Ο Ντράγκι ρίχνει χρήμα στις ελληνικές τράπεζες για να σταματήσει το κραχ στο Χρηματιστήριο - iefimerida.gr

Ο Ντράγκι ρίχνει χρήμα στις ελληνικές τράπεζες για να σταματήσει το κραχ στο Χρηματιστήριο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την κινητοποίηση της ΕΚΤ προκάλεσε το κραχ στο Χρηματιστήριο και ο Μάριο Ντράγκι, σε μια προσπάθεια να αποφύγει έναν νέο γύρο ισχυρών κραδασμών, θα προχωρήσει σε σιωπηρή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ελληνικών τραπεζών. Η κίνηση αυτή θα μειώσει στο μισό το κούρεμα των ομολόγων που χρησιμοποιούν οι ελληνικές τράπεζες για την άντληση ρευστότητας.

Σύμφωνα με το Reuters, με τον Μάριο Ντράγκι να ρίχνει χρήματα, οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν 12-15 δισ. ευρώ περισσότερα από την ΕΚΤ με τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους, παρά το γεγονός ότι οι τιμές τους έχουν κατακρημνισθεί το τελευταίο διήμερο.

«Η κίνηση αυτή αποφασίστηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης, μετά τις συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης, της ΕΚΤ και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος», ανέφερε αξιωματούχος του Reuters. «Είναι μια υποστηρικτική κίνηση με δεδομένες τις πιέσεις των τελευταίων δύο μερών». Η κίνηση αυτή ισοδυναμεί με έμμεση «αναβάθμιση» της πιστοληπτικής ικανότητας των τραπεζών έναντι της ΕΚΤ και καθιστά φανερή την υψηλής στάθμης ανησυχία που έχει προκαλέσει στην Ευρώπη η δραματική πίεση που ασκήθηκε από τις αγορές στο ΧΑ και στα ελληνικά -κυρίως- ομόλογα το τελευταίο διήμερο. Υπενθυμίζεται πως οι τράπεζες είχαν βαριές απώλειες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας τις τελευταίες δύο ημέρες».

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν μειώσει τον δανεισμό τους από την ΕΚΤ -από 2 δισεκατομμύρια ευρώ τον τελευταίο μήνα, σε 42,5 εκατομμύρια ευρώ- αλλά εξακολουθούν να εξαρτώνται από τη χρηματοδότηση της ρευστότητας.

Ωστόσο, η νέα κίνηση της ΕΚΤ, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, δεν μπορεί παρά «να συνδέεται με κάποιου είδους δέσμευση και αποδοχή από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης ενός τέτοιου προγράμματος», διαφορετικά -και παρά την ανησυχία της- η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί αυτή την «ανατίμηση των ελληνικών ομολόγων όταν οι αγορές βυθίζουν τις τιμές τους...». Όλα, πάντως, αναμένεται να ξεκαθαρίσουν σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests των τραπεζών στις 26 Οκτωβρίου.

Το πρόβλημα είναι, πλέον, για την Αθήνα, υπό ποιους όρους θα ανοίξει η προληπτική γραμμή πίστωσης, αφού όπως ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του Eurogroup και όπως προβλέπει ρητώς ο σχετικός κανονισμός του ESM, " όταν ανοίγει μια πιστωτική γραμμή,το μέλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ΕΜΣ) υπόκειται σε ενισχυμένη εποπτεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την περίοδο διαθεσιμότητας της πιστωτικής γραμμής. Ένα μέλος του ΕΜΣ υπό ενισχυμένη εποπτεία θα πρέπει, σε συνεννόηση και συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενεργώντας σε συνεννόηση με την ΕΚΤ, τις Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές (ΕΕΑ) και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ΕΣΣΚ),και, ενδεχομένως, το ΔΝΤ, να υιοθετήσει μέτρα που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των πηγών ή των δυνητικών πηγών των δυσκολιών",

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ