Εμβάσματα πάνω από δύο δισ. ευρώ... πέταξαν στο εξωτερικό σε δυο χρονια - iefimerida.gr

Εμβάσματα πάνω από δύο δισ. ευρώ... πέταξαν στο εξωτερικό σε δυο χρονια

Στο εξωτερικό πέταξαν... 2
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα τελευταία δύο χρόνια η Ελλάδα μετατράπηκε από χώρα προσέλκυσης εμβασμάτων σε χώρα αποστολής χρημάτων, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο αρμόδιος επίτροπος Αλγκίρντα Σεμετά.

Ο κοινοτικός επίτροπος απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Παπανικολάου, αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι το 2010 οι εκροές των μεταναστευτικών εμβασμάτων από την Ελλάδα εκτιμάται ότι έφθασαν τα 2,065 δισ. ευρώ. Από αυτά, 984 εκ. ευρώ κατευθύνθηκαν προς άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, 514 εκ. κατευθύνθηκαν προς τη γειτονική Αλβανία, περίπου 190 εκ. στο Ισραήλ και 103 εκ. στη Γεωργία.

Από την άλλη πλευρά, στην Ελλάδα ήλθαν μέσω εμβασμάτων περίπου 1,34 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα 441εκ. ευρώ από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, 339 εκ. από τις ΗΠΑ, 236 εκ. από τη Γερμανία και 221 εκ. από το Βέλγιο.

Από τα παραπάνω προκύπτει ένα συνολικό έλλειμμα της τάξης των 725 εκ. ευρώ μόνο για το 2010.

Κατά τον Έλληνα ευρωβουλευτή, η οικονομική ανασφάλεια και η έλλειψη αναπτυξιακών προοπτικών που επικράτησε την τελευταία διετία στην Ελλάδα είχε ως αποτέλεσμα μία παράπλευρη απώλεια, ιδιαίτερα επιβλαβή για την ελληνική οικονομία.

Οι μετανάστες που εργάζονταν στην Ελλάδα και διατηρούσαν καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα επιδόθηκαν σε μία άνευ προηγουμένου εκροή κεφαλαίων προς το εξωτερικό την ίδια στιγμή που Έλληνες εργαζόμενοι στο εξωτερικό ουσιαστικά πάγωσαν την εισροή χρημάτων προς την Ελλάδα εξαιτίας της οικονομικής ανασφάλειας που επικρατούσε στο εσωτερικό της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2008 η Ελλάδα εμφάνισε πλεόνασμα 515 εκ. ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ