Μέρκελ σε Σαμαρά: Ψήφισε τα μέτρα ως τις 18 Οκτωβρίου, αλλιώς... - iefimerida.gr

Μέρκελ σε Σαμαρά: Ψήφισε τα μέτρα ως τις 18 Οκτωβρίου, αλλιώς...

Η Μέρκελ ήρθε και έφυγε
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Θετικά αποτιμούν στην κυβέρνηση την ολιγόωρη παραμονή της Ανγκελα Μέρκελ στην Αθήνα η οποία εξέπεμψε ισχυρό συμβολισμό φτάνοντας να πει ότι βλέπει «φως στην άκρη του τούνελ». Ο απολογισμός γίνεται ακόμη πιο θετικός αφού οι διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα ήταν μαζικές αλλά ειρηνικές και δεν συνέβησαν έκτροπα που θα αμαύρωναν το ταξίδι της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Ωστόσο το μήνυμα της κυρίας Μέρκελ προς την ελληνική πλευρά ήταν σαφές: Η ίδια θα βοηθήσει όσο μπορεί την εκταμίευση της κρίσιμης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ και βλέπει θετικά το αίτημα για επιμήκυνση του Μνημονίου με την προυπόθεση η Ελλάδα να υλοποιήσει τις δύσκολες αποφάσεις που απορρέουν από αυτό.

89 μέτρα σε 10 ημέρες

Η Ελλάδα τώρα είναι αναγκασμένη να αποδυθεί σε έναν άνευ προηγουμένου αγώνα δρόμου. Μια ημέρα πριν την επίσκεψη της Ανγκελα Μέρκελ οι εταίροι φρόντισαν να υποδείξουν στην Ελλάδα τα μέτρα που πρέπει να λάβει και τις αλλαγές που οφείλει να υλοποιήσει πριν εκταμιευθεί η δόση. Ο επίτροπος Ολι Ρεν διεμήνυσε ότι τον Νοέμβριο μπορεί να περιμένει η Ελλάδα την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου ενώ ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μίλησε για 89 μέτρα που πρέπει να λάβει η Ελλάδα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου. Πρόκειται για μέτρα όπως η καθιέρωση του κατώτατου μισθού με νόμο και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τα περισσότερα από τα οποία έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί ως τα τέλη Ιουνίου.

Είναι χαρακτηριστικό της αγωνίας της κυβέρνησης ότι ο Γιάννης Στουρνάρας είπε χθες ότι αν προλάβει η κυβέρνηση να ψηφίσει όλα αυτά τα μέτρα ως τις 18 Οκτωβρίου τότε η δόση θα εκταμιευθεί ως τα μέσα Νοεμβρίου. Διαφορετικά, θα πάμε για τέλη Νοεμβρίου. Στο μεταξύ, το Δημόσιο, ως τις 16 Νοεμβρίου πρέπει να αποπληρώσει έντοκα γραμμάτια που λήγουν ύψους 6,6 δισ. Σε μια εξαντλημένη τραπεζική αγορά, η επανέκδοση έντοκων γραμματίων για να εξοφληθούν αυτά που λήγουν δεν θα είναι εύκολη υπόθεση και η κυβέρνηση θα προτιμούσε να δοθεί μια άλλη λύση.

Μάχη κατά της φοροδιαφυγής

Στο μέτωπο της φοροδιαφυγής πολλά μένουν ακόμη να γίνουν. Το Σώμα Ελεγκτών βεβαίωσης και Είσπραξης των Εσόδων του Κράτους το οποίο θεωρητικά θα αποτελούσε την αιχμή του δόρατος κατά της φοροδιαφυγής, με όπλα τις εξπρές κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και την άμεση πρόσβαση στα αρχεία των τραπεζών μένει ακόμη στα χαρτιά.

Ο σχεδιασμός προέβλεπε τη στελέχωση του νέου σώματος με 2.335 ελεγκτές αλλά ποτέ δεν υλοποιήθηκε και τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής την δίνουν το πολύ 80 στελέχη. Την ίδια ώρα η θέση του Γραμματέα Τελωνειακών και Φορολογικών θεμάτων παραμένει κενή εδώ και εννέα μήνες, μετά την παραίτηση του Γιάννη Καπελέρη τον περασμένο Ιανουάριο.

Η επιμήκυνση του Μνημονίου

Η διετής επιμήκυνση του Μνημονίου «πρέπει να εξετασθεί» είχε χθες σαφώς ο Ολι Ρεν. Η επιμήκυνση συναντά αντιδράσεις εξαιτίας της πρόσθετης χρηματοδότησης που θα απαιτηθεί. Ωστόσο, δεδομένου οι η Τρόικα θέλει να ληφθεί το 70% των μέτρων το 2013, η αξία της επιμήκυνσης περιορίζεται σημαντικά.

Παράλληλα, το κούρεμα του ελληνικού χρέους που έχει στα χέρια του ο δημόσιος τομέας, δηλαδή η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα και οι ευρωπαικές χώρες είναι πλέον στο τραπέζι των δανειστών μας. Ο Σόιμπλε ανέφερε χθες σαφώς ότι οι προτάσεις για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που κατέχουν οι επίσημοι δανειστές προκαλεί σκεπτικισμό σε πολλές χώρες.

Αυτή η δήλωση επιτείνει τις φήμες για ριζική διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ για κούρεμα του ελληνικού χρέους, όπως προκύπτει και από δημοσίευμα του New York Times.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ