Δημοσκόπηση GPO: Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ με 6,5 μονάδες - iefimerida.gr

Δημοσκόπηση GPO: Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ με 6,5 μονάδες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το σταθερό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει η δημοσκόπηση της GPO που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εκπομπής «Ανατροπή» του Mega Channel και στην οποία η αξιωματική αντιπολίτευση προηγείται με 6,5 μονάδες έναντι της Νέας Δημοκρατίας.Ενδιαφέρον στοιχείο από την ανάλυση της πρόθεσης ψήφου είναι η άνοδος του Ποταμιού, αλλά και η πτώση στα ποσοστά της Χρυσής Αυγής.

Αναλυτικά τα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου:

Δημοσκόπηση GPO: Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ με 6,5 μονάδες | iefimerida.gr 0

Πιο δημοφιλής αρχηγός ο Τσίπρας -Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Σαμαράς

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται πιο δημοφιλής πολιτικός αρχηγός, με διαφορά 1,8% από τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι στην τρίτη θέση.

Αναλυτικά:

Δημοσκόπηση GPO: Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ με 6,5 μονάδες | iefimerida.gr 1

37,2% Αντίθετα, ο Αντώνης Σαμαράς παραμένει καταλληλότερος πρωθυπουργός, λαμβάνοντας ποσοστό 43,1%, έναντι που συγκεντρώνει ο Αλέξης Τσίπρας.

Δημοσκόπηση GPO: Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ με 6,5 μονάδες | iefimerida.gr 2

Διχασμένοι οι πολίτες για τις πρόωρες εκλογές και τη διαπραγμάτευση για το χρέος

Οι πολίτες σε ποσοστό 55,7% απαντούν ότι πρέπει η Βουλή να επιλέξει το κατάλληλο πρόσωπο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να μην οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές. Πάντως, ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 40,3% εκτιμά ότι η χώρα πρέπει να πάει σε εκλογές και ο διάδοχος του Κάρολου Παπούλια να αναδειχθεί από την επόμενη Βουλή. Στην ερώτηση, ωστόσο, «Η αντιπολίτευση ζητάει ανατροπή της κυβέρνησης και εκλογές. Συμφωνείτε ή όχι;», το 45,9% δηλώνει ότι συμφωνεί με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, με ένα 50,5% να διαφωνεί.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι πολίτες σε ποσοστό 62,4% επιθυμούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μην είναι πρόσωπο που προέρχεται από τον χώρο της πολιτικής, ενώ μόλις το 24% θέλει να είναι πολιτικός, με ένα 13,6% να μην απαντά.

Οι πολίτες εκτιμούν σε ποσοστό 36% πως ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι ή μάλλον είναι» έτοιμος να κυβερνήσει, ενώ το 61,8% απαντά «όχι ή μάλλον όχι», ωστόσο σε ερώτηση για το ποιος πρέπει να κάνει τη διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος, το 48,9% απαντάει η επόμενη κυβέρνηση και όχι η σημερινή (42,5%).

Δημοσκόπηση GPO: Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ με 6,5 μονάδες | iefimerida.gr 3

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας της GPO, οι πολίτες εμφανίζονται πιο ασφαλείς, καθώς σε ποσοστό 52,6% εκτιμούν ότι ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ «έχει περάσει ή μάλλον έχει περάσει», σε αντίθεση με ένα 41,2% που απαντάει «όχι ή μάλλον όχι».

Ελαφρώς διχασμένοι εμφανίζονται οι πολίτες αναφορικά με τις... δυνατότητες των δανειστών της χώρας, καθώς το 54,1% εκτιμά ότι οι εταίροι μπορούν να διαγράψουν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της χώρας, ενώ το 43,2% απαντάει «όχι ή μάλλον όχι».

Δημοσκόπηση GPO: Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ με 6,5 μονάδες | iefimerida.gr 4

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η άποψη των πολιτών για το εάν πρέπει να φύγει η χώρα από το ευρώ σε περίπτωση που αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις για τη διαγραφή χρέους. Το 35,6% απαντά πως «πρέπει ή μάλλον πρέπει» να φύγει η χώρα από το ενιαίο νόμισμα, ενώ ένα 61% λέει «όχι ή μάλλον όχι».

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.200 πολιτών και διήρκεσε από τις 9 έως τις 13 Οκτωβρίου (συμπεριλαμβανομένης και της κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ