Βρετανοί επιστήμονες έφτιαξαν διαφανές… χώμα - iefimerida.gr

Βρετανοί επιστήμονες έφτιαξαν διαφανές… χώμα

Βρετανοί επιστήμονες έφτιαξαν διαφανές… χώμα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Βρετανοί επιστήμονες δημιούργησαν για πρώτη φορά διάφανο χώμα, το οποίο όχι μόνο θα ικανοποιεί την περιέργεια για το τι συμβαίνει στις ρίζες των φυτών, αλλά υπόσχεται και βελτιωμένες καλλιέργειες.

Μετά από δύο χρόνια επίμονων προσπαθειών, οι ερευνητές με επικεφαλής των τον βιολόγο Λάϊονελ Ντιπουί του Ινστιτούτου Τζέημς Χάτον στο Νταντί της Σκωτίας κατάφεραν με τη βοήθεια τεχνητών υλικών να δημιουργήσουν ένα διάφανο χώμα μέσα στο οποίο μπορούν να αναπτυχθούν τα φυτά.

Οι ρίζες, που απορροφούν νερό και θρεπτικά μέταλλα από το χώμα, συχνά έχουν έναν αφανή όγκο μεγαλύτερο από το ορατό τμήμα του φυτού, αλλά οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα πλήρη επίγνωση του τι ακριβώς συμβαίνει μακριά από τα μάτια των ανθρώπων.

Το ίδιο το τεχνητό χώμα δεν είναι τελείως διαφανές από μόνο του, όμως γίνεται, όταν προστεθεί σε αυτό ένα ειδικό υδατικό διάλυμα. Αν και δεν αποτελεί τέλεια μίμηση ενός πραγματικού χώματος, οι φυσικοχημικές ιδιότητές του είναι αρκετά παραπλήσιες.

Το διαφανές χώμα μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη καλλιεργήσιμων φυτών με πιο αποτελεσματικές ρίζες, ώστε να χρειάζονται λιγότερο νερό και λιπάσματα για να αναπτυχθούν. Η διαφάνεια του χώματος θα βοηθήσει και στη γενετική τροποποίηση των φυτών, καθώς οι επιστήμονες θα μπορούν να παρακολουθήσουν καλύτερα πώς συμπεριφέρεται το φυτό μετά από μία μετάλλαξη.

Για «τεράστια πρόοδο» έκανε λόγο ο βιολόγος φυτών Λοράν Λαπλάζ του Γαλλικού Ινστιτούτου Έρευνας στο Μονπελιέ, καθώς, όπως είπε, «πρόκειται για ένα τελείως νέο τρόπο να παρατηρεί κανείς τις ρίζες, σε πιο ρεαλιστικό περιβάλλον από οποιαδήποτε άλλη φορά μέχρι σήμερα». Το επίτευγμα, πρόσθεσε, ανοίγει νέους δρόμους στη φυσιολογία των φυτών, την καλλιέργειά νέων ποικιλιών και την μελέτη των αλληλεπιδράσεων ανάμεσα στα φυτά και στα μικρόβια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ επιστήμονες φυτά χώμα διαφάνεια ρίζες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ