Αποφασισμένος ο Σαμαράς -Τα 11,8 δισ. νόμος ως τις 8 Οκτωβρίου - iefimerida.gr

Αποφασισμένος ο Σαμαράς -Τα 11,8 δισ. νόμος ως τις 8 Οκτωβρίου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πεπεισμένος ότι ήρθε η ώρα για την κυβέρνηση να κάνει τα επόμενα βήματα με ταχύτητα και ότι τα επώδυνα μέτρα 11,8 δισ. ευρώ θα ψηφιστούν στη βουλή φέρεται ο πρωθυπουργός, ο οποίος ξάφνιασε όταν εμφανίστηκε στο γραφείο του Σάββατο μεσημέρι προκειμένου να δώσει την αίσθηση του επείγοντος.

«Δεν υπάρχουν Σάββατα, υπάρχει δουλειά» είπε ο πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους που απόρησαν με την παρουσία του εκεί μια μη εργάσιμη ημέρα.

Το μήνυμα της επιτάχυνσης έδωσε ο Αντώνης Σαμαράς και σε συνέντευξή του στην Washington Post όπου εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι τα μέτρα 11,8 δισ. θα ψηφιστούν στη Βουλή τονίζοντας ότι όλοι έχουν συνειδητοποιήσει πως υπ' αριθμόν ένα προϋπόθεση για το μέλλον μας είναι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Στην ίδια συνέντευξη ο πρωθυπουργός έθεσε τις νέες προτεραιότητες της κυβέρνησης και με τη φράση «η αποφασιστικότητά μας είναι δεδομένη» ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει με ταχύτητα στα επόμενα μέτωπα που είναι ο τρόπος χρηματοδότησης της επιμήκυνσης του δημοσιονομικού προγράμματος, οι μεταρρυθμίσεις, οι επενδυτικές ευκαιρίες και το σπάσιμο της γραφειοκρατίας.

Αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έλεγε κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στην Κύπρο ότι η συμφωνία με την Τρόικα για το πακέτο έχει ήδη κλείσει αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό που μένει είναι το επικοινωνιακό αμπαλάρισμα.

Κλείνουν τα μέτρα

Την Τετάρτη θα συναντηθούν εκ νέου οι πολιτικοί αρχηγοί για να «κλειδώσουν» τα μέτρα υπό το φως της δήλωσης του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος έθεσε σαν όριο για να ληφθούν οι αποφάσεις σε συνεννόηση με την Τρόικα το επόμενο δεκαήμερο ενώ την επόμενη Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Ρώμη, όπου θα έχει συνάντηση με τον Μάριο Μόντι.

Στη συζήτηση για να κλείσει το πακέτο είναι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και αν θα αυξηθούν κατά ένα ή δύο χρόνια καθώς και το όριο από το οποίο θα αρχίσουν οι περικοπές των συντάξεων που φαίνεται να είναι από τα 600 ευρώ. Προς το παρόν απομακρύνονται οι απολύσεις από το δημόσιο τομέα και αντικαθίστανται από τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Η πολυπόθητη επιμήκυνση

Καθώς το πακέτο θα είναι εξαιρετικά σκληρό ο κ. Σαμαράς ανοίγει ως αντιστάθμισμα για την ελληνική κοινωνία την επιμήκυνση κατά δύο χρόνια της δημοσιονομικής προσαρμογής και πηγαίνει στην Ρώμη για να συναντηθεί με τον κ. Μόντι. Θεωρείται βέβαιο ότι οι δύο θα συμφωνήσουν στην παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και στην επιμήκυνση αλλά και γενικότερα στην ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την συνολική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης και στην τόνωση της ανάπτυξης.

Βεβαίως ακόμη και με την επιμήκυνση οι περικοπές και τα εισπρακτικά μέτρα θα εφαρμοστούν από την πρώτη διετία και η παράταση θα δοθεί προκειμένου να καλυφθούν σε δεύτερο χρόνο οι αστοχίες από την προβλεπόμενη ύφεση.

Οποιες κι αν είναι οι διορθώσεις στα μέτρα που θα συμφωνήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί, σε κάθε περίπτωση το πακέτο θα ανακοινωθεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο και την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου ή την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου θα έλθει στην Βουλή προς ψήφιση. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες θα κατατεθεί ως ενιαίο σχέδιο σε ένα άρθρο προκειμένου να περιοριστούν οι διαρροές από ενδεχόμενους «αντάρτες» βουλευτές. Ανοικτό είναι αν θα ψηφιστεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος που θα δημιουργήσει την εντύπωση της σπουδής να κλείσει η εκκρεμότητα ή αν θα δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για ένα τόσο σημαντικό σχέδιο.

Πάντως το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζουν ότι στις 8 Οκτωβρίου ο υπουργός Οικονομικών θα πάει στο επίσημο Eurogroup με το πακέτο των μέτρων ψηφισμένο. Ακόμη κι έτσι όμως η απόφαση για την δόση του δανείου μετατίθεται για την Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου και η εκταμίευσή της για τις αρχές Νοεμβρίου πάντα υπό τον όρο ότι η έκθεση της Τρόικας που θα έχει δημοσιοποιηθεί μέχρι τότε θα είναι θετική για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Ανεμος αλλαγής για χρηματιστήριο, ιδιωτικοποιήσεις

Επειτα από κυβερνητική εντολή το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων επιταχύνει τους διαγωνισμούς για την πώληση κρατικής περιουσίας, ενώ και το χρηματιστήριο που γνώρισε καλές ημέρες μετά από πολύ καιρό αποδεικνύει ότι πνέει ένας άνεμος αλλαγής.

Το χρηματιστήριο είχε απόδοση 63% μέσα στους τρεις τελευταίους μήνες και βρίσκεται πρώτο έπειτα από πολύ καιρό στην κατάταξη των αγορών με τα υψηλότερα κέρδη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους ενώ ήδη εμφανίζει θετικό πρόσημο από την αρχή του έτους με κέρδη 13% για το 2012.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να επανακινήσει δυναμικά το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων το επόμενο εξάμηνο, ύστερα από σχεδόν δυόμιση χρόνια στασιμότητας. ΔΕΠΑ, ΟΠΑΠ, Κρατικά Λαχεία, 40 ακατοίκητα νησιά, τα ακίνητα στην Κασσιόπη Κέρκυρας και την Αφάντου Ρόδου, το Διεθνές Κέντρο ραδιοτηλεόρασης και το Μικρό καβούρι Βουλιαγμένης θα αποτελέσουν το πρώτο κύμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας μέχρι την άνοιξη του 2013 και θα ακολουθήσουν και άλλα τρία κύματα ως το 2015.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ