Η μεγάλη έκθεση για τον Μαρκήσιο ντε Σαντ στο Παρίσι που σοκάρει πριν καν ανοίξει στο κοινό –Σκηνοθετημένο όργιο για την προώθηση της [βίντεο] - iefimerida.gr

Η μεγάλη έκθεση για τον Μαρκήσιο ντε Σαντ στο Παρίσι που σοκάρει πριν καν ανοίξει στο κοινό –Σκηνοθετημένο όργιο για την προώθηση της [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια στιγμή: Αυτό το καυτό βίντεο, με τα δεκάδες γυμνά σώματα, αντρών και γυναικών, να κινούνται αργά σαν φίδια, να αγγίζονται, να συσπώνται και στο τέλος να σχηματίζουν το όνομα Sade, για τον Μαρκήσιο Σαντ είναι το προωθητικό βίντεο του κορυφαίου μουσείου Ορσέ στο Παρίσι; Ναι ακριβώς αυτό συμβαίνει προκαλώντας σοκ στους πιο πουριτανούς και δημιουργώντας το μεγαλύτερο κύμα συζήτησης για μια έκθεση τα τελευταία χρόνια στη Γαλλία.

Ο τίτλος της έκθεσης που ανοίγει για το κοινό αύριο, 14 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει ως τις 25 Ιανουαρίου είναι αφιερωμένη στον άντρα που άλλαξε ριζικά την ιστορία τόσο της λογοτεχνίας όσο και ευρύτερα των παραστατικών τεχνών, κατορθώνοντας να γίνει ένας θρύλος στο βάθος των αιώνος. Στο έργο του ο ντε Σαντ δοκιμάζει θέματα ορίων, αναλογιών, υπερβολής, διαπραγματεύεται ξανά την έννοια της ομορφιάς, του πόνου, της ασχήμιας, της εικόνας του σώματος. Και όλα αυτά χωρίς θεολογικά, ιδεολογικά ή κοινωνικά φίλτρα και προκαταλήψεις.

Το έργο του αποθεώνεται από την έκθεση με τον εύγλωττο τίτλο «Σαντ. Επίθεση στον Ηλιο» που επιμελείται η ειδικευμένη στον ντε Σαντ Ανι λε Μπριν. Τα έργα της έκθεσης εξετάζουν θέματα επιθυμίας, πόθου, ορίων, παράξενων εώς αποτρόπαιων συμπεριφορών, φαντασιακών καταστάσεων. Πρόκειται για δημιουργίες των Γκόγια, Πικάσο. Ροντέν, του Κουρμπέ και άλλων.

Το βίντεο που προκάλεσε σάλο και από πολλούς θεωρήθηκε καθαρά πορνογραφικό έργο – κάτι που η Liberation και άλλα σημαντικά έντυπα αρνήθηκαν, αποκαλώντας το απλώς προκλητικό- σκηνοθετήθηκε από τους video artists David Freyomond και Florent Michel.

Πάντως το μουσείο προειδοποιεί ότι το βίντεο περιέχει έντονες σκηνές που είναι σίγουρα ακατάλληλες για ανηλίκου (και ίσως, όχι μόνο...)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ