Αμφίπολη: Τι είχε δείξει παλαιότερη «ακτινογραφία» του τύμβου Καστά -Η δεύτερη είσοδος και η σήραγγα [εικόνες] - iefimerida.gr

Αμφίπολη: Τι είχε δείξει παλαιότερη «ακτινογραφία» του τύμβου Καστά -Η δεύτερη είσοδος και η σήραγγα [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η «ακτινογραφία» του τύμβου Καστά είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα των αρχαιολόγων στην Αμφίπολη, μια κίνηση που θα τους βοηθήσει στο να διαπιστώσουν αν υπάρχουν και άλλοι τάφοι ή ο ήδη γνωστός είναι ο μοναδικός που κρύβεται κάτω από τον τεράστιο λόφο.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να επιλεγεί το πανεπιστημιακό ίδρυμα που θα κάνει τη γεωφυσική ή γεωμαγνητική διασκόπηση η οποία δεν θα είναι η πρώτη μεν, αλλά αναμένεται τα ευρήματά της νέας «ακτινογραφίας» που θα γίνει στον τύμβο Καστά να είναι πιο σημαντικά ή πιο αξιοποιήσιμα για δυο λόγους: Πρώτον γιατί έχουν αλλάξει τα δεδομένα, καθώς έχει έχει μειωθεί το συνολικό ύψος του τεχνητού λόφου και άρα η γεωλογική μελέτη αναμένεται να είναι πιο αξιόπιστη, και δεύτερον γιατί οι προηγούμενες γεωλογικές αποτυπώσεις θεωρούνται πεπαλαιωμένες και εκτός στόχου.

Τι είχε δείξει παλαιότερη «ακτινογραφία» του τύμβου Καστά

Σημειώνεται ότι το 1998 η επιστημονική ομάδα Πολυμενάκου-Παπαμαρινόπουλου-Λιόση-Κουκούλη είχε ερευνήσει το λόφο Καστά και είχε καταλήξει στο συμπέρασμα, με βάση τη δική της έρευνα, ότι υπάρχει τουλάχιστον άλλη μία είσοδος στο ταφικό μνημείο, μια «σήραγγα», σχεδόν κάθετη προς την σημερινή ανασκαφή. Ο μελετητής κος Λάζαρος Πολυμενάκος, μάλιστα, έκανε χαρακτηριστικά λόγο για «μνημείο μέσα στο μνημείο».

Αμφίπολη: Τι είχε δείξει παλαιότερη «ακτινογραφία» του τύμβου Καστά -Η δεύτερη είσοδος και η σήραγγα [εικόνες] | iefimerida.gr 0

«Καλοκαίρι του 1998. Στη ζέστη του Ιουλίου και με ελάχιστα χρήματα στη διάθεσή μας (ευγενική προσφορά ενός των… παρευρισκομένων συνεργατών), αντικρίζουμε με δέος το λόφο, την Τούμπα Καστά. Προσπαθούμε να συνειδητοποιήσουμε πώς ακριβώς θα κάνουμε πράξη σχέδια στο χαρτί για τη «σεισμική τομογραφία» του λόφου, μια έννοια γνωστή τότε μόνο στην ιατρική πρακτική. Η μέρα προχωράει και το σφυρί χτυπά σε διαφορετικές θέσεις γύρω από τη βάση του λόφου , δημιουργώντας κύματα που ευελπιστώ να ταξιδέψουν από τη μια άκρη του λόφου στην άλλη και να μας δώσουν μια «εικόνα» των διαφορετικών εδαφικών υλικών που τον δομούν. Αντικείμενο διερεύνησης η βάση του λόφου και μια ζώνη που εκτείνεται λίγο ψηλότερα και λίγο χαμηλότερα από αυτήν. Η κούραση και η περιέργεια μεγάλη, μέχρι να ολοκληρωθούν οι μετρήσεις, διαδικασία που κράτησε τρεις ημέρες στο πεδίο. Τελικά, έχω μπροστά μου μια εικόνα των «γρήγορων» και «αργών» διαδρομών στο εσωτερικό του λόφου η οποία «απηχεί» τις διαφοροποιήσεις των υλικών που τον συνθέτουν. Η τομογραφική απεικόνιση του εσωτερικού του λόφου Καστά, στο επίπεδο της βάσης του, είναι γεγονός. Μια σειρά συγκυριών καθυστερεί τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων, η οποία τελικά γίνεται το 2004. Άλλες συγκυρίες αφήνουν στην άκρη τόσο τη συνέχιση των ερευνών στο λόφο, τόσο των γεωφυσικών όσο και των ανασκαφικών.2012-2014. Η έναρξη της ανασκαφής κινεί εκ νέου το ενδιαφέρον για μια σχεδόν λησμονημένη υπόθεση. Μετά από πολλά στάδια και σκαμπανεβάσματα, και με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, αποφασίζω να συσχετίσω την τότε έρευνα με τη σημερινή μορφή του λόφου και τα μέχρι στιγμής σημαντικότερα ευρήματα: Τον περίβολο και την είσοδο της σήραγγας.Στη δημοσίευση του 2004 είχαν ήδη επισημανθεί οι σημαντικότερες γεωφυσικές «ανωμαλίες» και η σχέση τους κυρίως με πιθανές ανθρωπογενείς δομές στο εσωτερικό του λόφου», λέει ο ίδιος ο κ. Πολυμενάκος όπως ανέφερε το protothema.gr πριν από περίπου ένα μήνα, στις 5 Οκτωβρίου.


Ο κ. Πολυμενάκος, παράλληλα, είχε κάνει μια τρισδιάστατη απεικόνιση του εσωτερικού του λόφου, η οποία, όμως, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ήταν αποτέλεσμα επίπονων προσπαθειών μεν, αλλά και κριτικής συνθετικής σκέψης δε.

Οπως φαίνεται και από τη φωτογραφία ο κ. Πολυμενάκος είχε αποτυπώσει ορύγματα, αλλά και δρόμους από και προς αυτά.

Αμφίπολη: Τι είχε δείξει παλαιότερη «ακτινογραφία» του τύμβου Καστά -Η δεύτερη είσοδος και η σήραγγα [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ