BBC: Οι Έλληνες δεν πήραν μέτρα για το έλλειμμα λόγω...Ολυμπιακών Αγώνων - iefimerida.gr

BBC: Οι Έλληνες δεν πήραν μέτρα για το έλλειμμα λόγω...Ολυμπιακών Αγώνων

bbc
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Eκτενές ρεπορτάζ πραγματοποίησε το ραδιόφωνο του BBC σχετικά με τη διόγκωση του ελληνικού χρέους το οποίο μεταξύ άλλων φιλοξενούσε και δηλώσεις του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Πέτρου Δούκα, ο οποίος ισχυρίζεται ότι αν και προειδοποίησε για την ανάγκη λήψης μέτρων από το 2004, τελικά δεν εισακούσθηκε λόγω...Ολυμπιάδας!

Το βρετανικό δίκτυο σχολιάζει πως ορισμένες χώρες δε σεβάστηκαν τους όρους της Συνθήκης του Μάαστριχτ για το έλλειμμα ενώ ανέφερε πως η Ελλάδα δεν τους σεβάστηκε από την αρχή και μαγείρεψε τα βιβλία για να μπει στην ευρωζώνη.

Η οικονομολόγος Μιράντα Ξαφά θυμάται ότι ως στέλεχος επενδυτικού οίκου στο Λονδίνο συνήθιζε να χαρακτηρίζει μαζί με τους συναδέλφους της τον επικεφαλής της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας «μάγο» λόγω του «ταλέντου» του να εξαφανίζει το έλλειμμα και τον πληθωρισμό. Μεταξύ άλλων η κ. Ξαφά αναφέρει και το παράδειγμα των μετοχών του ΟΣΕ, η αγορά των οποίων από το Δημόσιο καταγραφόταν ως οικονομική συναλλαγή αντί για δαπάνη.

Στο BBC μίλησε και ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας ο οποίος τόνισε πως με την ανάληψη των καθηκόντων του διαπίστωσε πως το πραγματικό έλλειμμα ήταν περίπου 7% μεγαλύτερο από αυτό που παρουσίαζαν τα επίσημα στοιχεία (8,3% του ΑΕΠ αντί για 1,5%). Μάλιστα ο κ. Δούκας προσέθεσε πως στην υπόδειξή του για περικοπή δαπανών, η απάντηση εισέπραξε ήταν αρνητική. Ο λόγος; Να μη δυσαρεστηθεί ο λαός...λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το BBC παραθέτει και το σχόλιο του πρώην αντιπροσώπου της Γερμανίας στην ΕΕ, Ντίτριχ φον Κιαβ, ο οποίος σημειώνει ότι δεν είχε προβλεφθεί το γεγονός πως οι αγορές θα αντιμετώπιζαν όλες τις χώρες της ευρωζώνης ως το ίδιο αξιόπιστες με τη Γερμανία, δανείζοντάς τους αλόγιστα σε χαμηλό κόστος.

Ωστόσο το BBC ανέφερε ακόμα ότι και ο γαλλογερμανικός άξονας παραβίαζε συστηματικά το Σύμφωνο Σταθερότητας για αναρωτηθεί σκωπτικά: «Όταν μία μεγάλη χώρα «ελαστικοποιεί» τα χρονοδιαγράμματα, πώς μπορείς να επιβάλλεις σε μικρότερες χώρες όπως η Ελλάδα την υπακοή στους κανόνες;»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ