Η κατάθλιψη στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επιφέρει πρόωρο τοκετό - iefimerida.gr

Η κατάθλιψη στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επιφέρει πρόωρο τοκετό

Η κατάθλιψη στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επιφέρει πρόωρο τοκετό
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Oι εγκυμονούσες που υποφέρουν από κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της κύησης έχουν κατά μέσο όρο περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι ερευνητές του Συστήματος Υγείας του Πανεπιστημίου «NorthShore» και του Πανεπιστημίου του Σικάγο στο Ιλινόις, διαπίστωσαν ότι όσες έγκυες γυναίκες είχαν διαπιστωθεί με κλινική κατάθλιψη είχαν αυξημένες πιθανότητες πρόωρου τοκετού.

Οι επιστήμονες μελέτησαν και άλλους παράγοντες, όπως τη φυλή και ηλικία της μητέρας,προκειμένου να διαπιστώσουν αν παίζουν ρόλο, ή αν επηρεάζουν τη διάρκεια της κύησης, όμως η κατάθλιψη εξακολουθούσε να σχετίζεται άμεσα με τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

Οι ερευνητές βασίστηκαν σε στοιχεία που αφορούσαν περισσότερες από 14.000 γυναίκες που είχαν ελεγχθεί για προγεννητική κατάθλιψη το διάστημα 2003-2011.

Oι γυναίκες που βρέθηκαν θετικές σε κλινική κατάθλιψη, είχαν 30% υψηλότερα ποσοστά πρόωρου τοκετού, συγκριτικά με τις υγιείς γυναίκες.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει την ύπαρξη σχέσης αιτίου-αποτελέσματος, ούτε ότι η θεραπεία της κατάθλιψης προλαμβάνει τον πρόωρο τοκετό.

Μέχρι όμως να αποσαφηνιστούν αυτά τα ζητήματα, οι ερευνητές προτείνουν επιμορφωτικά προγράμματα για εγκύους με κατάθλιψη ώστε να μπορούν να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα που υποδηλώνουν έναν πιθανό πρόωρο τοκετό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ