Χωρίς διεθνή επιτήρηση το Κόσοβο - Έληξε σήμερα η ισχύς του σχεδίου Αχτισάαρι - iefimerida.gr

Χωρίς διεθνή επιτήρηση το Κόσοβο - Έληξε σήμερα η ισχύς του σχεδίου Αχτισάαρι

Χωρίς διεθνή επιτήρηση το Κόσοβο - Έληξε σήμερα η ισχύς του σχεδίου Αχτισάαρι
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε καθεστώς πλήρους ανεξαρτησίας θα βρίσκεται από σήμερα το Κόσοβο, αφού έπαψε να ισχύει το καθεστώς διεθνούς επιτήρησης που είχε επιβληθεί με το σχέδιο Αχτισάαρι.

Η Διεθνής Ομάδα Καθοδήγησης, είχε λάβει στη Βιέννη στις 2 Ιουλίου τη σχετική απόφαση θέτοντας από σήμερα σε εφαρμογή την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Σήμερα το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί επίσημη συνεδρίαση του κοινοβουλίου στην Πρίστινα, κατά την οποία θα επικυρωθεί η τροποποίηση του συντάγματος για τη μετάβαση από το καθεστώς της επιτηρούμενης ανεξαρτησίας στο καθεστώς της απόλυτης ανεξαρτησίας. Το κοινοβούλιο του Κοσόβου θα αποφασίσει επίσης την παράταση της θητεία της διεθνούς αστυνομικής αποστολής EULEX ως τον Ιούλιο του 2014.

Στη συνεδρίαση αυτή θα παραστούν, εκτός από την τοπική πολιτική ηγεσία, ο ίδιος ο Μάρτι Αχτισάαρι, καθώς και εκπρόσωποι 23 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναγνώρισαν το Κόσοβο, όπως επίσης, ένας εκπρόσωπος της Τουρκίας και ένας των ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι χαρακτήρισε την ημέρα αυτή ιστορική για το Κόσοβο και κάλεσε του πολίτες να το γιορτάσουν.

Η μονομερής ανεξαρτησία του Κόσοβου, είχε ανακυρηχθεί μονομερώς τον Φεβρουάριο του 2008 με βάση το σχέδιο της διεθνούς μεσολαβητικής ομάδας, με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο της Φινλανδίας Μάρτι Αχτισάαρι.

Οι διαπραγματεύσεις με τη σερβική πλευρά κράτησαν δύο χρόνια, χωρίς όμως να καρποφορήσουν. Το Βελιγράδι, επικαλούμενο το Ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, από το 1999, που ορίζει το Κόσοβο ως αναπόσπαστο τμήμα της Σερβίας, αρνήθηκε στις συνομιλίες να δεχθεί την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, ενώ επιδιώκει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το οριστικό καθεστώς του Κοσόβου.

Περίπου 92 χώρες μέλη του ΟΗΕ μέχρι σήμερα αναγνώρισαν το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το αναγνώρισαν 23 χώρες, από τις οποίες εξαιρουνται η Ισπανία, η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Κύπρος, ενώ η Ρωσία και η Κίνα χαρακτηρίζουν την απόσχιση του Κοσόβου από τη Σερβία παράνομη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ