Συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνουν το λογαριασμό - iefimerida.gr

Συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνουν το λογαριασμό

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για άλλη μια φορά το σύνολο των μισθωτών του Δημοσίου και οι συνταξιούχοι θα κληθούν να πληρώσουν τον λογαριασμό των περικοπών ύψους 11,6 δισ. ευρώ. Μάλιστα, τα 3 περίπου εκατομμύρια συνταξιούχοι θα πληρώσουν τη μερίδα του λέοντος των νέων μέτρων με κατάργηση των δώρων και μείωση των αποδοχών τους.

Αν το βασικό σενάριο περικοπών που σχεδίασε το υπουργείο Οικονομικών παραμείνει ως έχει τότε οι συνταξιούχοι θα χάσουν περίπου 4,5 δισ. ευρώ συνολικά από τις συντάξεις τους. Το πιο επώδυνο μέτρο είναι η κατάργηση των δώρων για κύριες και επικουρικές συντάξεις που σημαίνει ότι η απώλεια για έναν συνταξιούχο θα φτάσει στο 12% αφού χάνονται 400 ευρώ τα Χριστούγεννα και από 200 ευρώ το Πάσχα και το καλοκαίρι. Τα δώρα των συνταξιούχων θυσιάστηκαν στο σκεπτικό της κυβέρνησης ότι σε αντίθετη περίπτωση θα έπρεπε να επιβληθεί μείωση στις συντάξεις των 600 και 700 ευρώ.

Παράλληλοι οι συνταξιούχοι θα δουν νέες μειώσεις στο εφάπαξ από το 2013 και αναδρομικές κρατήσεις για εφάπαξ προηγούμενων ετών ενώ προβλέπεται πλαφόν 720 ευρώ στις συντάξεις θυγατέρων και αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης από τα 15 στα 20 χρόνια για να θεμελιωθεί το δικαίωμα ελάχιστης σύνταξης και ηλικιακό όριο 64 ετών για τη χορήγηση ΕΚΑΣ.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι

Η πλήρης κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο και οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια περίπου 200.000 δικαστικών, πανεπιστημιακών, διπλωματικών υπαλλήλων, γιατρών του ΕΣΥ, ενστόλων και αρχιερέων αποτελούν τις μεγαλύτερες πηγές εξοικονόμησης στα μέτρα που σχεδιάζονται και συνολικά οι περικοπές ανέρχονται σε 1,321 δισ ευρώ.

Οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας δηλώνουν αντίθετοι σε κάθε ενδεχόμενο νέων περικοπών και προχωρούν σε δεκαήμερο κινητοποιήσεων οι οποίες έχουν προγραμματιστεί να αρχίσουν από σήμερα το πρωί με ένστολη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Κούρεμα στα εποχικά επιδόματα ανεργίας

Περίπου 150.000 επιδοτούμενοι άνεργοι (ξενοδοχουπάλληλοι, οικοδόμοι, δασεργάτες, ηθοποιοί, μουσικοί κλπ) θα δουν να καταργούνται τα ετήσια ειδικά εποχικά επιδόματα που εισπράττουν επιπλέον του τακτικού επιδόματος ανεργίας. Από την περικοπή τους εξοικονομούνται 50 εκατομμύρια ευρώ αλλά το μέτρο προκαλεί ήδη έντονες αντιδράσεις.

Το επίδομα αυτό είναι ετήσιο και καλύπτει το διάστημα που τα ξενοδοχεία ή η επιχείρηση που εργάζονται είναι κλειστά. Σημειώνεται ότι φέτος είχαν ήδη μειωθεί κατά 22% τα εποχικά επιδόματα στη συνέχεια της μείωσης του κατώτατου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, με το οποίο υπολογίζονται τα επιδόματα του ΟΑΕΔ.

Παράνομες επικουρικές

Συνολικά 5.518 περιπτώσεις που εισέπρατταν παράνομες επικουρικές συντάξεις εντοπίστηκαν από το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων. Για το λόγο αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επανείσπραξης 12 εκατ. ευρώ έναντι πληρωμών σε μη δικαιούχους. Ηδη έχει επιστραφεί στο ταμείο το 52% των χρημάτων, περίπου 6 εκατ ευρώ και συνεχίζονται οι έρευνες για την είσπραξη των υπολοίπων 6 εκατομμυρίων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ