Το ραντεβού «ξεκαθαρίσματος» Βενιζέλου-Παπανδρέου - iefimerida.gr

Το ραντεβού «ξεκαθαρίσματος» Βενιζέλου-Παπανδρέου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε ένα τετ-α-τετ ραντεβού, θα ξεκαθαρίσουν όλα στις σχέσεις μεταξύ του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Γιώργου Παπανδρέου. Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι αυτό το ραντεβού θα γίνει σύντομα.

Το αντικείμενο της συζήτησης θα είναι ένα: Θα ενταχθεί ο πρώην Πρωθυπουργός και οι «δικοί του» στα ψηφοδέλτια της Δημοκρατικής Παράταξης ή όχι; Το ερώτημα είναι αν θέλει ο ίδιος και αν το επιθυμεί και ο Βενιζέλος.

Στην Χ. Τρικούπη υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – παρά το ότι αρκετοί του εισηγούνται να κόψει τον Παπανδρέου – θέλει να τον συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια. «Στο τέλος της ημέρας το θέλει ο Βενιζέλος» λένε χαρακτηριστικά περιγράφοντας το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. «Ο Παπανδρέου δημιουργεί τα προβλήματα, εμείς τον θέλουμε» λένε συνεργάτες του προέδρου του Κινήματος.

Η αλήθεια είναι ότι, αν είχε επιλογή, ο Ευ. Βενιζέλος θα ήθελε να μην έχει τα «βαρίδια» που ακούνε στο όνομα «παπανδρεϊκοί», ούτε καν τον ίδιο τον πρώην Πρωθυπουργό.

Για τον πρόεδρο του Κινήματος έχουν μαζευτεί πολλά:

  • Εχει υποστεί πόλεμο φθοράς όσο διάστημα είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ,
  • Εχει υποστεί γιουχαΐσματα στην εκδήλωση στο Ζάππειο την 1η Σεπτέμβρη από μερίδα θερμόαιμων
  • Εχει ακούσει τον προκάτοχό του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να αμφισβητεί ανοικτά το εγχείρημα της «Ελιάς» στις ευρωεκλογές και της Δημοκρατικής Παράταξης τώρα, ενόψει εθνικών εκλογών
  • Εχει δει στελέχη του κόμματος που συνομιλούν με τον Παπανδρέου να τον αμφισβητούν ανοικτά
  • Εχει ακούσει τον Παπανδρέου από το Ηράκλειο Κρήτης να προαναγγέλλει, επί της ουσίας, νέο κόμμα.
  • Εκτιμά ότι «παπανδρεϊκοί» μεθοδεύουν την ανατροπή του σε συνεργασία και με άλλες δυνάμεις εκτός πολιτικής

Πολλοί «βενιζελικοί» θεωρούν ότι ο Παπανδρέου κάνει τα πάντα για να υπονομεύσει το εγχείρημα της Δημοκρατικής Παράταξης, τον ίδιο τον Ευ. Βενιζέλο και πιστεύουν ότι εν τέλει στόχος του είναι να απαξιώσει την περίοδο προεδρίας του και να τον εξαναγκάσει σε παραίτηση μετά από ένα δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα, «είτε μπει ο ίδιος μπροστά, είτε βάλει κάποιον «αντ' αυτού»» όπως λένε.

Με αυτά τα δεδομένα, μια μικρή μερίδα συνεργατών του Ευ. Βενιζέλου, του εισηγούνται να προχωρήσει σε μια ευθεία εξήγηση με τον Γ. Παπανδρέου: «Μεθ' ημών ή καθ' ημών, μαζί μας ή εναντίον μας, πάρε θέση» πρέπει να είναι το δίλημμα που θα του θέσει, λένε τα στελέχη αυτά. Επισημαίνουν ότι τυχόν άρνηση του Παπανδρέου να συνεισφέρει στο εγχείρημα θα δώσει κάθε νομιμοποίηση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να τον διαγράψει επιδεικνύοντας «ηγετική πυγμή». Αλλωστε, θυμίζουν, κάτι αντίστοιχο έκανε και ο Παπανδρέου, τολμώντας να διαγράψει τον Κώστα Σημίτη!

Κάπου εδώ υπάρχει και ο αντίλογος: Αν δεν είναι ο Παπανδρέου στα ψηφοδέλτια της Δημοκρατικής Παράταξης, ο αντίκτυπος – εκλογικός και πολιτικός – θα είναι δυσθεώρητος σε σχέση με την κίνηση πυγμής. «Και ένα ποσοστό της τάξης από 1%-3% να κόψει θα κινδυνεύσει το ΠΑΣΟΚ να μείνει εκτός Βουλής» λένε οι ψυχραιμότεροι που εισηγούνται στον Βενιζέλο να μείνει απλώς στην «έντιμη εξήγηση» με τον Παπανδρέου στο κατ' ιδίαν ραντεβού τους και να διασφαλίσει ότι θα είναι εντός ψηφοδελτίων.

Οσο για το ραντεβού των δύο; «Για να γίνει πρέπει να έχει νόημα. Αν ο Παπανδρέου δεν ξεκαθαρίσει τι θέλει, τι νόημα έχει;» διερωτάται συχνός συνομιλητής του Ευ. Βενιζέλου, υποστηρίζοντας ότι αν ο πρώην Πρωθυπουργός καθυστερεί στη λήψη απόφασης, θα πρέπει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να τον τοποθετήσει αυτοβούλως στα ψηφοδέλτια μαζί με όλους τους «παπανδρεϊκούς» βουλευτές και «ας πάρει εκείνος την ευθύνη να πει ότι δεν δέχεται».

Ο Παπανδρέου δεν ανοίγει τα χαρτιά του

Η αλήθεια είναι ότι ο Παπανδρέου δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για το τι επιθυμεί. Θεωρεί ότι ο Ευ. Βενιζέλος, ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, δεν στήριξε την διακυβέρνησή του. Εχει μείνει επίσης ακόμη ως «ρετσινιά» στις σχέσεις τους η αλλαγή Πρωθυπουργίας την οποία οι παπανδρεϊκοί έχουν χαρακτηρίσει ανοικτά ως «ανατροπή Παπανδρέου» τον Νοέμβριο του 2011. Τέλος, οι «διαρροές» της Χ. Τρικούπη περί ατασθαλιών στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ την περίοδο που ήταν πρόεδρος ο Γ. Παπανδρέου έχουν προκαλέσει ένα ανεπανόρθωτο ρήγμα στις μεταξύ τους σχέσεις. Αλλωστε, όπως εκτιμούν στελέχη και από τις δύο πλευρές το πόρισμα των 5 εταιρειών ορκωτών λογιστών για τα οικονομικά του Κινήματος θα αποτελέσει και ένα «χαρτί διαπραγμάτευσης και πίεσης» για τις τελικές αποφάσεις.

Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι θα είναι στα ψηφοδέλτια τελικά, αλλά υπάρχουν και εκείνοι που δεν αποκλείουν τη ρήξη με τον Βενιζέλο. Εξ αυτού του λόγου πολλοί παπανδρεϊκοί δεν έχουν αποφασίσει αν θα θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα. «Περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει ο Παπανδρέου» παραδέχονται. Δεν είναι λίγοι πάντως, όσοι πιστεύουν ότι ο πρώην Πρωθυπουργός έχει δρομολογήσει διαδικασίες για νέο κόμμα, μετά τις εκλογές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ