Ακόμη και οι Ελβετοί επαναστατούν κατά 13 βαθύπλουτων φοροφυγάδων Ελλήνων - iefimerida.gr

Ακόμη και οι Ελβετοί επαναστατούν κατά 13 βαθύπλουτων φοροφυγάδων Ελλήνων

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι Ελβετοί «επαναστατούν» κατά των βαθύπλουτων ξένων που πληρώνουν ελάχιστους φόρους. Στις 23 Σεπτεμβρίου θα ψηφίσουν για να δώσουν τέλος σε αυτή την «άδικη μεταχείριση». Στο στόχαστρο είναι μεταξύ άλλων και 13 πολυεκατομμυριούχοι Ελληνες που ζουν στο θέρετρο Γκστάαντ και πληρώνουν ελάχιστους φόρους. Τέλος εποχής ;

Η σοσιαλίστρια Ελβετίδα βουλευτής Μάργκρετ Κίνερ Νέλεν, σε δήλωσή της στην ελβετική εφημερίδα Le Matin, την οποία επικαλείται η γαλλική κυριακάτικη Journal du Dimanche, αναφέρει ότι «στο Γκστάαντ, βρίσκουμε δεκατρείς ελληνικές οικογένειες πολυεκατομυριούχων, που πληρώνουν εξευτελιστικούς φόρους. Είναι σκάνδαλο». Βέβαια, πέρα από τους πλούσιους Ελληνες, στην Ελβετία βρίσκονται και πολλοί Γάλλοι, «φορολογικοί μετανάστες» όπως και ο ιδιαίτερα δημοφιλής για τους Γάλλους ροκ τραγουδιστής, Τζόνι Χαλιντέι.

Οπως οι Ελληνες, έτσι και ο Χαλιντέι μαζί με περίπου 200 άλλους πολυεκατομμυριούχους, έχουν βρει φορολογικό καταφύγιο στο καντόνι της Βέρνης, στο πολυτελές χειμερινό θέρετρο Γκστάαντ και στα περίχωρά του, που προσφέρει στους ξένους πολύ χαμηλό επίπεδο φορολογίας. Το θέμα με την ψηφοφορία στις 23 Σεπτεμβρίου, δεν άφησε αδιάφορο τον γαλλικό Τύπο που αναρωτιέται εάν «ο ελβετικός παράδεισος» θα λήξει προσεχώς για τον Χαλιντέι.

Ο φόρος που πληρώνουν αυτοί οι βαθύπλουτοι ξένοι υπολογίζεται ανάλογα με τον τρόπο διαβίωσης και όχι ανάλογα με τα πραγματικά εισοδήματα. Ο Τζόνυ Χαλιντέι ζει σε σαλέ στο Γκστάαντ και ενώ κέρδισε 5 εκατομμύρια ευρώ το 2011 πλήρωσε φόρο μόνο 583.000 ευρώ, σύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα Le Matin.

Η Ελβετίδα βουλευτής, που έφερε σαν παράδειγμα την παρουσία των 13 ελληνικών οικογενειών υπογραμμίζει ότι «οι ξένοι κλέβουν, όχι μόνον το καντόνι της Βέρνης αλλά και την Ελβετική Συνομοσπονδία».
Αν οι Ελβετοί της Βέρνης καταργήσουν το ευνοικό φορολογικό σύστημα τότε οι βαθύπλουτοι μπορεί να μετακομίσουν στο καντόνι Βο της Γενεύης, το οποίο όμως προετοιμάζεται να το καταργήσει επίσης πριν το τέλος του έτους. Το 2010 η Ελβετία είχε 5.445 «φορολογικούς μετανάστες» στο φορολογικό καθεστώς της.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ