Ο σύγχρονος άνθρωπος εξαφάνισε τους Νεάντερταλ και όχι η φύση! - iefimerida.gr

Ο σύγχρονος άνθρωπος εξαφάνισε τους Νεάντερταλ και όχι η φύση!

Ο άνθρωπος εξαφάνισε τους Νεάντερταλ και όχι η φύση!
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τις μέχρι σήμερα θεωρίες που παρουσίαζαν ως «υπεύθυνη» για την εξαφάνιση του ανθρώπου Νεάντερταλ την κλιματική αλλαγή, ανατρέπει πρόσφατη μελέτη που παρουσιάζει ως βασικό υπεύθυνο για το αφανισμό του τον... πρώτο του ξάδελφο, Homo Sapiens, δηλαδή, τον σύγχρονο άνθρωπο.

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή που δόθηκε στη δημοσιότητα στις ΗΠΑ τη Δευτέρα, η μετανάστευση του σύγχρονου ανθρώπου από την Αφρική προς την Ευρώπη αποτέλεσε μεγαλύτερη απειλή για τους ιθαγενείς πληθυσμούς των Νεάντερταλ απ' ότι η μεγαλύτερη ηφαιστειακή έκρηξη που γνώρισε ποτέ η ευρωπαϊκή ήπειρος, πριν από 40.000 χρόνια.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα τα απολιθώματα των Νεάντερταλ και άλλες ενδείξεις της ύπαρξής τους είχαν αρχίσει να λιγοστεύουν πολύ πριν σημειωθεί η ηφαιστειακή έκρηξη και ακολουθήσουν οι ακραίες κλιματικές αλλαγές. Αντιθέτως, υπάρχουν ενδείξεις που οδηγούν στην υπόθεση ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι είχαν ήδη εγκατασταθεί στην ανατολική Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική όταν σημειώθηκε η έκρηξη.

Μολονότι μικρές ομάδες των Νεάντερταλ ενδέχεται να είχαν επιβιώσει, τα ξαδέλφια του σύγχρονου ανθρώπου τελικά εξολοθρεύτηκαν από αυτόν.

Ο γεωγράφος Τζον Λόου του Βασιλικού Πανεπιστημίου Χόλογουεϊ του Λονδίνου ανέλυσε ηφαιστειακές στάχτες, αόρατες δια γυμνού οφθαλμού, που εντόπισε στο Αιγαίο Πέλαγος, στη Λιβύη και σε τέσσερα σπήλαια στην Ευρώπη. Η τέφρα προέρχεται από μια ηφαιστειακή έκρηξη στα Φλεγραία Πεδία που κάλυψε με στάχτη μια έκταση πλάτους 30.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη Μεσόγειο. Οι ερευνητές την χρησιμοποιούν για να χρονολογήσουν τα γεγονότα με βάση τις κλιματικές αλλαγές κατά τους προϊστορικούς χρόνους.

Η τέφρα αποκαλύπτει επίσης ότι πριν από 30.000-40.000 χρόνια - εποχή κατά την οποία οι Νεάντερταλ είχαν ουσιαστικά εξαφανιστεί - η Ευρώπη γνώρισε μια βίαιη κλιματική αλλαγή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ