκείνος την πρωτοβουλία να τηλεφωνήσει στον Αντώνη Σαμαρά αλλά η πρόταση δεν έγινε δεκτή.

Οι επιλογές που συζητούνται τώρα στη ΔΗΜΑΡ είναι να ψηφίσει «παρών» στο Μνημόνιο ή να απέχει από την ψηφοφορία αλλά να ψηφίσει «ναι» στον προυπολογισμό που θεωρείται ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Σταθερή απόφαση της ΔΗΜΑΡ είναι πάντως να παραμείνει στο κυβερνητικό σχήμα και γι'αυτό το λόγο αποκλείεται το ενδεχόμενο να ψηφίσει «όχι» στο Μνημόνιο αφού έτσι θα σήμανε αυτόματα την έξοδό της από την τρικομματική κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ