Οι παρελάσεις έγιναν βαρόμετρο δυσαρέσκειας για την κυβέρνηση - iefimerida.gr

Οι παρελάσεις έγιναν βαρόμετρο δυσαρέσκειας για την κυβέρνηση

Οι παρελάσεις έγιναν βαρόμετρο δυσαρέσκειας για την κυβέρνηση
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η επεισοδιακή υποδοχή του προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού, με απαράδεκτες εκφράσεις, κατά την είσοδό τους σήμερα στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη όπου προσήλθαν για να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την Απελευθέρωση της πόλης φέρνουν στη μνήμη όλων τα θλιβερά περσινά επεισόδια στην ίδια πόλη.

Οι παρελάσεις αποτελούν πλέον θέατρο έντασης για τα κόμματα της αντιπολίτευσης και βαρόμετρο της κοινής γνώμης για την κυβέρνηση. Αν κρίνουμε από τα περσινά επεισόδια οι παρελάσεις αξιοποιούνται από «αγανακτισμένους» οι οποίοι διαδηλώνουν σε αυτές τα αντικυβερνητικά τους αισθήματα, είτε αυθόρμητα, είτε υποκινούμενοι.

Πέρυσι η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη διεκόπη, ο Κάρολος Παπούλιας υπέστη πρωτοφανή επίθεση και η κυβέρνηση Παπανδρέου υπέστη πολιτικά τραύματα από τις απαράδεκτες εκδηλώσεις που σημειώθηκαν εκεί. Για ορισμένους, οι ποικιλόμορφες αντιδράσεις που έλαβαν χώρα πέρυσι με γιαουρτώματα και γιουχαίσματα εναντίον πολιτικών σε ολόκληρη τη χώρα οδήγησε ουσιαστικά στην πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Φόβοι για νέα επεισόδια

Το ίδιο σκηνικό έντασης καλλιεργείται και φέτος με αποτέλεσμα οι παρελάσεις να αποτελούν δυστυχώς εκ νέου κατεξοχήν χώρο όπου τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα δοκιμάσουν τις πολιτικές τους δυνάμεις προκειμένου να σφυγμομετρήσουν τις αντιδράσεις και τον όγκο των πολιτών που θα διαμαρτυρηθούν.

Στην κυβέρνηση προκειμένου να σταλεί μήνυμα σταθερότητας και αταλάντευτης πορείας αποφάσισαν να συμμετάσχουν τόσο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όσο και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στις παρελάσεις. Χιλιάδες αστυνομικοί έχουν επιστρατευθεί και η ΕΛ.ΑΣ. θα επιχειρήσουν να αποτρέψει φέτος την επανάληψη του περσινού σκηνικού βίας.

Η αστυνομική επιχείρηση, στην οποία συμμετέχουν 2.000 αστυνομικοί, αναμένεται να κορυφωθεί την Κυριακή, ημέρα που θα πραγματοποιηθεί η στρατιωτική παρέλαση στην παραλιακή Λεωφόρο Μ. Αλεξάνδρου. Με χθεσινή ανακοίνωση η Τροχαία Θεσσαλονίκης ενημέρωσε ότι «για λόγους ασφαλείας» η παραλιακή λεωφόρος θα αποκλειστεί για το κοινό σε μια ακτίνα 350 μέτρων πριν από την εξέδρα των επισήμων και 150 ύστερα από αυτή!

Η «νεκρή ζώνη» επιχειρείται να στηθεί για πρώτη φορά φέτος στο σημείο της παρέλασης, ενώ στους γύρω δρόμους θα γίνονται από νωρίς προληπτικοί έλεγχοι.

Ευκαιρία θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ τις παρελάσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιδιώξει να εμπλακεί σε επεισόδια ούτε θα ήθελε να κατηγορηθεί για υποκίνηση πρόκλησης βίας στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου. Στελέχη της Κουμουνδούρου τόνιζαν ότι όποιος θέλει να διαδηλώσει, μπορεί να το κάνει, αλλά χωρίς να διαλύσει τις παρελάσεις. Ωστόσο, στελέχη της μειοψηφίας του Συνασπισμού και ορισμένες συνιστώσες κάνουν λόγο για «λαϊκές παρελάσεις».

Το Αριστερό Ρεύμα - μέσω του ιστότοπου iskra, ο οποίος φιλοξενεί τις απόψεις μελών του σε σχετική ανάρτηση με τίτλο «28η Οκτωβρίου: λαϊκές παρελάσεις παντού με ένα νέο μεγάλο ΟΧΙ», αναφέρει τα εξής: «Οι πολίτες αυτής της χώρας, άνδρες, γυναίκες, νέοι και νέες, μαθητές, μαθήτριες, έχουν τη δυνατότητα να καταστήσουν τον γιορτασμό της 28ης Οκτώβρη ένα μεγάλο λαϊκό, ενωτικό, ειρηνικό και αγωνιστικό λαϊκό ποτάμι παντού σε όλες τις πόλεις και τους δήμους της χώρας. Εχουν την ευκαιρία μαζί με τις επίσημες παρελάσεις να πραγματοποιήσουν τις δικές τους λαϊκές, ειρηνικές, ενωτικές και αγωνιστικές παρελάσεις για να βροντοφωνάξουν τα δικά τους σύγχρονα αλλά και πολύ κρίσιμα, ζωτικά και μεγάλα ΟΧΙ!»

Το αγκάθι της Χρυσής Αυγής

Τα στελέχη και οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής θεωρείται ότι θα επιχειρήσουν να καταθέσουν στεφάνια προκειμένου να τιμήσουν τον δικτάτορα Μεταξά που είπε το ΟΧΙ ! Στην περίπτωση αυτή αναμένονται επεισόδια και είναι χαρακτηριστικό ότι στη σημερινή του δήλωση από τη Θεσσαλονίκη ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι «το όχι στον φασισμό δεν είναι στιγμιαίο αλλά αιώνιο» αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς εναντίον της Χρυσής Αυγής.

Η παράταξη του ΚΚΕ στον Δήμο Θεσσαλονίκης ζητά να αποκλειστούν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής από τις εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο. «Τα καθάρματα αυτά δεν έχουν καμία θέση στις εκδηλώσεις για την αντιφασιστική νίκη του λαού μας», δήλωσε χθες ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση, Σωτήρης Ζαριανόπουλος.

Ο ίδιος κατήγγειλε τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες, οι οποίοι, τηρώντας το πρωτόκολλο σχετικά με την εκπροσώπηση των κοινοβουλευτικών κομμάτων, προσκάλεσαν στις εκδηλώσεις στελέχη της Χρυσής Αυγής.

ΠΑΣΟΚ κατά ΣΥΡΙΖΑ

Στις περσινές παρελάσεις η κεντρική αντιπαράθεση έγινε μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ με το πρώτο να καταγγέλλει τον Αλέξη Τσίπρα ως υποκινητή. Αυτή την περίοδο έφεραν στη μνήμη οι δηλώσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Πάρι Κουκουλόπουλου ο οποίος δήλωσε χθες στο Mega ότι «όταν νομιμοποίησαν οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ από τη φυσική παρουσία μέχρι τα τοπικά site παιδί 10 χρονών που σήκωσε το χέρι και προσπαθούν να πουν ότι είναι ήρωας και τα λοιπά κάποιοι προλείαναν το έδαφος για κάτι άλλο προφανώς» αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδέχεται να επαναληφθεί φέτος το ίδιο σκηνικό.

«Αυτή η βία που ασκήθηκε στις παρελάσεις ανοίγει το δρόμο σε μια πολύ χειρότερη μαύρη βία» εκτίμησε ο Νίκος Μπίστης από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ