Το παγκόσμιο ρεκόρ υποθαλάσσιας γεώτρησης κατέρριψαν οι Γιαπωνέζοι - iefimerida.gr

Το παγκόσμιο ρεκόρ υποθαλάσσιας γεώτρησης κατέρριψαν οι Γιαπωνέζοι

Το παγκόσμιο ρεκόρ υποθαλάσσιας γεώτρησης κατέρριψαν οι Γιαπωνέζοι
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Tο νέο παγκόσμιο ρεκόρ θαλάσσιας γεώτρησης ανήκει πλέον στην Ιαπωνία. Το Ιαπωνικό ερευνητικό σκάφος έφτασε σε βάθος 2.112 μέτρων κάτω από το φλοιό, περίπου ένα μέτρο περισσότερο από το προηγούμενο ρεκόρ, που είχε επιτευχθεί στα ανοιχτά της Κόστα Ρίκα.

Το σκάφος Chikyu, στο πλαίσιο μιας διεθνούς επιστημονικής αποστολής, έκανε τη γεώτρηση στα ανοιχτά της χερσονήσου Σιμοκίτα στον βορειοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, σύμφωνα με την Ιαπωνική Υπηρεσία Επιστήμης και Τεχνολογίας Γης-Θάλασσας (JAMSTEC), στην οποία και ανήκει το σκάφος. Το νέο ρεκόρ επιτεύχθηκε στο πλαίσιο μιας διεθνούς επιστημονικής αποστολής.

Ο επιστήμονας Φούμιο Ιναγκάκι, υπεύθυνος της αποστολής, δήλωσε ότι «το επιστημονικό σκάφος έχει ασύλληπτες δυνατότητες και μπορεί να εξερευνήσει πολύ μεγάλα βάθη, που ποτέ πριν δεν έχουν μελετήσει οι άνθρωποι. Τα δείγματα από αυτά τα βάθη είναι πολύτιμα και θα βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση της φύσης της ζωής και της Γης».

Στόχος των επιστημόνων, ήταν να ανασυρθούν στην επιφάνεια της Γης δείγματα από τον μανδύα του πλανήτη, δηλαδή από το στρώμα ανάμεσα στον φλοιό και τον πυρήνα και στο οποίο η πρόσβαση είναι ευκολότερη με γεώτρηση κάτω από το βυθό, όπου ο φλοιός είναι πιο λεπτός.

Τα δείγματα που συλλέχθηκαν έχουν μεγάλη σημασία για τους γεωλόγους, προκειμένου να ρίξουν περισσότερο φως στο μυστηριώδες εσωτερικό της Γης, αλλά και τους βιολόγους, που θα έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν τα μικρόβια που καταφέρνουν να επιβιώνουν σε αυτά τα βάθη, συγκροτώντας μία αφανή υπόγεια βιόσφαιρα.

Η αποστολή του Chikyu που ξεκίνησε φέτος τον Ιούλιο, θα συνεχιστεί για τρείς ακόμα εβδομάδες, με στόχο να φθάσει σε βάθος έως 2.220 μέτρων κάτω από το βυθό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ