Economist: Λιγότερη η δημοκρατία στην Ευρώπη το 2011 - iefimerida.gr

Economist: Λιγότερη η δημοκρατία στην Ευρώπη το 2011

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η λίστα του Economist που αποτυπώνει σε ετήσια βάση το πόσο δημοκρατικές είναι οι χώρες του κόσμου δείχνει πως το 2011 η δημοκρατία «μειώθηκε» σε όλο τον κόσμο ακόμα και στην Δυτική Ευρώπη, ενώ η Ελλάδα πλέον κατατάσσεται στις «ελαττωματικές δημοκρατίες» μαζί με την Ιταλία.

Την λίστα καταρτίζει κάθε χρόνο το Economist Intelligence Unit (EIU) λαμβάνοντας υπ' όψη μια σειρά από παράγοντες. Σύμφωνα με τα πορίσματα του Economist η «μείωση» της δημοκρατίας είναι για ένα παγκόσμιο φαινόμενο, ενώ συνολικά το 2011 χαρακτηρίζεται ως ένα έτος «πολιτικά ταραχώδες» και αυτό αποδίδεται στην μείωση της εμπιστοσύνης του λαού στον πολιτικό κόσμο, στις πολιτικές εξελίξεις στην Βόρεια Αφρική λόγω της Αραβικής Άνοιξης αλλά και στην συστηματική αύξηση των κοινωνικών αναταραχών και των διαδηλώσεων κατά της εξουσίας.
Ιδιαίτερα αρνητικά είναι τα αποτελέσματα και για την Ευρώπη, καθώς στη Δυτική Ευρώπη 9 χώρες (ανάμεσά τους και η Γαλλία και η Βρετανία) εμφανίζουν «μείωση» της δημοκρατίας, ενώ καμία δεν εμφανίζει αύξηση. Ακόμα πιο αρνητική είναι η κατάταξη για τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης καθώς και οι 12 εμφανίζουν «μείωση» δημοκρατίας.
Ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας και της Ιταλίας το EIU τονίζει πως η «μείωση» της δημοκρατίας προκύπτει και από την απομάκρυνση των δημοκρατικά εκλεγμένων πολιτικών ηγετών και την αντικατάστασή τους από τεχνοκράτες, ενώ και οι δύο χώρες κατατάσσονται στην λίστα με τις χώρες με «ελαττωματικές δημοκρατίες».

Μπορείτε να κάνετε download και να διαβάσετε όλη την λίστα εδώ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ